Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Diploma de Ridicare a Timișoarei la Rangul de Oraș Cezaro-Crăiesc e expusă la Muzeul Național al Banatului

La Muzeul Național al Banatului poate fi văzută diploma de Ridicare a Timișoarei la Rangul de Oraș Cezaro-Crăiesc, după 242 de ani de la acel eveniment. Diploma este un artefact cu valoare artistică înaltă, legat în piele nobilă, cu pagini de pergament și ornamente regale ce îmbrățișează scutul cu blazonul Boemiei. 

Timișoara a fost ridicată la rangul de „Oraș liber regesc” în anul 1781, în vremea Împăratului Iosif al II-lea.

Muzeul Național al Banatului atrage vizitatorii

„Vă invităm să redescoperiți Diploma de Ridicare a Timișoarei la Rangul de Oraș Cezaro-Crăiesc – un document nu doar de hârtie, ci de istorie vie!

În anul de grație 1781, sub semnătura augustă a Împăratului Iosif al II-lea, Timișoara, această perlă urbană, a fost ridicată la rangul de „Oraș liber regesc”. Un moment de cotitură, o schimbare de paradigmă, un salt cuantic în tărâmul dezvoltării urbane.
Ce semnificații erudite ascunde această onorare pentru Timișoara? Orașul era scos de sub jurisdicția comitatului (reînființat în 1780); trimitea reprezentanți proprii în Dietă; își alegea proprii dregători și jurați; percepea vamă la intrarea și ieșirea mărfurilor; avea dreptul de a organiza târguri anuale și săptămânale de a-și stabili bugetul propriu de venituri și cheltuieli anuale; era scutit de anumite obligații fiscale; avea dreptul la o stemă proprie. Aceste prerogative nu doar că au îmbogățit paleta urbană a Timișoarei, dar au și pictat un viitor luminos pe pânza timpului.
Un marș triumfal prin arhitectura timpului – de la bastioanele impunătoare ale cetății la ingineriile hidraulice de avangardă, Timișoara s-a transformat într-un tablou de inovație și avânt cultural.
Și cum să nu ne înclinăm în fața Diplomației însăși? Un artefact de o măiestrie rară, legat în piele nobilă, cu pagini de pergament ce respiră istorie, și ornamente regale ce îmbrățișează scutul cu blazonul Boemiei.
Iată cum un act aparent simplu a putut schița cu penița destinul unui oraș” spun reprezentanții Muzeul Național al Banatului pe pagina de socializare a instituției .
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Baza sportivă nouă de la Caransebeș e confirmată

Articolul următor

Drumul Bistriței, terminat pe final de an. Cum arată șoseaua văzută de sus

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share