Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Drumul Bistriței, terminat pe final de an. Cum arată șoseaua văzută de sus

Investiția a fost mult așteptată de locuitorii din Vaida – Cămăraș, Pălatca sau Bonțida | Foto: Istvan Vakar, FFR

Forul județean din Cluj a raportat finalizarea a trei proiecte pe bani europeni, de 120 de milioane de euro.

Drumul Bistriței include și tronsonul prin Vaida – Cămăraș, din fonduri europene și fonduri proprii. Aceasta este o investiție mult așteptată de locuitorii din Vaida – Cămăraș, Pălatca, Bonțida și celelalte comune învecinate.

Valoarea totală a investiției de infrastructură ajunge la 205 milioane de lei. Am modernizat 42 km de drum, deservind comunitățile și dezvoltarea acestora”, a spus Istvan Vakar, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj.

“Am recepționat, în pragul sărbătorilor de iarnă, lucrările de modernizare de infrastructură de transport regională a Drumului Județean 161 (DN16) – Gădălin – Bonțida – DN 1C, în lungime de aproape 17 km.

Obiectivul principal, cel de a fluidiza traficul rutier din zonă şi de a asigura o circulație în condiţii de siguranţă, a fost atins”, a transmis antreprenorul general, Far Foundation Rodna (FFR).

Drumul Bistriței include și tronsonul prin Vaida – Cămăraș, din fonduri europene și fonduri proprii.

Au trebuit să mărească fondurile

“Din cauza situației din ultimii ani, am fost nevoiți să suplimentăm contribuția proprie, dar pentru a finaliza proiectul, am căutat surse și am făcut acest lucru”, a precizat Diana Coman, șef Serviciu fonduri europene al CJ Cluj. Proiectul de îmbunătățire a infrastructurii rutiere de importanță regională – Traseu Regional Transilvania Nord – Drumul Bistriței mai include nouă poduri, 36 de stații de autobuz.

Reabilitarea și modernizarea Drumului Județean (DJ) 172A limită cu județul Bistrița-Năsăud – Țaga au avut loc în cadrul proiectului cu finanțare UE ce viza realizarea lotului 1 din Drumul Bistriței, fiind executate de Antrepriza Reparații și Lucrări Cluj.

Lotul 2 reprezintă un tronson de 17 km, situat între DN 16, pe direcția Gădălin, și DN 1C, pe direcția Bonțida, executate de asocierea FFR (Bistrița-Năsăud) – Drumserv (Mureș), după ce CJ a reziliat contractul cu Construcții Napoca și Operes. Termenul de finalizare stabilit în noul contract era 20 ianuarie 2024.

Ghișeu digital unic la administrația județeană

Proiectul Smart Territory, de 3,9 milioane de lei, dintre care 3,3 milioane fonduri UE, vizează digitalizarea administrației județene. “Scopul nostru a fost să creăm aplicații intuitive, ușor de folosit. Din start ne-am împiedicat de lipsa semnăturii digitale în cazul cetățenilor, dar am încheiat un parteneriat cu unul dintre furnizori care o oferă la prețul modic de 1 leu, sub cel al unui bilet de autobuz.

Practic am creat un ghișeu unic la nivelul CJ Cluj, prin care oamenii nu mai trebuie să alerge pe la alte instituții dacă solicitarea ne-a fost adresată inițial nouă. Apoi am spart bariera comunicării dintre instituțiile publice, reușind să ne conectăm la baza de date de la cadastru, iar oamenii nu mai trebuie să plătească pentru extrasul CF.

De la 258 de zile, cât dura obținerea documentelor de urbanism, am ajuns la performanța de a le elibera în 24 de ore, de Black Friday. Am creat și un atlas teritorial pentru cetățeni prin care o persoană interesată de o anumită zonă din județ se poate conecta la un sistem de alerte prin care să fie avertizată când i se construiește un bloc sau o casă în vecinătate”, a explicat arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță.

Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor se ridică la 396 milioane de lei, din care 120 de milioane contribuția UE. Acesta grupează Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, stații de transfer și drumuri de acces.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Diploma de Ridicare a Timișoarei la Rangul de Oraș Cezaro-Crăiesc e expusă la Muzeul Național al Banatului

Articolul următor
Consiliul de Administrație (CA) al companiei Life Is Hard (LIH) Florești a stabilit detaliile unei emisiuni de obligațiuni corporative neconvertibile de până la 10 milioane de lei.

Life Is Hard pune la bătaie obligațiuni de 10 milioane de lei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share