Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Restaurarea Catedralei Mitropolitane din Cluj va dura până la cinci ani

La Reședința Mitropolitană a avut loc evenimentul prilejuit de prezentarea proiectului de reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca (CMCN).
Turla monumentului istoric din “inima” Clujului va deveni o atracție turistică majoră a orașului | Foto: TB, Ateliercetrei

Proiectul de 11 milioane de euro pe bani europeni începe din 1 ianuarie, lucrările fiind programate până la finele lui 2028.

La Reședința Mitropolitană a avut loc evenimentul prilejuit de prezentarea proiectului de reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca (CMCN).

Acesta a fost semnat în baza contractului dintre Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) – Autoritatea de Management pentru Programul Regional Nord-Vest (AM-PRNV) 2021-2027, și Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului (AVFC) – beneficiar al finanțării.

Proiectul implică valorificarea sustenabilă a patrimoniului istoric prin restaurarea catedralei, și presupune introducerea monumentului de artă românească în circuitul turistic prin implementarea unei soluții de acces la cele două galerii de peste naos și la spațiul dintre cele două cupole peste pronaos.

“Acest proiect reprezintă o bucurie nu doar pentru Clujul ci, pentru toată această parte a Transilvaniei. Va dura cinci ani, mie mi se pare mai mult, dar sperăm să fie bine făcut. De asemenea, tragem speranța că și parcul din fața catedralei va fi pus la punct”, a spus mitropolitul Andrei Andreicuț.

 

Nord-Vestul, campion al României la fondurile UE

“De multe ori am fost întrebat de mitropolitul Andrei cum merge proiectul, de mirare o asemenea insistență la o înaltă față bisericească, un exemplu de urmat și de către alte autorități bisericești din regiune.  E o datorie e guvernului ca să contribuie la păstrarea identității culturale și spirituale a poporului român. Am avut discuții contradictorii, dar constructive, fiindcă semnam un proiect așteptat de toată comunitatea.

Am beneficiat și de sprijin din partea Asociației Municipiilor din România, de asemenea, rolul ADRNV a fost foarte important, deoarece marcam practic descentralizarea fondurilor UE în România. Când am plecat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, apoi la Ministerul Finanțelor, am avut ceva temeri că proiectele propuse la ADRNV nu vor fi duse la bun sfârșit.

Iată, însă, că tânăra echipă de la ADRNV s-a dovedit a fi un motor de dezvoltare la nivel regional. Nu este deloc ușor să gestionezi, ca autoritate de management, un PRNV de 1,4 miliarde € în exercițiul financiar 2020-2027, față de numai 0,8 miliarde € în cel precedent – iar asta cu o rată a absorbție de 140%, cea mai mare din România”, a spus ministrul finanțelor, Marcel Boloș.

La Reședința Mitropolitană a avut loc evenimentul prilejuit de prezentarea proiectului de reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca (CMCN).

Mitropolitul Ardealului, inginer în construcții

“Am avut extrem de multe provocări în regiune; fără descentralizarea PRNV nu ne întâlneam noi azi, aici. Sper că lucrurile vor merge mult mai bine la nivel regional decât cu autorități de management plasate la diverse ministere din București, fiindcă aici se știu mai bine nevoile locale. Să nu uităm că, la un moment dat, ADRNV a trecut prin pragul falimentului, însă acum are un management consolidat.

Fără fondurile UE comunitățile locale din regiune nu arătau așa cum se prezintă astăzi deoarece, să recunoaștem, capacitatea bugetului de stat este redusă în cazul unor investiții de acest gen, precum reabilitarea unui monument de clasă A de nivel național care presupune o finanțare care nu poate fi susținută local. Putem să fim dezamăgiți pe Marcel Boloș că nu ne dă bani ca ministru de finanțe, însă la ADRNV a constituit o echipă de oameni foarte tineri care vor face treabă

Restaurarea CMCN se poate realiza și în trei ani, nu este obligatoriu să țină cinci, mai ales că mitropolitul Andrei este absolvent al Universității Tehnice de Construcții București, deci are pregătirea profesională să monitorizeze acest proiect. Sunt convins că va fi atent la orice detaliu”, a spus președintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Emil Radu Moldovan.

La Reședința Mitropolitană a avut loc evenimentul prilejuit de prezentarea proiectului de reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca (CMCN).

 

 

Ministrul Boloș, speranța Ardealului la finanțări

“Catedrala Mitropolitană face parte din acea îmbinare de turnuri gotice și bizantine în centrul Clujului care este unică în lume. Aici, în Transilvania, preotul a fost mereu acel lideri religios și civil în vremurile grele. Să nu uităm că primăria este instituția care a oferit terenul pentru edificarea catedralei și trebuie să ducem mai degrabă moștenirea înaintașilor noștri.

