Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Compania de Apă Someș a introdus contorizarea inteligentă

Compania de Apă Someș (CAS) Cluj a finalizat digitalizarea infrastructurii sale de apă și apă uzată, prin contorizarea inteligentă.

Operatorul regional a raportat finalizarea proiectului pentru digitalizarea infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj.

Compania de Apă Someș (CAS) Cluj a finalizat digitalizarea infrastructurii sale de apă și apă uzată prin contorizare inteligentă. Proiectul cofinanțat de UE din Fondul de Coeziune, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, este în valoare de 11,7 milioane lei, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Finanțarea investiției s-a făcut astfel: 94% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% UE, 13% bugetul de stat, 2% bugetul Consiliului Județean Cluj. Cofinanțarea de 6% a fost asigurată de către CAS.

Aplicația depusă de CAS în cadrul POIM a reprezentat o continuare a eforturilor anterioare de planificare a investițiilor la nivelul ariei de operare prezente și viitoare a operatorului regional, respectiv a politicii de automatizare și digitizare a infrastructurii din aria deservită în județele Cluj și Sălaj, în vederea eficientizării managementului operațional și a creșterii calității serviciilor.

Proiectul a vizat achiziționarea a 111 debitmetre electromagnetice și a 111 senzori de presiune. S-au cumpărat 5.700 contoare de apă rece electromagnetice, 350 data loggere de presiune și debit, 32 de module și o platformă software pentru management inteligent al sistemului de monitorizare / contorizare.

Acest proiect, la fel ca toate marile investiții derulate de CAS începând cu 1997, în valoare totală de peste 700 milioane de euro, are în vedere operaționalizarea principalelor preocupări de la nivelul sectorului apei la nivel internațional. Alte obiective sunt adaptarea la efectele schimbărilor climatice, creșterea continuă a producției de energie verde și reducerea efectelor gazelor de seră.

“Societatea noastră și-a fixat ca obiectiv ambițios atingerea neutralității de carbon până în anul 2035, astfel contribuind esențial la un viitor sustenabil pentru prezent și mai ales pentru generațiile viitoare”, potrivit CAS.

Aria deservită de CAS a crescut la 313 localități urbane și rurale, din Cluj, Sălaj și Mureș. Infrastructura edilitară aflată în administrarea sa este de 4.100 km de aducțiuni și rețele de apă, respectiv 2.200 km de rețele de canalizare și canale colectoare, cu o populație deservită de 863.000 de locuitori.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Proiectul Centurii Metropolitane a Clujului (CMC) a fost aprobat de către executiv.

200 milioane € pentru exproprierile la Metropolitana Clujului

Articolul următor

Centru de orientare în carieră, printr-un proiect european, la Liceul Don Orione

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share