Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

2023 a fost un an bun pentru vinurile românești

Sursa foto: Wines of Romania

Vinurile românești și producătorii din industria vini-viticolă din România au obținut în 2023 peste 500 de distincții, recompensând atât soiurile autohtone, cât și măiestria vinificatorilor în concursurile internaționale de profil.

Mai mult de 300 de medalii de aur, dublu aur sau diamant au fost acordate pentru calitatea incontestabilă a câtorva crame campion al anului 2023. Vinurile românești medaliate au provenit, potrivit Wines of Romania, cea mai importantă platformă dedicată producției de profil, de la câteva din cele mai titrate podgorii românești. Este cazul producătorilor locali printre care se numără Budureasca, Jidvei si Grupul Vintruvian (Crama DeMatei / Caii de la Letea),  care au fost distinși, fiecare dintre ei, cu peste 50 de medalii internaționale în 2023. În clasamentul acestui an, urmează Crama Girboiu, Cramele Recaș, Domeniul Coroanei Segarcea și Domeniile Sâmburești, care au obținut fiecare mai mult de 25 de medalii. În clasamentele concursurilor mondiale s-au remarcat în acest an alți câțiva producători cum sunt Viile Metamorfosis, Domeniul Bogdan, SERVE, Domeniile Averești sau Carastelec Sparkling Winery.

Vinurile românești în atenția experților

Marinela Ardelean, fondator al platformei Wines of Romania, critic de vin și membră în juriile unor prestigioase concursuri internaționale vorbește despre performanțele obținute de vinurile românești în acest an.

„Imaginea vinului românesc se construiește pas cu pas, iar concursurile internaționale sunt un mod bun de a ajunge în atenția experților și a jucătorilor cu experiență pe piață. Medaliile nu sunt doar o recunoaștere a calității, ci și un instrument important, care ajută la listarea pe piețele din țara unde se ține concursul, apoi devin un argument de vânzare către consumatorul final. Cu cât participă mai mulți producători din România, la cât mai multe concursuri internaționale, cu atât mai repede vom intra în conștiința lumii întregi ca o țară recunoscută pentru vinurile sale. Pentru că, în prezent, trebuie să recunoaștem că doar o mică parte dintre iubitorii de vin știu că România este un producător, ba chiar unul de top”, spune Marinela Ardelean.

Anul 2023 a fost unul victorios și pentru echipa României de degustarea în orb

Echipa României a câștigat în 14 octombrie 2023 Campionatului Mondial de Degustare în Orb, organizat de revista franceză La Revue du Vin de France. Au adus trofeul în România echipa formată din somelierii, Julia Scavo, Valentin Ceafalău, Horia Hasnaş, Cosmin Udrea. Antrenorul echipei a fost Radu Rizescu.

 

 

Sursa foto: vaslui azi

Mundus Vini a adus un o mare medalie și un Best of Riesling

La cel mai important concurs de profil din Germania, Mundus Vini, vinurile românești s-au bucurat de 78 de medalii, în cele două sesiuni de degustare. Competiția germană a adus vinurilor românești  56 medalii de aur și o mare medalie de aur pentru Diamond Selection Feteasca Neagra Barrique de la Domeniile Averești. În plus, Rhein Riesling Finca Theresia 2018, de la Vinul Partium (Carastelec) a obtinut titlul de Best of Riesling în chiar patria acestui soi nobil.

Celelalte medalii au recompensat Crama Girboiu, Iconic Estate, SERVE, Crama DeMatei, Budureasca, Jidvei, Rasova Wine, Cramele Recas, Domeniile Alexandrion Rhein 1892, Crama La Salina, Carl Reh Winery, Domaine Vinarte, Viticola Corcova, Unicom Production, Via Viticola, Domeniile Averesti, Crama Strunga, Podgoria Silvania, Viti-Pomicola Samburesti și Domeniile Blaga.

Femmes et Vins du Monde 2023 a premiat un vin de Jidvei

Competiția din Monaco, Femmes et Vins du Monde, care are juriul în exclusivitate feminin  a adus Marele Premiu și cel mai mare punctaj pentru Owner’s Choice Ana Sauvignon Blanc de la Jidvei, cu 93 de puncte. Alte opt vinuri au câștigat cea mai mare distincție, Nova de Diamant dintr-un total de 17 asemenea premii.

România și-a adjudecat 19 premii la acest concurs, cu vinuri produse de Jidvei, Navigo și Domeniul Coroanei Segarcea.

Crama Jidvei e multipremiată

Vinurile de Jidvei nu sunt la primele premii în cadrul concursului Femmes et Vins du Monde, ceea ce nu face din sortimentele distinse cu premii niște vinuri exclusiv feminine, ci doar că nuanțele speciale ale acestor vinuri sunt apreciate de palatul fin al membrelor juriului.

„Gama Owner’s Choice reunește unele dintre cele mai apreciate și impunătoare vinuri produse de Jidvei, alese cu grijă pentru a face parte dintr-o colecție recomandată de proprietar. Fine, echilibrate și surprinzătoare, vinurile din gama Owner’s Choice vorbesc în primul rând despre o deosebită grijă și despre respectul pentru arta vinului. Și, deloc întâmplător, vinurile din această gamă poartă chiar numele fiicelor proprietarului, Ana și Maria.

Grandios, sensibil, elegant, Ana Sauvignon Blanc în cântă printr-o surprinzătoare și echilibrată diversitate aromatică. Un vin limpede, expresiv, plin de strălucire, obținut din struguri selecționați cu deosebită grijă, recoltați manual de pe parcele cu expoziție sudică. Cu aromă pronunțată de fructe de soc, corp delicat, însuflețit de o aciditate ridicată, Ana Sauvignon Blanc îmbină armonios note de caisă, piersică, lămâie, grapefruit și codiță de roșie” se spune pe site-ul podgoriei din zona Târnavelor, Jidvei.

 

Sursa foto: Puterea.ro

România a învins și la spumante cu o podgorie din Sălaj

La Campionatul Mondial de Șampanie și Vinuri Spumante (CSWWC) victoria micii podgorii sălăjene de la Carastelec a demonstrat valoarea șisturilor din solul acestei zone și valoarea unei pivnițe reci, care prelungește procesul de șampanizare.

„Trei premii speciale Best in Class, un trofeu de Campion Național și o distincție specială în finala celei mai prestigioase categorii a spumantelor, îi revin spumantelor Carassia. În etapa finală a CSWWC, cele zece spumante Blanc de Blancs alese – campioni naționali și regionali au concurat pentru titlul de Campion Mondial al anului. Anunțul a fost făcut la ceremonia de decernare a premiilor CSWWC de la Londra, unde Collection Carassia Blanc de Blancs Magn um 2017 Vintage a fost declarat Campion Mondial”, au anunțat reprezentanții companiei Carastelec Sparkling Winery.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Firebyte Games Cluj (FGC) a publicat prospectul pentru majorarea capitalului social cu aport în numerar aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Firebyte Games aruncă pe piață 21 de milioane de acțiuni

Articolul următor
Primarul Clujului, Emil Boc, și viceprimarul Dan Tarcea au verificat în teren lucrările la Parcul Feroviarilor, cu fonduri de la bugetul local.

Nord Conforest și Eco Garden au modernizat Parcul Feroviarilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share