Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Controale la agențiile de plasare de personal și centrele sociale din Cluj

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a efectuat, în lunile octombrie – decembrie controale în mai două sectoare: plasarea forței de muncă în străinătate și centre rezidențiale de servicii sociale.

Amenzile aplicate în cadrul celor două campanii s-au ridicat la 187.000 de lei.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a efectuat, în lunile octombrie – decembrie controale în mai două sectoare: plasarea forței de muncă în străinătate și centre rezidențiale de servicii sociale.

În perioada 12-15 decembrie, ITM Cluj a desfăşurat acţiuni de verificare a respectării prevederilor legale cu privire la condițiile de funcționare și procedura de înregistrare a persoanelor juridice care își desfășoară activitatea pe teritoriul României ca agenți de plasare a forței de muncă în străinătate.

“Migrația forței de muncă este un fenomen încă prezent în societatea românească. Cetățenii români apelează la societățile de intermediere sau la persoane fizice pentru ocuparea unui loc de munca în străinătate.

Nerespectarea prevederilor legale pentru medierea și plasarea cetățenilor români în străinătate poate fi un punct de plecare în constituirea traficului de persoane în scop de muncă, urmate de consecințe sociale și economice negative.

Această campanie s-a desfășurat în scopul diminuării consecințelor juridice, economice și sociale negative, ce decurg din fenomenul plasării forței de munca în străinătate în condiții ilegale”, a explicat inspectorul șef al ITM Cluj, Daniel Păcurariu.

Doar un agent amendat

Obiectivele au constat în identificarea cazurilor de nerespectare a condițiilor de funcționare și a procedurii de înregistrare, de către persoanele juridice care își desfășoară activitatea pe teritoriul României ca agenți de plasare a forței de muncă în străinătate, dar și a cazurilor de plasare fără respectarea condiției de a se constitui ca agent de plasare de forță de muncă în străinătate și înregistrat la ITM.

Alte obiective au fost conștientizarea agenților de plasare a forței de muncă în străinătate față de obligativitatea  respectării prevederilor legale în domeniul de referință; diminuarea consecințelor sociale și economice negative, care derivă din nerespectarea de către agenții de plasare a forței de muncă a prevederilor legale.

ITM Cluj a efectuat controale la 24 de agenți de plasare a forței de muncă în străinătate. Unul dintre ei a fost sancționat cu amendă de 20.000 lei, deoarece nu era înregistrat la ITM ca agent de plasare a forței de muncă în străinătate.

63 de centre sociale, controlate în județ

În perioada 27 octombrie – 15 decembrie, ITM Cluj a desfășurat acţiuni de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și în domeniul securității și sănătății în muncă la centrele rezidențiale de servicii sociale.

Au fost controlate centre rezidențiale medico-sociale, centre rezidențiale de îngrijiri paliative, cămine pentru persoane vârstnice, centre de tip respiro / centre de criză, locuințe protejate, centre de îngrijire și asistență, centre de abilitare și reabilitare, centre pentru viață independentă. ITM Cluj a efectuat controale la 63 de centre din judeţ. Au fost date 14 amenzi, de 167.500 de lei.

Acestea au fost aplicate pentru primirea la muncă a unor persoane fără încheierea unor contracte individuale; nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal și munca în sărbătorile legale; neducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse cu ocazia controlului anterior; primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității.

În domeniul securității și sănătății în muncă, amenzile au fost aplicate pentru lipsa identificării de către angajator a riscurilor existente la locurile de muncă; lipsa autorizației de funcționare din punctul de vedere al securității și sănătății în muncă pentru anumite activități; neîndeplinirea obligației de a asigura cerințele de securitate pentru echipamentele de muncă (centrală termică, echipamente de ridicat) prin verificări de către persoane competente; neasigurarea de echipamente individuale de muncă adecvate, specifice riscurilor existente.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Care sunt cauzele pentru care angajații și-ar schimba locul de muncă în 2024

Articolul următor

Crosul Europei, o acțiune de protejare a mediului cu participarea ADR Centru

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share