Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Spitalul Oncologic Medex, model românesc pentru Europa

Centrul Medical de Excelență Imagistică, Radioterapie și Tratament Oncologic va fi finalizat în luna decembrie 2023 și are o valoare bugetată de 143,8 milioane de lei, la care se adaugă valoarea terenului, de 18 milioane de lei. Proiectul este dezvoltat pe un teren în suprafață de 5 hectare situat în comuna Sângeorgiu de Mureș, pe malul râului Mureș, în apropiere de limita teritorială cu municipiul Târgu Mureș.

Demersul construirii de la zero a unui Centru Medical de Excelență în patologia oncologică este unic în peisajul medical local, transilvănean și chiar românesc, proiectul cunoscut și sub denumirea de Spitalul Oncologic Medex fiind lansat de un grup inițiativă alcătuit din reprezentanți ai mediului de business, medici și Biserica Adventistă, cu sprijin din partea Guvernului României.

„Acest proiect este unic, nu doar din perspectiva valorii investiției făcute. Este cel mai mare proiect medical privat din Transilvania și este special prin modul în care a luat ființă proiectul. A plecat de la nevoia de a găsi o soluție pentru cei bolnavi de cancer și au fost și două „ingrediente”: credința și curajul. Cred, personal, în puterea cuvântului „împreună”, în puterea de a aduna oameni, autorități, antreprenori și specialiști pentru a construi ceva. Cred și în importanța dăruirii, a întoarcerii înspre comunitate, și acest proiect vorbește de la sine și experimentează bucuria de a întoarce ceva înapoi în comunitate”, a spus Remus Aurel Bența, CEO-ul companiei Daw Bența.

Remus Bența senior, reputat om de afaceri mureșean, a prezentat câteva repere importante din istoricul proiectului, cum ar fi donarea unui teren de 3,5 hectare de către Remus Aurel Bența, primirea autorizației de construcție în luna decembrie 2021 și demararea lucrărilor în luna iulie 2022.

„Obiectivul acesta are două elemente la baza lui: unu – încrederea în Dumnezeu și doi – să răspundă nevoilor oamenilor, în mod deosebit în cazul nostru vorbim de patologia cancerului”, a mărturisit Remus Bența senior, care a amintit și de ajutorul financiar în cuantum de 31,7 milioane de lei oferit de Ministerul de Finanțe prin Direcția Generală Ajutor de Stat.

„Clădirea Spitalului are o arhitectură modernă și este compartimentată corespunzător normelor și standardelor medicale actuale. Este edificată pe cinci nivele, având o suprafață desfășurată de 10.764 de metri pătrați, regim de înălțime de subsol plus parter plus trei etaje, cuprinde 53 de saloane cu un număr total de 116 paturi. Clădirea este compusă din două corpuri cu legături între acestea și având 11 căi de acces exterioare”, a arătat Mirela Cîmpian, administrator al SC Medex Vital Serv SRL, societatea care va fi beneficiarul investiției.

Spitalul va fi dotat cu aparatură de înaltă performanță și de ultimă generație, iar „configurația de echipamente pentru care s-a optat asigură un tratament complet și complex al întregii patologii oncologice”, a menționat Mirela Cîmpian.

Pentru dotarea spitalului sunt contractate echipamente de radioterapie externă, respectiv acceleratoare True-Beam și Halcycon, echipamente de radioterapie internă, respectiv brahiterapie – echipamentul Bravos, iar un alt element de importanță majoră constă în achiziția echipamentului PET – CT Discovery IQ3 G.E., considerat la ora actuală ca fiind vârful tehnologiei în domeniul imagisticii și medicinei nucleare.

Text și foto: Alex TOTH

 

Articol publicat în ediția cu nr. 121 a revistei Transilvania Business.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

We Can Learn – șanse pentru copii cu autism

Articolul următor

Telecabina Cetății Devei, final de lucrări de 4 milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share