Finanțarea europeană a proiectului a fost asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
Spitalul Județean de Urgență (SJU) Dr. Constantin Opriș din Baia Mare a raportat finalizarea și recepția lucrărilor de execuție a proiectului de instalare a unui sistem de detectare a concentrației de oxigen, modernizarea infrastructurii electrice și de fluide medicale.
Debutul lucrărilor de 10 milioane de lei de la SJU a avut loc în luna iulie a acestui an. Acestea au fost executate treptat, având în vedere că activitatea spitalului nu poate fi întreruptă și trebuie să se desfășoare în parametrii normali.
Secțiile din SJU în care au avut loc lucrările de modernizare sunt spitalizare de zi; ortopedie / traumatologie; chirurgie generală; ginecologie, neonatologie; obstetrică ginecologie; oncologie; endocrinologie, reumatologie, chirurgie toracică, chirurgie cardiovasculară; neurologie; pediatrie.
“Acest proiect este foarte important atât pentru siguranța pacienților, a personalului medical, cât și pentru îmbunătățirea infrastructurii de alimentare cu energie electrică și fluide medicale existentă în cadrul SJU”, a spus președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan.
Principalele obiectivele sunt realizarea unei instalații de detecție, semnalizare și alarmare în cazul depășirii concentrației maxime de oxigen admisă în atmosferă pentru 25 de saloane; modernizarea instalației de fluide medicale pentru 180 de paturi, inclusiv dotarea cu un nou tablou de alarmare și monitorizare pentru trei gaze medicale și cu o nouă stație de producere și distribuție oxigen.
Aici s-a derulat și extinderea și modernizarea instalației electrice existente prin instalarea de grupuri electrogene de 500kVA și 250kVA, a unei surse neîntreruptibile de curent trifazic de 500 kVA, a 67 de module lumină și priză la capul pacientului, mărirea rețelei electrice cu 12.230 ml de cabluri noi.