Eu știu că ministrul Boloș încearcă să țină România în picioare în aceste vremuri foarte grele, cunosc și eu cum sunt de greu de gestionat lucrurile “de sus”, de la București, am fost în această postură. Ministrul finanțelor a aprobat recent despăgubirile de 200 milioane € necesare pentru construirea Centurii Metropolitane a Clujului, prin care să soluționăm problema traficului în oraș”, a menționat primarul Emil Boc.

 

Parteneriat pentru parcul din fața catedralei

Șeful AM-PRNV a sugerat AVFC să intre într-un parteneriat cu municipalitatea clujeană pentru concretizarea unui proiect de regenerare urbană în zona CMCN. “Reabilitarea catedralei și introducerea sa în circuitul turistic reprezintă un proiect de durată, care implică intervenții complexe, vor apărea multe provocări pe care trebuie să le rezolve toate părțile implicate”, consideră Petru Alboi-Șandru.

“Am început acest proiect cu o scanare laser, apoi o modelare 3D care a durat cinci luni. În urma acestora am descoperit multe spații secundare ascunse, cu mare potențial turistic. Vor fi intervenții complexe, mai ales la tâmplăria din lemn sau restaurarea mozaicului – proces deja aflat la stadiul de 48%.

Reabilitarea va duce la concretizarea unui traseu cu acces controlat pentru vizitatori, de la intrarea principală cu acces până bolta catedralei, de unde va putea fi admirată o panoramă a Clujului de la o înălțime de 320 m. Vor fi amenajate zone de proiecții de filme, zone odihnă, vor exista servicii pentru persoane cu dizabilități: panouri în limbaj Braille destinate nevăzătorilor, asistență din partea personalului CMCN”, a arătat arhitectul Diana Cânța, de la biroul de arhitectură Ateliercetrei.

Ce intervenții se propun în proiect

  • reabilitarea structurii de rezistență
  • intervenții structurale necesare realizării obiectivelor arhitecturale propuse
  • realizarea ansamblului de scări și pasarele care vor deservi traseul turistic, ce urmează a fi amplasate pe elementele de beton armat prezente pe traseu
  • reabilitarea spațiilor interioare în special la: pronaos, naos și altar
  • reabilitarea spațiilor interioare dispuse la nivelul subsolului
  • continuarea lucrărilor de pictură în tehnica mozaic
  • plastica arhitecturală de fațadă, registrul compozițional al ferestrelor, registrul decorativ superior
  • conservarea și restaurarea tâmplăriei metalice

Priveliște panoramică asupra orașului

Construirea CMCN, purtătoare a hramului Adormirea Maicii Domnului, a început în 1923, datorându-se eforturilor episcopului Nicolae Ivan. Realizată după proiectul arhitecților Constantin Pomponiu şi Georges Cristinel, CMCN este înscrisă în lista monumentelor şi siturilor istorice a judeţului Cluj. Proiectul dezvoltat de Ateliercetrei propune definirea unei strategii de restaurare, reabilitare și întreținere a monumentului istoric, vizând aducerea catedralei la o situație care nu mai presupune intervenții modificatoare, introducerea acesteia în circuitul turistic.

Arhitecții propun transformarea dublei galerii pe colonete – elementul caracteristic principal al cupolei cu lanternou, elementul dominant al catedralei – în spații accesibile publicului larg. Procesul de digitalizare a monumentului (scanare laser și modelare informațională în trei dimensiuni) a scos la iveală un set de spații secundare – ascunse privitorului – aflate între pereții interiori și cei exteriori ai catedralei.

Aceste spații vor găzdui traseul de vizitare – format dintr-un pachet de scări și platforme – care va facilita vizitarea dublei galerii pe colonete, implicit apropierea neobișnuită de cupola de peste naos care marchează legătura dintre cer și pământ. Galeria exterioară va oferi o priveliște panoramică inedită asupra orașului și împrejurimilor acestuia.

Proiectul este finanțat în cadrul priorității o regiune atractivă – din cadrul PRNV. Perioada de implementare este de 60 luni, în intervalul 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2028. Valoarea proiectului este de 56 de milioane de lei, din care 28 de milioane din Fondul European de Dezvoltare Regională, 5 milioane din bugetul național, iar diferența, din cofinanțare.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară

Articolul următor

We Can Learn – șanse pentru copii cu autism

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share