Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Leadership-ul Continental și Geiger, despre investițiile în România

Forumul Investitorilor Străini, organizat de Business Review 2023

Investitorii germani au vorbit la Forumul Investitorilor Străini, organizat de Business Review. Dezbaterea a vizat intensificarea competitivității la nivel regional cu care se confruntă România, creșterea productivității în raport cu triplarea salariului minim sau numărul redus al contribuabililor care formează baza de impozitare. Cifrele pe 2022: 10.000 companii germane, investiții de 16 miliarde €, 250.000 locuri de muncă.  

În cadrul dezbaterilor organizate de Business Review, la Forumul Investitorilor Străini 2023, lideri din administrația publică centrală și leadership-ul companiilor germane au abordat teme privind investițiile germane în România.

Reprezentanții companiilor de top din industrie și-au împărtășit experiența cu privire la dinamica pieței din România. Aceștia au subliniat impactul contextului internațional economic și politic, modificările operate în mediul legislativ, precum și contextul tendințelor manifestate în piață.

16 miliarde €, investițiile companiilor germane în 2022

Excelența Sa Dr. Peer Gebauer, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, prezent la eveniment, a subliniat parteneriatul solid dintre Germania și România, dincolo de legăturile politice și culturale.

„Statisticile comerciale dintre cele două țări ale noastre sunt cu adevărat impresionante. Germania este cel mai mare partener comercial al României, cu un volum comercial bilateral de până la 40 de miliarde în acest an – o cifră substanțială pentru România. În calitate de investitor de top din România, în funcție de țara de origine a investițiilor, Germania a contribuit cu 16 miliarde anul trecut. Mai mult, cele 10.000 de companii germane care operează în România au creat un sfert de milion de locuri de muncă, ilustrând intensitatea și succesul parteneriatului nostru,” subliniază dr. Peer Gebauer.
„Ceea ce găsesc în mod deosebit remarcabil este faptul că acest parteneriat transcende simplele cifre. Companiile germane sunt aici pe termen lung, consolidându-și constant investițiile, indicând o cooperare fructuoasă și susținută. Investițiile germane au evoluat de la concentrarea pe locurile de muncă cu salarii mici la o gamă variată de poziții cu înaltă calificare. Aceasta include roluri în cercetare și dezvoltare, conducere autonomă (a se vedea exemplul de la Continental), dezvoltare sustenabilă și o prezență puternică în sectorul IT. Această transformare remarcabilă a avut loc în ultimele două decenii,” mai arată ambasadorul Germaniei în România, Excelența Sa Dr. Peer Gebauer.
Excelența Sa Dr. Peer Gebauer, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România

Continental remarcă intensificarea competitivității la nivel de țară

Christian von Albrichsfeld, Country Manager la Continental România, apreciază avantajele competitive create de-a lungul a două decenii de România. Totodată, acesta evidențiază sincopele în dezvoltarea economiei.

„Domnul Ambasador a evidențiat oportunitățile de nearshoring și de-risking în România, dar este esențial să recunoaștem că România se confruntă cu concurența din partea țărilor vecine. În ultimii ani, tendința indică faptul că competitivitatea României ar putea fi în scădere. România, fără îndoială o țară în curs de dezvoltare, a înregistrat o creștere impresionantă de opt ori a PIB-ului în ultimii 20 de ani, în mare parte propulsată de schimbările de reglementare. Un exemplu cheie este creșterea semnificativă a salariului minim, care aproape sa triplat în mai puțin de un deceniu. Cu toate acestea, această creștere nu a fost însoțită de o creștere corespunzătoare a productivității, reprezentând o provocare pentru întreprinderi,” arată Christian von Albrichsfeld, Country Manager Continental.

5,5 milioane persoane active din totalul de 19 milioane

Christian von Albrichsfeld, Country Manager Continental, remarcă transferul forței de muncă din sectoare precum industria textilă, cu salarii minime, către industrii cu valoare adăugată mai mare, precum IT, cercetare și dezvoltare.

