Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

11 proiecte de cercetare de la Babeș-Bolyai, finanțate prin PNRR

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj derulează 11 proiecte ce urmăresc atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare, inovare (CDI).

Interacțiunile esențiale dintre oceane și atmosferă fac obiectul unuia dintre aceste proiecte.

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj derulează 11 proiecte ce urmăresc atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare, inovare (CDI). Finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fiecare dispune de 1,4 milioane €, pe 3 ani.

Proiectul „Studii neliniare ale fluxului oceanic și atmosferic stratificat” este coordonat de Călin-Iulian Martin, de la Universitatea din Viena. Acesta abordează obținerea unei înțelegeri aprofundate și cuprinzătoare a circulației oceanice la scară largă și a interacțiunilor ocean – atmosferă.

Prin capacitatea remarcabilă de a stoca si elibera căldură de-a lungul unor perioade lungi de timp, oceanele joacă un rol activ și central în stabilizarea climei. Al cincilea raport de evaluare al Comitetului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice a stabilit ca 93% din energia suplimentară rezultată din efectul de seră a fost absorbită de ocean.

În ciuda anumitor progrese făcute în înțelegerea interacțiunilor ocean – atmosferă, există încă multiple deficiențe. Proiectul își propune să le remedieze, dezvoltând în același timp instrumente matematice care au potențialul de a conduce către o mai bună înțelegere a dinamicii oceanelor și a atmosferei.

Această sarcină este deosebit de complicată, având dificultăți generate de lipsa unei relații de proporționalitate intre mărimile fizice ce apar în ecuațiile care guvernează mișcarea și în condițiile de pe frontieră. Altă dificultate constă în faptul că frontiera fluidelor este variabilă in timp.

Obiectivele declarate vor fi atinse prin folosirea aproximărilor ce păstrează structura ecuațiilor de guvernare neliniare, urmată de deducerea unor ecuații model care încorporează regimul undelor lungi, precum și regimul undelor intermediare. În ceea ce privește propagarea undelor atmosferice, se va folosi o procedură de nondimensionalizare în sistemul hibrid de coordonate sferice-geopotențiale, utilizând și metode derivate recent pentru curgeri stratificate.

„Acest proiect vine să completeze rezultate foarte profunde obţinute în modelarea matematică a fenomenelor şi proceselor din natură (mecanică, biologie, medicină, economie) de către grupuri de CDI din cadrul Facultăţii de Matematică şi Informatică a UBB, prin introducerea unei noi teme de cercetare – modelarea circulației oceanice și a interacțiunilor ocean – atmosferă”, a spus Adrian Petruşel, prorector UBB responsabil de CDI.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Standardele Wiren în producția de energie verde: la granița dintre inovație, pro-activitate și viabilitate economică

Articolul următor
În octombrie 2023, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 59440, potrivit Direcției Județene de Statistică.

Turiștii de toamnă, în scădere la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share