Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ministrul Mediului solicită fonduri la Bruxelles pentru sănătatea solului

Mircea Fechet, ministrul Mediului, în cadrul Consiliului de Mediu Bruxelles 2023

Ministerul Mediului lucrează la realizarea Registrului național al siturilor potențial contaminate și contaminate. Registrul face parte din Sistemul național de monitorizare sol-teren pentru agricultură. Ținta 2050: asigurarea unei stări bune de sănătate a solului.

Prezent la Consiliul de Mediu de la Bruxelles, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a intervenit pe marginea a trei subiecte de pe ordinea de zi.

A fost supusă dezbaterii propunerea de prim act legislativ al Uniunii Europene privind sănătatea solului. Acesta prevede aducerea la o stare bună de sănătate a solului, iar ca orizont de timp a fost stabilit anul 2050.

Proiectul de Directivă privind monitorizarea și reziliența solului este în linie cu obiectivele Pactului Ecologic European și ale Strategiei UE 2030 pentru Biodiversitate și Strategiei UE 2030 pentru Sol.

În intervenția sa, ministrul româna a subliniat pașii pe care România ia făcut deja, precum și necesitatea alocării de fonduri pentru atingerea obiectivelor în orizontul de timp stabilit.

România dispune deja de un cadrul legislativ în domeniul solului și siturilor contaminate și estimăm că noile cerințe ale propunerii vor implica eforturi administrative și financiare suplimentare. În acest sens, considerăm că Statele Membre trebuie să dispună de suficient timp pentru implementare. În prezent, lucrăm la Sistemul național de monitorizare sol-teren pentru agricultură și la implementarea unui proiect major care are ca obiectiv realizarea Registrului național al siturilor potențial contaminate și contaminate în sistem GIS, care va fi interoperabil cu sistemul de date geospațiale dezvoltat sub Directiva INSPIRE. În baza experienței cu aceste proiecte, apreciem că asigurarea unei stări bune de sănătate a solului la nivelul anului 2050, ar putea să se realizeze doar în condițiile instituirii unui mecanism de finanțare,” declară Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Consiliul de Mediu Bruxelles 2023

Monitorizarea pădurilor la nivelul UE

În cadrul reuniunii, a fost propusă și instituirea unui sistem integrat de monitorizare a pădurilor la nivelul Uniunii Europene.

În acest sens, România a efectuat deja demersuri privind monitorizarea și verificarea pădurilor cu ajutorul imaginilor satelitare. În timp ce, drumurile forestiere vor fi monitorizate video cu câte 3 camere în fiecare dintre cele 350 de puncte de supraveghere ce vor fi instalate. Subiectele au fost prezentate pe larg aici de Transilvania Business.

„Fără păduri, ne va fi imposibil să atingem ținta de neutralitate climatică, iar pentru a ne asigura că ele își vor îndeplini la maximum potențialul de absorbție al carbonului, avem nevoie de ecosisteme forestiere sănătoase și reziliente. România deja investește în jur de 46 de milioane de euro din PNRR pentru un sistem ultra-modern de monitorizare a pădurilor, care include pe lângă utilizarea imaginilor satelitare și un sistem de monitorizare video, dar și tehnologii LIDAR,” susține ministrul Fechet.

Sursa foto – Facebook Ministerul Mediului – România

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sibiu: investiții de 33,55 milioane lei în creșterea calității vieții urbane

Articolul următor

Cornel Bardan, director general SC APA CTTA SA ALBA: „Performanța unei companii stă într-o bună colaborare între factorii decizionali și cei care pun în practică deciziile”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share