Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Standardele Wiren în producția de energie verde: la granița dintre inovație, pro-activitate și viabilitate economică

#RoMixedUse2024

Atunci când alegi un partener în tranziția către energie regenerabilă, felul în care acesta este capabil să respecte particularitățile afacerii tale și să anticipeze nevoile viitoare reprezintă un factor decizional.

Următorul studiu de caz dezvăluie modul în care Wiren a depășit provocările specifice și a furnizat soluții inovatoare de energie verde în dezvoltarea proiectelor fotovoltaice pe două clădiri din portofoliul Speedwell Development, MIRO și Record Park.

Într-un context de piață în care necesitatea minimizării impactului asupra mediului înconjurător și discuțiile despre ESG capătă din ce în ce mai multă amploare, găsirea unui partener strategic în vederea producerii de energie verde devine un criteriu esențial pentru orice business.

Discutând, însă, despre un domeniu relativ nou în România și încă nu suficient de bine reglementat, oportunitatea și creșterea accelerata a pieței aduc cu sine două mari riscuri. Primul este reprezentat de lipsa garantării unei producții de energie, care sa se traducă în reducerile la factura de electricitate. Al doilea risc cu efecte tot mai vizibile este cel al furnizorilor recent apăruți în piață, ca urmare a cererii ridicate și care au început sa dispară, lăsându-și clienții descoperiți.

“Înțelegerea mutuală cu privire nu doar la costuri, ci și la calitate, precum și un partener pe care te poți baza pe  termen lung și căruia îi poți cere ajutorul în orice moment este o temelie solidă pentru o colaborare de lungă durată”, spune Jan Demeyere, Arhitect & Co-fondator Speedwell, despre motivul care l-a făcut sa aleagă Wiren.

Bazate pe trei principii, clădirile dezvoltate de Speedwell au în vedere trei axe principale: bunăstarea, accesibilitatea și vizibilitatea. Speedwell face lucrurile la un anumit nivel, fie că vorbim de sectorul de business – reprezentat de clădirea MIRO din București și de componenta de birouri a proiectului Record Park din Cluj-Napoca sau de sectorul rezidențial – reprezentat de ansamblul Record Park din Cluj-Napoca, fie Ivy din București etc.

Cele trei axe principale menționate au fost pilonii pe baza cărora am construit acest parteneriat, integrând în dezvoltarea proiectului aspecte precum păstrarea unui design aliniat cu cel proiectat de dezvoltator, dar și interferența minimă cu chiriașii clădirilor. Însă, dincolo de asta, realitatea din teren a mai cerut două ingrediente cheie: inovație și pro-activitate. Vorbim, deci, despre două proiecte diferite ca locație, dar și în ceea ce privește provocările specifice despre care ne-am propus să discutăm în cele ce urmează.

#RoMixedUse2024

Disconfort minim pentru chiriași

Principalele preocupări ale partenerilor noștri, omniprezente în etapa de contractare, sunt legate de durata necesară pentru instalare și lucrări conexe, dar și de nivelul de disconfort pe care aceste lucrări l-ar putea reprezenta pentru desfășurarea activităților curente.

O caracteristica comuna a ambelor lucrări, atât în cazul MIRO, cât și în cazul birourilor din cadrul Record Park a fost interferența minimă cu persoanele care desfășurau activități în cele doua clădiri. Acest lucru a fost posibil prin programarea pe timp de noapte și în weekend, în afara orelor de program, a operațiunilor cu risc de perturbare a activităților zilnice ale chiriașilor.

Cu toate acestea, instalarea a fost finalizată într-un timp record – două săptămâni în cazul MIRO și 5 zile în cazul Record Park, datorită atât unei bune organizări, cât și eficienței echipelor proprii de implementare de care dispunem la Wiren.

Inovație în ceea ce privește soluțiile tehnice propuse

Unul dintre cele mai importante aspecte în dezvoltarea unui proiect de sisteme fotovoltaice îl reprezintă felul în care particularitățile clădirii și limitările tehnice pot afecta reușita proiectului. De aceea, considerăm imperios necesară adaptarea soluțiilor tehnice la nevoile clienților. Rareori putem discuta despre proiecte care să nu vină la pachet cu niște provocări specifice, însă diferența o face felul în care te raportezi la situația apărută.

În cadrul colaborării cu Speedwell, am întâmpinat două tipuri de provocări: o suprafață atipică, pe care instalarea panourilor a avut o complexitate ridicată, în cazul MIRO și necesitatea unei soluții tehnice care să minimizeze încărcările suplimentare ale acoperișului, în cazul clădirii de birouri Record Park. Discutăm, așadar, despre apel la inovație, însă fără a pierde din vedere scopul inițial: acela de a păstra o viabilitate economică a întregului proiect.

Proactivitate în identificarea soluțiilor pentru situații posibile

Identificarea soluțiilor tehnice viabile economic este, însă, un proces de adaptare continuă, în care pro-activitatea joacă un rol central, alături de experiența pe piață și viziunea pe termen lung. În acest caz, experiența pe piață este cea care dictează identificarea unor situații nu doar posibile, ci și probabile.

În cazul MIRO, aceasta a însemnat adaptarea proiectului pentru a acomoda reclamele ce urmau a fi instalate după finalizarea proiectului, situație neprevăzută inițial.

