Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Singurul colegiu din Regiunea Centru care furnizează calificări în domeniul aeronautic, renovat și dotat cu 11,6 milioane lei

Colegiul Tehnic Transilvania – instalație panouri fotovoltaice

Colegiul Tehnic Transilvania din Brașov a fost supus unui proces de reabilitare în scopul eficientizării energetice. 11,6 milioane de lei au fost investite pentru sustenabilizarea clădirii colegiului în care învață peste 500 de elevi.

Colegiul Tehnic Transilvania din Brașov este singurul colegiu care furnizează calificări în domeniul aeronautic. Acesta a trecut printr-un amplu proces de reabilitare și modernizare în valoare de 11,6 milioane lei.

„Suntem la finalul unui proiect european, o finanțare europeană pentru eficientizarea energetică a Colegiului Tehnic Transilvania, renovarea Corpului A, care acoperă nu doar renovarea și modernizarea clădirii, cât și dotările aferente, dotări de care vor beneficia cei 505 elevi și 58 de cadre didactice în formarea profesională în domenii precum tehnicieni în aeronautică, dar și frizeri, coafori, bucătari și așa mai departe. Sunt meserii de care atât sistemul educațional local din Brașov, cât și piața forței de muncă locală, au mare nevoie. Mă bucur că avem un final al acestui proiect cu finanțare europeană în proporție de peste 95%“, a declarat primarul Allen Coliban, în conferința de final de proiect.

10 milioane de lei, finanțare nerambursabilă

Proiectul a beneficiat de o finanțare nerambursabilă de peste 10 milioane de lei, respectiv 95% din valoarea totală.

„Este un proiect valoros atât la propriu cât și la figurat și valoarea de investiție este foarte mare, dar și ceea ce s a obținut în urma proiectului, în primul rând pentru elevii școlii, de la reabilitarea clădirii până la dotările care au fost primite în cadrul acestui proiect. Am început să lucrăm în proiect în 2019, ceea ce a însemnat că ne-am adaptat cerințele privind mobilierul școlar care a fost achiziționat, pentru că inițial am gândit bănci de două persoane, după aceea am cuprins și partea cu pandemia și atunci a trebuit să ne adaptăm, să fie pentru câte un singur elev, și după aceea tot ce înseamnă dotări IT, tablele inteligente, programele care au fost achiziționate, laptopurile, calculatoarele care au venit în școală, dotările pentru domeniul aeronautic, pentru că noi suntem singura școală care furnizează calificări pe domeniul aeronautic la nivelul Regiunii Centru“, a declarat Daniela Felegean, directorul Colegiului Tehnic Transilvania.
Allen Coliban, primarul Municipiului Brașov, Daniela Felegean, director Colegiul Tehnic Transilvania

15 luni, durata de execuție a lucrărilor

Obiectivul proiectului reprezintă eficientizarea energetică, reabilitarea și modernizarea clădirii corpului A și dotarea cu echipamente și alte dotări necesare procesului de învățământ pentru cei 505 elevi ai colegiului.

Au fost instalate sisteme alternative de producerea energiei electrice, termice pentru consum propriu (instalație de preparare apă caldă cu panouri solare alcătuită din: 8 panouri solare montate pe acoperiș, boiler de acumulare), au fost înlocuite centrală termică și au fost refăcute instalațiilor de încălzire. A fost realizată o instalație producere a anergiei energie electrice pentru iluminat cu panouri solare fotovoltaice formată din 36 panouri montate pe acoperiș, cu o putere instalată de 10,8 KW, capabilă să furnizeze 12Mwh anual.

A fost realizat un sistem de ventilare cu recuperare de căldură și au fost montate sisteme de management energetic integrat, precum și sisteme de detectare, semnalizare și avertizare la incendiu. A fost refăcută instalația de hidranți interiori, a fost realizată o instalație iluminat de siguranță, și instalații de semnalizare, alarmare și alertare în caz de incendiu, iar biblioteca și sala de lectură au fost dotate cu sistem de desfumare (trape de fum).

Au fost create facilități pentru persoanele cu dizabilități (rampe în zona ușilor de acces în clădire, amenajare grup sanitar adaptat, scară interioară echipată cu platforme elevatoare rabatabile).

Ce presupune dotarea Colegiului Transilvania

Proiectul a vizat și modernizarea Colegiului Tehnic prin dotarea cu mobilier a sălilor de curs și a laboratoarelor, în concordanță cu standardele de pregătire modernă impuse pentru învățământul preuniversitar:

  • mobilier, echipamente și softuri specifice pentru laboratoarele de chimie, fizică, măsuri mecanice, mecatronică, electromecanica, mecanică, informatică;
  • mobilier, echipamente și softuri specifice pentru sălile de clasă;
  • mobilier, echipamente și softuri specifice pentru cabinetul de estetică, cabinetul fonic si cabinetul de aeronautică.

Colegiul Tehnic Transilvania are o tradiție de 90 de ani și pregătește absolvenți în specializările: tehnicieni aviație, tehnicieni instalații de bord avion, tehnicieni proiectanți CAD, tehnicieni mecatroniști, lăcătuși construcții structuri aeronave, frizeri, coafori, manichiurişti, pedichiuriști, mecanici auto.

Colegiul tehnic Transilvania – interior sală de curs
Colegiul Tehnic Transilvania – dotare

Credit foto: Primăria Municipiului Brașov

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Zborul RO642, efectuat de la Cluj în capitală, i-a marcat retragerea din activitate a lui Dobrovolschi.

Retragere cu zborul Cluj - București pentru cel mai experimentat pilot TAROM

Articolul următor
Firebyte Games Cluj (FGC) a publicat prospectul pentru majorarea capitalului social cu aport în numerar aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Firebyte Games aruncă pe piață 21 de milioane de acțiuni

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share