„Bugetul României se bazează pe o forță de muncă relativ mică. Conform datelor recensământului recent, dintr-o populație de 19 milioane, doar aproximativ 5,5 milioane, inclusiv persoane care desfășoară activități independente, lucrează activ. Aceasta este mai puțin de o treime din populație, un contrast puternic cu țări precum Germania, unde o proporție mult mai mare a populației contribuie la baza de impozitare,” explică Christian von Albrichsfeld, care mai susține că „strategia fiscală actuală, dependentă în mare măsură de o populație activă limitată, nu are stabilitate pe termen lung. Modificările recente de politică au generat îngrijorări, în special în sectoare precum IT, pe care România se bazează foarte mult. Creșterea salariului minim necesită crearea de locuri de muncă cu valoare mai mare, îndepărtându-se de industriile cu cerințe intensive de muncă, precum producția de textile, care aproape a dispărut. Accentul trebuie să se îndrepte acum către sectoare precum cercetarea și dezvoltarea, care oferă o mai mare valoare.”
Christian von Albrichsfeld, Country Manager la Continental România

„Mediu fiscal stabil și previzibil, nu doar stimulente pe termen scurt”

„Evenimentele recente au evidențiat necesitatea unui mediu fiscal mai stabil și mai previzibil, așa cum au asigurat oficialii la acest eveniment. Companii ca a noastră sunt angajate în dezvoltarea și parteneriatele pe termen lung, nu doar stimulente pe termen scurt. Pe măsură ce ne planificăm investițiile, monitorizăm îndeaproape tendințele privind costurile, infrastructura, calitatea forței de muncă și disponibilitate. Evaluăm încotro se îndreaptă acești factori în următorii câțiva ani pentru a determina dacă România sau țările sale vecine oferă un mediu mai competitiv pentru creșterea și dezvoltarea afacerilor,” – Christian von Albrichsfeld, Country Manager Continental România.

Geiger, performanță în industria infrastructurii rutiere

Compania germană Geiger performează în sectorul construcțiilor de infrastructură mare. Așa cum a anunțat și Transilvania Business, lotul dintre Chețani și Câmpia Turzii pe Autostrada Transilvania a fost deschis cu 8 luni înainte de termen. Tronsonul asigură circulația pe autostradă completă de la Târgu Mureș la Nădășelu, în zona de vest a municipiului Cluj-Napoca. Asocierea de constructori Strabag – Geiger a reluat lucrările de la aproape 40% după rezilierea contractului cu Straco și a finalizat cei 16 kilometri după 13 luni pe șantier.

„Această realizare a fost posibilă datorită factorilor pe care i-am subliniat în proiect. În ultimii ani, am întreprins numeroase proiecte menite să îmbunătățească performanța implementării proiectelor noastre,” declară Lorand Fabian, Director General la Geiger România.
„Pot confirma că ultimii trei ani au fost excelenți. După cum a remarcat ambasadorul, relația dintre Germania și România a fost fructuoasă. Compania noastră activează aici de 25 de ani, asistând la evoluția sectoarelor de construcții și infrastructură. Pot să atest că în ultimii ani, a existat o creștere semnificativă a investițiilor, în special cu un accent sporit pe infrastructură. În prezent, ne confruntăm cu un număr record de proiecte de autostrăzi în execuție și numeroase licitații. Aceste rezultate au contribuit la creșterea noastră. Anul acesta, suntem gata să atingem o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro și angajăm în prezent 650 de oameni,” mai arată Lorand Fabian, Director General la Geiger România.
Lorand Fabian, Director General la Geiger România

Puterea inovatoare, vectorul de depășire a piedicilor geo-politice

Puterea inovatoare a economiilor din România și Germania este remarcabilă, potrivit ambasadorului Dr. Peer Gebauer. Iar acest element poate constitui vectorul creștere a rezilienței în fața contextului internațional politic și militar.

„Ca și alte economii majore, Germania s-a confruntat cu cota sa de provocări în ultimii ani, inclusiv impactul pandemiei și sincopele în lanțurile globale de aprovizionare. Schimbarea strategiei și restructurarea încă în curs, în special în ceea ce privește China, evidențiază nevoia de piețe și furnizori diversificați. Agresiunea rusă împotriva Ucrainei a provocat și tulburări economice, în special în sectorul energetic. În ciuda acestor provocări, sunt încrezător că ambele economii se mișcă în direcția corectă, cu un viitor strălucit în față,” consideră Excelența Sa Dr. Peer Gebauer, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România.
Lorand Fabian, Director General la Geiger România: În ciuda performanțelor bune din ultimii trei ani, ne-am confruntat cu mai multe provocări. Pandemia a afectat cererea de clădiri de birouri, iar apoi războiul din Ucraina, împreună cu situația economică, a dus la creșterea prețurilor la materiile prime și energie – toate acestea au reprezentat provocări pentru industria construcțiilor. Privind în perspectivă, avem noi preocupări din cauza modificărilor recente ale impozitării care ar putea afecta industria construcțiilor în viitor.”

Credit foto: Business Review

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Lucrările de reabilitare a Casei Laszloffy se ridică la peste 2 milioane de euro.

Este gata Casa Laszloffy. Cum arată după restaurare

Articolul următor

Topul firmelor bihorene din domeniul Cercetare - Dezvoltare şi High - Tech

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share