De mai bine de șapte ani a început să lucreze cu copiii cu autism. O face bine, cu rezultate deosebite, încercând să-și urmeze dictonul – We Can Learn. Este vorba de Mirela Purdea, o tânără psiholog din Bihor.
În urmă cu 7 ani a înființat Asociația We Can Learn. După 2 ani a aplicat pentru un proiect european pe GAL Muntele Șes – Măsura M5/6B „Promovarea incluziunii sociale în teritoriul GAL Muntele Șes, județul Bihor și ameliorarea provocărilor sociale” prin PNDR 2014-2020.
Prin proiect a înființat și dotat un centru de zi pentru copii în comuna Suplacu de Barcău, în scopul dezvoltării deprinderilor de viață independentă. Elementele investiționale au fost reprezentate de dotări IT, electronice și electrocasnice, mobilier, ionizator, platforme de evaluare, dispozitive de stimulare senzorială, dispozitive auditive și de motricitate. Proiectul nu cuprinde lucrări de construcții și montaj.
„Ideea de a deschide un centru de copii era de ceva timp în capul meu, chiar am fost să vizitez mai multe centre de copii. Aș putea zice că, apoi, oportunitatea a venit spre mine, m-a căutat și am acceptat fără ezitare. Pe vremea aceea, ofeream deja servicii de terapii psihologice private la domiciliul copiilor și mereu îmi spuneau părinții că am ceva deosebit și că liniștesc copiii. Chiar înainte cu 5 minute de a vorbi cu dumneavoastră, mama unei fetițe mi-a spus că, niciodată, fetița ei nu a stat într-un loc fără să plângă, că nu este cu ea. A stat două ore cu mine. Am făcut treabă excelentă cu ea. Nu aș vrea să sune a mândrie, dar și eu simt că am ceva aparte, ca un dar parcă”, ni s-a destăinuit Mirela Purdea.
Succesul aduce alte succese
Primul centru We Can Learn a fost deschis în Suplacu de Barcău. Ulterior, a mai deschis un punct de lucru în Zalău. Acesta a fost transformat într-un spațiu mai mare și mai frumos. În prezent, se pregătește deschiderea unui centru de acest fel și în Marghita.
Prin acest centre, Mirela Purdea oferă servicii psihologice care cuprind terapia ABA, care este specifică recuperării copiilor cu autism și alte tulburări de dezvoltare.
„Beneficiarii centrului sunt copii care întâmpină dificultăți în dezvoltare (autism, ADHD, tulburări de limbaj, tulburări de comportament, tulburări emoționale etc.), dar și copii care doresc performanțe (îmbunătățirea strategiilor de învățare, managmentul timpului, managerierea conflictelor, asertivitate, gestionarea emoțiilor etc.)”, spune psihologul.
Mirela Purdea este psiholog clinician, consilier psihologic, psihoterapeut, profesionist certificat internațional în Terapia Tomatis, iar în prezent este studentă la cursul postuniversitar de 2 ani de la Universitatea de Vest din Timișoara în Terapia ABA (analiza comportamentală aplicată – intervenție în tulburările de spectru autist).
Psihologul oferă Terapia Tomatis și la domiciliu, atât în țară, cât și în străinătate. „Românii noștri, care sunt plecați în străinătate și au copii cu probleme, pot opta pentru serviciul acesta de la noi”, a precizat tânara.
Întrebată despre provocările cu care s-a confruntat, specialista nu le știe numărul, spune că le-a depășit cu succes și totul este bine când se termină cu bine.
În prezent, se ocupă de deschiderea Centrului din Marghita și modernizarea celui din Zalău.
„Doresc să fie ceva frumos, cu un mediu de lucru foarte plăcut, să le fie părinților și copiilor mai mare dragul să vină la noi. Le concep ca și cum copilul meu ar trebui să beneficieze de serviciile de acolo”, subliniază Mirela Purdea.
Dan BIRTA
Articol publicat în ediția cu nr. 121 a revistei Transilvania Business.