Lotul Chețani – Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania (A3) a fost dat în circulație cu opt luni mai devreme.
“Cei 15,7 km ai acestui sector din A3 permit de acum legătura pe autostradă între municipiul Târgu Mureș și municipiile Cluj-Napoca (nodul Gilău), Turda, Sebeș, Sibiu, Deva. De asemenea, se poate circula de acum pe autostradă (cu excepția celor 13 km ai secțiunii Margina – Holdea, aflată în construcție), de la Târgu Mureș la Timișoara, Arad și punctul de trecere a frontierei de la Nădlac.
Contractul pentru construcția lotului Chețani – CâmpiaTurzii (finalizat cu opt luni mai devreme) a fost semnat în 26 octombrie 2022. Ordinul de începere a fost emis în 21 noiembrie 2022. Termenul de finalizare contractual era luna august 2024.
Chețani – Câmpia Turzii este a doua secțiune a A3 pe care se deschide circulația în 2023, după ce în luna septembrie s-au dat în trafic cei 13,55 km dintre Nușfalău și Suplacu de Barcău”, a spus Cristian Pistol, director general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii (CNAIR).
Au folosit tehnologia BIM
“Începând de astăzi după-amiază, poți conduce direct de la Târgu Mureș la Cluj pe noua porțiune de 15,7 km a A3, Chețani – Câmpia Turzii. Asta înseamnă o călătorie fără întrerupere de 113 km până la Cluj, și chiar conexiuni mai departe către Sibiu sau Deva prin A10 Sebeș – Turda și A1. Moș Crăciun ajunge acum și mai repede, și în condiții excelente de trafic”, au relatat reprezentanții constructorului Strabag.
“Secțiunea Chețani – Câmpia Turzii a A3 este un proiect de infrastructură cheie. Cu o lungime de numai 15,7 km, este esențială pentru A3 și nu doar îmbunătățește conectivitatea între Târgu Mureș și Nădășelu, dar contribuie semnificativ și la rețeaua de transport regională și națională.
Această realizare se remarcă prin finalizarea anticipată, cu opt luni înainte de programul stabilit. Succesul proiectului este datorat și angajamentului echipei Strabag România, pentru eficiență și utilizarea tehnologiilor avansate de construcție, inclusiv Building Information Modeling, care a jucat un rol cheie în creșterea preciziei și eficienței pe parcursul execuției proiectului.
Finalizarea acestui proiect important este o dovadă a capacității Strabag de a integra experiența cu tehnologia inovatoare și de a livra constant proiecte de infrastructură de înaltă calitate în România”, potrivit conducerii Strabag.
Lucrări începute de Straco
„S-a inaugurat veriga lipsă a A3 Chețani – Câmpia Turzii. Șoferii vor merge pe 113 km de autostradă continuă între Ungheni și Nădășelu. Deschiderea cu opt luni înainte de termen este un record național stabilit de cei doi constructori, Strabag și Geiger, după ce în martie 2021 ministrul Cătălin Drulă a „rupt pisica”, reziliind contractul cu defuncta Straco și apoi a relicitat rapid lotul.
Este o inaugurare curată, fără artificii birocratice și extinderi de termene din pix. Contractul a fost semnat în 26 octombrie 2022, avea ordin de începere emis în 21 noiembrie 2022 și prevedea 3 luni de proiectare și 18 de execuție, deci finalizare în august 2024. Lucrările au început în teren în noiembrie 2022, la 38% stadiu fizic existent la data rezilierii.
Așadar, Strabag și Geiger au pus în teren 60% din lucrările necesare pe cei 15,7 km în 13 luni, un ritm mediu de execuție de 4,6% pe lună. O mobilizare firească într-o țară modernă cu apă caldă permanentă, dar în România normalitatea de la alții este anormală”, a transmis Asociația Pro Infrastructură.
Proiectul Autostrăzii Transilvania (Braşov – Borş), parte din A3, a început în 2004, în baza unui contract încheiat cu compania americană Bechtel, ce trebuia executat până în 2012. A3 a fost împărțită inițial de autoritățile române în două proiecte, București – Brașov și Brașov – Cluj-Napoca – Borș, lungimea sa fiind de 584 km.