#RoMixedUse2024

Viziune pe termen lung – o discuție despre costuri, dar și valori

Am discutat despre provocări specifice atât în ceea ce privește contractarea, cât și din punct de vedere al instalării propriu-zise a panourilor, însă finalizarea unui proiect nu este niciodată egală cu finalizarea lucrărilor. Aici intră în discuție aspecte ce țin de asigurarea unei producții de energie, aflate în strânsă legătură cu eficiența sistemului energetic:

“Trebuie să conștientizăm faptul că o investiție nu înseamnă doar achiziția unor echipamente și instalarea acestora. O investiție într-o centrală fotovoltaică are ca scop primordial generarea unui randament, intrinsec legat de producția reală de energie. Oferirea unei garanții de produs sau de execuție nu rezolvă integral problema. Este necesar un mecanism de asigurare a producției de energie la parametri proiectați și posibilitatea despăgubirii beneficiarului în cazul producției nerealizate”, afirmă Dor Marian, fondator Wiren.

Capacitatea maximă de producție poate fi atinsă prin implementarea fără cusur a proiectului și prin efectuarea corectă a operațiunilor de mentenanță. Prin pachetele de mentenanță concepute de Wiren, ne asigurăm că sistemul fotovoltaic funcționează la parametri optimi pe întreaga lui durată de viață. În cazul în care acesta nu va atinge producția garantată prin contract, ne asumăm să restituim beneficiarului suma de bani pe diferența de energie. Cele două sisteme fotovoltaice dezvoltate în proiectele Speedwell performează după cum se observă în tabelul de mai jos:

În ambele proiecte s-au folosit echipamente premium: panouri solare Jetion Solar, invertoare Huawei și structură K2 Systems, de tip D-Dome. Jetion Solar, unul dintre partenerii Wiren de la bun început, este un producător de top de panouri solare la nivel global. Cu unul dintre cele mai mari și performante departamente de cercetare și dezvoltare (R&D), Jetion Solar livrează calitate și durabilitate în proiecte solare complexe.

Eco-sustenabilitate și impact asupra mediului. Înverzim România!

Dincolo de calcule de rentabilitate și amortizare, impactul a ceea ce facem la Wiren se măsoară și prin acțiuni de eco-sustenabilitate. Alegând Wiren, partenerii noștri fac acțiuni concrete pentru reîmpădurirea României. Pentru fiecare kilowat instalat în proiectele clienților noștri, indiferent de capacitate, plantăm un copac.

“Am o pădure!”, a afirmat Jan Demeyere, Arhitect & Co-fondator Speedwell, la primirea certificatului de susținător, care atestă plantarea a 550 de copaci în numele companiei, echivalentul capacității celor 2 proiecte dezvoltate. Suntem cu gândul la natura pe care o lăsăm generațiilor care vin din urmă. De aceea o parte din profitul Wiren este investit în acțiuni de plantare pe diferite terenuri din țară, cu sprijinul Asociației EcoAssist, inițiativa Plantăm Fapte Bune în România.

Istoricul și evoluția companiei

Wiren este unul dintre cei mai mari integratori de energie fotovoltaică din România, oferind de peste 10 ani proiecte la cheie pentru toate sectoarele industriei. Cu birouri în București, Cluj și Arad și o echipă de peste 60 de profesioniști, echipa Wiren deține resursele și capacitatea de a implementa soluții personalizate complexe, la nivel de excepție: de la expertiză, la tehnologie de ultimă generație, personal calificat dedicat și procese de lucru bine definite.

Evoluția Wiren a fost marcată recent la Gala CIJ Awards 2023 cu premiul pentru Best Sustainable Photovoltaics Systems Provider of the Year (Cel mai bun furnizor sustenabil de sisteme fotovoltaice al anului) – o recunoaștere care ne motivează să perpetuăm valorile Wiren și să ne depășim tot mai mult standardele.

 

www.wiren.ro / 0374 497 400 / o_ce@wiren.ro

Arad: Str. Corneliu Coposu 24C, Arad, Romania

București: Miro Offices, C1, Parter, Șoseaua București-Ploiești 89A

Cluj-Napoca: United Business Center Iulius, Et. 6, Birou 119, Alexandru Vaida Voevod 53B

Publicat în cadrul proiectului #RoMixedUse2024 – analiză națională de referință, primul studiu integrat – Market Pulse Report despre proiectele mixed-use care au redefinit business & stil de viață în orașele din România, incluzând un Top 10 al proiectelor emblematice prezentate în detaliu și un Top 20 proiecte mixed-use de perspectivă din țară, ediția I, parte din capitolul exclusiv tematic al revistei TB 125.

Partener strategic: Speedwell.

Parteneri principali: Nhood România, Rustler Properties, CTP România, Concept Structure

Cu sprijinul: KONE, Metigla, AFI Romania, Urban Plaza, RAP Invest, OPTIM PM, Iulius, Wiren, Grupo Demetra, Tenrom

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Primăria Oradea va finanța 17 proiecte din cadrul bugetării participative

Articolul următor
Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj derulează 11 proiecte ce urmăresc atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare, inovare (CDI).

11 proiecte de cercetare de la Babeș-Bolyai, finanțate prin PNRR

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share