Suprafața care trebuie expropriată pentru construirea Centurii Metropolitane Cluj (CMC) însumează 3 milioane mp.
În ședința Guvernului României, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a fost aprobată hotărârea executivului privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată ce constituie coridorul lucrării de utilitate publică de interes naţional „Drum Transregio Feleac TR 35, etapa I Centura Metropolitană TR 35 și drumuri de legătură”.
De asemenea, s-au aprobat listele imobilelor proprietate publică a statului și proprietate publică a unităților administrativ – teritoriale care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național.
“Suma de 1,05 miliarde de lei, aferentă a 1.598 de imobile în suprafață de 3,02 milioane mp teren, se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul MTI, în condițiile legii, în limita prevederilor bugetare anuale aprobate, la capitolul 84.01” Transporturi”, titlul 56 „proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare”, articolul 56.48 „Programe finanțate din Fondul European de Dezvoltare Regională aferente cadrului financiar 2021-2027”, a transmis MTI.
Ce se propune în actul normativ:
- Aprobarea amplasamentului lucrării de utilitate publică de interes național „Drum Transregio Feleac, etapa I Centura Metropolitană TR 35 și Drumuri de Legătură”, aflate pe raza localităților Apahida, Baciu, Cluj-Napoca, Florești şi Feleacu, din județul Cluj
- Aprobarea declanșării procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Drum Transregio Feleac TR 35, etapa I Centura Metropolitană TR 35 și drumuri de legătură”
- Aprobarea listei cuprinzând imobilele proprietate privată supuse exproprierii, proprietarii sau deținătorii acestora, aflate pe raza localităților Apahida, Baciu, Cluj – Napoca, Florești şi Feleacu, așa cum rezultă din evidențele unităților administrativ – teritoriale
- Aprobarea listelor cuprinzând imobilele proprietate publică a statului și proprietate publică a UTR, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național Transregio Feleac, etapa I TR 35 și drumuri de legătură
Viarom și Electrogrup, pe primul tronson
O singură ofertă la suma propusă de municipalitatea clujeană există pentru tronsonul 2 al CMC, venită din partea asocierii CON-A Operations, Dimex 2000, Hydrostoy, Concelex, Automagistral-Pivden. S-a încheiat depunerea ofertelor pentru tronsonul 2, de 3,5 miliarde de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), valoare de licitație. Perioada de evaluare este de maximum 90 de zile lucrătoare.
Asocierea Viarom – Electrogrup se ocupă de tronsonul 1. Valoarea acestuia este de 92 de milioane de lei, fără TVA, iar perioada de contract, de 20 de luni (6 luni proiectarea, 14 luni execuția). Tronsonul 1 (2 km) include traseul Florești – Cluj-Napoca, iar tronsonul 2 (24 km și drumuri de legătură), Cluj-Napoca – Centura Vâlcele – Apahida.