Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Politehniștii clujeni vor interconectarea furnizorilor de utilități din oraș

Premiile aduc cele mai spectaculoase proiecte în KNX (rezidențiale, comerciale și inovative).
Laboratorul permite studenților să simuleze tehnologii specifice industriei automatizării clădirilor | Foto: UTCN

Cercetătorii Universității Tehnice (UTCN) lucrează la un sistem de conectare a centralelor electrice, uzinelor de gaz și consumatorilor din municipiu.

UTCN a câștigat premiul de excelență în cadrul premiilor KNX România, participând în competiție cu Laboratorul Educațional și de Cercetare Automatizarea Clădirilor (LECAC), inițiat, dezvoltat și coordonat de Valentin Sita, șef de lucrări în cadrul instituției.

Premiile aduc cele mai spectaculoase proiecte în KNX (rezidențiale, comerciale și inovative). KNX România este o asociație profesională nonprofit reprezentând principalele organizații implicate în dezvoltarea tehnologiei și a standardului deschis KNX de automatizări pentru clădiri în România.

Aceasta promovează tehnologia, produsele și serviciile membrilor săi către consultanți, proiectanți, arhitecți, instalatori, alți profesioniști, dezvoltatori și proprietari de imobile cu caracter rezidențial și nerezidențial. KNX este cel mai răspândit standard internațional pentru automatizarea clădirilor.

Datorită parteneriatului științific dintre UTCN și Asociația Internațională KNX, LECAC dispune de licențe software dedicate programării echipamentelor specifice. Conceput ca un spațiu educațional și de cercetare în domeniul automatizării clădirilor, laboratorul a fost dotat cu multiple platforme de dezvoltare pentru implementarea hardware și software a proiectelor, dar și platforme specifice pentru dezvoltarea și demonstrarea unor soluții sau integrarea cu alte sisteme.

Laboratorul permite studenților să testeze, să simuleze și să pună în practică diferite tehnologii și sisteme specifice industriei automatizării clădirilor, ajutându-i să se pregătească pentru o carieră în inginerie. Studenții vor avea oportunitatea să proiecteze și să configureze sisteme complete și de actualitate. Laboratorul este amplasat în clădirea UTCN de pe str. Observatorului 2.

De echipamentele și dotările lui beneficiază anual 1.000 de studenți, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice, cercetători. Un laborator internetul lucrurilor și automatizarea clădirilor a fost dezvoltat la extensia UTCN din Satu Mare, iar un laborator de cercetare de sisteme de monitorizare și control pentru clădiri inteligente și IoT, în proiectul Cluj Future of Work, la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative din Cluj-Napoca.

Sistem în contextul Smart City

“Ca următor pas se dorește extinderea laboratorului de pe str. Observatorului pentru ca fiecare stand să reprezinte o clădire. Astfel, în baza interconectării sistemelor clădirilor să se poată genera date de mari dimensiuni pentru modelare și prelucrare în scopul eficientizării consumurilor energetice. Se dorește și dezvoltarea unui sistem în contextul Smart City, prin interconectarea celor trei laboratoare.

Proiectul este focalizat, în mod special, pe dezvoltarea excelenței și expertizei colectivelor și centrelor de cercetare care au preocupări în direcția inteligenței artificiale și a datelor masive sau a domeniilor care utilizează intens elemente de inteligență artificială (AI), modelarea și procesarea datelor masive.

Aceste domenii specifice sunt big data, IoT, robotică, clădiri inteligente, Smart Cities, simulări complexe, proiectare asistată de calculator, analiză vizuală sau utilizarea infrastructurilor de cercetare și de calcul de înaltă performanță. Întrucât laboratorul dispune de opt standuri și fiecare reprezintă o clădire, în baza interconectării sistemelor clădirilor se poate dezvolta un sistem în contextul Smart City pentru managementul resurselor orașului.

Aceasta reprezintă o interconectare între furnizorii orașului – centrale electrice sau stații de distribuție a energiei electrice, uzine de gaz, plante de apă și consumatorii orașului – clădirile orașului (case, birouri, fabrici, mall-uri, spitale, hoteluri) pentru o mai bună gestionare a energiei și predicție a consumului la scară largă.

Perspectiva îndreptării către un curs de certificare KNX le oferă studenților avantajul de a merge la curs cu o serie de noțiuni de bază. O parte dintre firmele la care s-au angajat studenții, care au trecut prin acest laborator, au returnat un feedback pozitiv”, explică oficialul UTCN.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Transilvania Business vă dorește Sărbători fericite și La mulți ani!

Articolul următor
Lucrările de reabilitare a Casei Laszloffy se ridică la peste 2 milioane de euro.

Este gata Casa Laszloffy. Cum arată după restaurare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share