Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Este gata Casa Laszloffy. Cum arată după restaurare

Lucrările de reabilitare a Casei Laszloffy se ridică la peste 2 milioane de euro.
Reabilitarea monumentului istoric din Gherla se ridică la peste 2 milioane de euro | Foto: Ovidiu Drăgan

Administrația din municipiul Gherla a raportat finalizarea lucrărilor de reabilitare a monumentului istoric.

La procedura de recepție a Casei Laszloffy au fost prezenți zeci de specialiști, din diferite domenii. Lucrările de reabilitare s-au ridicat la peste 2 milioane de euro. Imobilul va deveni un centru destinat culturii, dar și expozițiilor, a precizat primarul Ovidiu Drăgan.

Lucrările prevăzute vizează restaurarea clădirii în ansamblul ei (inclusiv finisaje interioare și exterioare) și a componentelor artistice exterioare și interioare: consolidare și refacere a unor elemente structurale deteriorate sau lipsă.

Lucrările de reabilitare a Casei Laszloffy se ridică la peste 2 milioane de euro.

Proiectul de la Casa Laszloffy a prevăzut și demolarea elementelor parazitare ce distrug sau deformează conformarea spațială, funcțională și artistică a ansamblului original, cu schimbarea funcțiunii în centru muzeal ce se armonizează cu arhitectura clădirii.

Clădirea de pe str. 1 Decembrie, de lângă Liceul Teoretic Ana Ipătescu, a fost, înainte de Revoluție, Clubul Tineretului. Apoi a funcționat ca bar de zi, sală de repetiții de dansuri populare sau pentru antrenamente de sport.

Proiectul respectă vechea arhitectură, însă combinată cu elemente de modernitate și utilitate publică. Casa Laszloffy a fost construită în sec. XVIII, fiind reprezentativă pentru curentul baroc civil din Transilvania. În trecut aici au funcționat un gimnaziu armenesc și un muzeu de istorie.

Gherla, între “temniță” și “Armenopolis”

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a remarcat felul în care a fost remodelat monumentul istoric. “Care este primul lucru care vă vine în minte când auziți cuvântul “Gherla”? Așa începeam o prezentare la Facultatea de Urbanism București în 2011. După cum anticipam, marea majoritate a răspunsurilor au inclus cuvinte precum închisoare, temniță, hoție.
Am continuat, spunând ca Gherla este unicul oraș din Transilvania fondat în sec. XVIII, după un plan prestabilit. Adică o planificare a rețelei de drumuri, lotizărilor, parcelarului, piețelor. Orașul, așa cum îl știm azi, are la baza cultura armenească, fiind cunoscut și sub numele de Armenopolis – orașul armenesc.
O altă particularitate unică în Transilvania o reprezintă modalitatea de intrare în posesia a teritoriului. Comunitatea armenească a achiziționat terenul orașului de la fiscul imperial, l-a împărțit în loturi de 100 florini și l-a distribuit astfel familiilor din comunitate. Plata se făcea printr-o taxa periodică. Avem astfel prima forma de creditare și achiziționare a terenului prin “credit”.
Gherla are o superbă arhitectură barocă, găzduiește cel mai mare edificiu armenesc din Europa (unde este expus tabloul “Coborârea lui Iisus de pe Cruce”, realizat în atelierul marelui pictor Rubens). Azi se împlinesc 733 de ani de la prima atestarea documentară a Gherlei (1291) și este necesar să cunoaștem și să apreciem Gherla pentru valoroasa moștenirea culturală.

Cât despre Casa Laszloffy, nu cred că s-ar putea marca mai bine ziua decât prin finalizarea reabilitării unei superbe case baroce. Casa cu etaj și turn a fost construită de un nobil armean, Vasilian (maghiarizat Laszloffy), în 1747, în stilul baroc. Are trei busturi de turci pe poarta de la intrare și un blazon.

A fost pe rând, locuință, institut militar, muzeu de istorie, spațiu de învățământ, club al tineretului, cu sală de sport (tenis, culturism), evenimente, dansuri populare și moderne, discotecă, rockotecă, videotecă, bar, iar azi își recăpătă destinația culturală urmând să găzduiască muzeul”, a concluzionat oficialul CJ Cluj.

Casa Laszloffy, alături de cea mai mare biserică armenească din Europa | Foto: Claudiu Salanță

La procedura de recepție a Casei Laszloffy au fost prezenți zeci de specialiști, din diferite domenii.

13 specialiști în echipa de proiectare

Echipa de proiectare a fost formată din arhitecții Călin Lada, Mihai Racu, Miruna Moldovan, cărora li s-au alăturat Hunor Bako și Zsuzsanna Szilagyi Bartha (proiectare de arhitectură), inginerii Imola Kirizsan, Martin Szekely, Georgiana Tirț (proiectare rezistență), Mihai Iancovescu (restaurare elemente de piatră), Kiss Lorand, Solyom Zsolt (restaurare elemente de pictură), inginerii Paul Bogdan și Marius Marchiș (proiectare de instalații). Constructor este Valex Orizont Baia Mare.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Premiile aduc cele mai spectaculoase proiecte în KNX (rezidențiale, comerciale și inovative).

Politehniștii clujeni vor interconectarea furnizorilor de utilități din oraș

Articolul următor

Leadership-ul Continental și Geiger, despre investițiile în România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share