Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Castelul Rákóczi-Wass-Bánffy din Gilău a fost reabilitat cu peste 30 milioane lei

Sursa foto: Maszol

Fundaţia Tradiţii Transilvane a anunțat că a avut loc predarea tehnică a castelului din Gilău, în apropiere de Cluj-Napoca, pentru a cărui reabilitare au fost alocate mai mult de 30 milioane lei. Castelul Rákóczi-Wass-Bánffy din Gilău își va primi vizitatorii din primăvara acestui an. 

Castelul Rákóczi-Wass-Bánffy din Gilău a fost cumpărat de omul de afaceri Elek Nagy de la moștenitorii familiei Barcsay. Ulterior, castelul din Gilău a fost donat fundației Tradiții Transilvane, înființată de acesta. Tot omului de afaceri Elek Nagy îi aparține iniţiativa de a apela la firma de arhitectură Tektum Architectura & Arta şi firma de consultanţă în proiecte RegioConsult, cărora le-a încredințat  elaborarea proiectului de restaurare a castelului.

ADD Concept şi Kvadrum Axis au început lucrările cu ajutorul unei finanțări de la Uniunea Europeană, obținuăt în 2017 prin intermediul Guvernului României, un sprijinul acordat de Guvernul Ungar şi contribuția de peste 3 milioane de euro a fundaţiei Tradiții Transilvane, fondate şi prezidate de Elek Nagy.

Renovarea va continua anul viitor cu restaurarea parcului din jurul castelului, după ce finanţarea de 2,15 milioane de euro a fost obținută din aceleași surse, ale Uniunii Europene. Lucrările vor consta în restaurarea completă a castrului roman şi a parcului adiacent castelului. Conform planurilor, castelul de la Gilău poate deveni una dintre bijuteriile Transilvaniei, sub forma unui centru cultural multifuncţional. Un alt obiectiv este transformarea castelului într-o destinaţie turistică importantă în judeţul Cluj şi în Transilvania, astfel încât să reflecte rolul istoric multisecular al complexului şi să dea viaţă valorii sale culturale specifice, născută la întâlnirea a două zone: Ţara Călatei şi Ţara Moţilor.

Castelul Rákóczi-Wass-Bánffy

Istoria castelului Rákóczi-Wass-Bánffy din Gilău începe, potrivit comunicatului transmis de fundația Tradiții Transilvane, citat de hirado, „din secolul al XIII-lea, când sursele scrise menţionează deja existenţa unui conac, ca unul din centrele vastului domeniu al episcopilor transilvăneni, care se întindea la vest de Cluj. Părţile cele mai vechi ale complexului actual sunt efigiile cetăţii episcopale construite aici în prima jumătate a secolului al XV-lea, al cărui edificiu reprezentativ era un palat în stil gotic târziu, împreună cu o capelă. Palatul a fost modernizat în jurul anului 1500 de către episcopul László Geréb, vărul lui Matia Corvinul, şi reconstruit în stil renascentist, care era la modă în acea perioadă” se spune în cotidianul maghiar.

Cum arată castelul din Gilău?

Planul dreptunghiular actual al castelului, întărit de turnuri cilindrice la colţuri, a fost creat în anii 1540, când înaintarea turcilor l-a determinat pe János Statileo, unul dintre ultimii episcopi catolici medievali din Transilvania, să construiască o cetate modernă. În Evul Mediu, cetatea şi domeniul s-au aflat în proprietatea diecezei transilvănene, ulterior proprietarii s-au schimbat frecvent, au aparţinut pe rând vistieriei, familiei Kendi, apoi a fost cucerit de István Bocskai. Cea mai importantă transformare a cetăţii a avut loc în timpul domniei lui György Rákóczi I (1630-1648), când principele a dispus demolarea vechilor clădiri din curtea interioară şi a reconstruit castelului în forma unui castel confortabil, reprezentativ. Clădirea a servit ca una din principalele reşedinţe ale principilor Rákóczi până în anii 1660, după care a fost dobândit de Dénes Bánffy pentru familia sa, potrivit comnicatului.

Asediat în repetate rânduri în cursul războiului de independenţă al principelui Rákóczi, castelul a căzut în ruine, iar în anii 1830 familia Bánffy l-a reconstruit transformându-l în castel romantic şi înfiinţând – după umplerea fostelor şanţuri – parcul englezesc care s-a păstrat în mare parte până în prezent.

Predarea festivă a monumentului restaurat este programată în primăvara anului 2024 – precizează comunicatul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
La Bistrița a avut loc ultima întâlnire a partenerilor din proiectul DISCERN, atât online (partenerii din Spania și Slovenia), cât și fizic - cu cei din Malta, Portugalia, Polonia.

IMM-urile bistrițene, inițiate pe banii Europei în economia circulară

Articolul următor

Povestea industriei constructoare de mașini românești merge mai departe și se consolidează global. 70 de ani de IRUM

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share