Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Transavia, Campion al sustenabilității

Politica zero pierderi implementată de Transavia i-a adus companiei premiul de Campion în domeniul sustenabilității, oferit în cadrul Galei Dezvoltării Durabile, organizat de TVR 1 și Departamentul Dezvoltării Durabile din cadrul Guvernului României. Transavia, campion și la profit. 

Strategia gândită de compania Transavia și politicile implementate vreme de un deceniu i-au adus recunoașterea prin premiul oferit în cadrul Galei Dezvoltării Durabile 2023. Transavia este Campion al sustenabilității datorită proiectelor derulate, cât și prin obținerea zero pierderi pe tot procesul de producție.

Transavia este singura companie din România care deține lanțul integrat de producție 100%. De la cultivarea cerealelor în sistem propriu, aproximativ 10.000 ha de teren pentru mâncarea păsărilor, la prelucrarea acesteia, ferme părinți de reproducție, creștere, abatorizare, fabrică de procesare a cărnii și distribuția produselor. Compania deține și controlează absolut tot pe întregul lanț valoric.

„Avem această politică zero pierderi, care ne permite să fim cea mai eficientă companie din România. Avem cel mai mare grad de profitabilitate, în timp ce protejăm mediul. Nu se poate sustenabilitate fără profitabilitate, pentru că trebuie să investim constant, iar noi am investit în ultimii 10 ani peste 250 milioane de euro din fonduri proprii, în tehnologie de ultimă generație, în dezvoltarea personalului și în tot ce înseamnă protejarea mediului. Suntem, de altfel, mândri că nu doar vorbim despre sprijinirea atingerii obiectivelor de dezvoltarea durabilă, ci și facem fapte concrete în sensul acesta. Încă din 2019, suntem singura companie din industria de profil, care publică în mod transparent, rapoartele de sustenabilitate”, precizează Tulia Cășvean, Director comunicare Transavia SA, la momentul primirii premiului de Campion al sustenabilității.

Transavia, model de economie circulară

Politica zero pierderi implementată cu succes de Transavia se manifestă în reutilizarea elementelor care rezultă în urma activităților din cadrul procesului de producție. Astfel, gunoiul rezultat din fermele de păsări este depozitat special pe platforme de dejecție, iar, ulterior, este valorificat în partea de divizie vegetală, unde compania cultivă 10.000 hectare de teren pentru hrana păsărilor. În acest fel solul este mult mai fertil, iar în producția vegetală sunt înglobate îngrășăminte organice. Transavia devine în acest fel un exemplu de economie circulară.

„Întotdeauna am avut în vedere acest aspect pentru că este foarte spinos. Am fost nevoiți oarecum să găsim soluții. Ne preocupă ca fiecare element din carcase să nu se piardă, atât din punct de vedere al plus valorii, cât și a responsabilității pe care o avem vizavi de mediu. Funcționăm într-un sistem foarte bine pus la punct și suntem integrați întru totul în așa fel încât fiecare element din proces este colectat separat, este prelucrat separat. Astfel, impactul asupra mediului este unul aproape zero”, explică Toader Popa, Director Abator Oiejdea.
sediul Transavia, Sântimbru, județul Alba

Transavia produce 80% din consumul propriu de energie

Toate spațiile de producție Transavia sunt eficientizate energetic, cu izolații bine făcute și sisteme economice de iluminat, ventilație și încălzire. Cele mai recente preocupări se îndreaptă către energia verde solară, unde compania a investit masiv în ultimii ani.

Transavia este compania care în anul 2022 a implementat și a lansat cel mai mare proiect din industria alimentară în ceea ce privește energie verde. De la începutul anului 2024, compania își asigură peste 80% din necesarul de consum. Asta înseamnă undeva la eliminarea a peste 18 milioane kg de dioxid de carbon, care este echivalentul plantării unei păduri de aproximativ 900 ha.

„Elementul cost-consum a fost ca o biblie în politica abordată de companie. Resursele sunt tot mai puține, tot mai costisitoare, și cu atât mai mult trebuie să avem grijă la ce utilizăm și cum utilizăm. Iar acest lucru este benefic pentru noi toți, nu doar pentru companie”, subliniază Toader Popa, Director Abator Oiejdea.

László Borbély, coordonatorul Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, prezent la eveniment în calitate de organizator al Galei Dezvoltării Durabile a felicitat compania Transavia.

„De un an de zile, România are o strategie de economie circulară și un plan de acțiune de 2 luni de zile. Această companie, cu sau fără strategie, de ani de zile se gândește cum să faci mai bine, cum să faci pentru a nu împieta asupra mediului, pentru a nu consuma atâta energie. Și, iată, e un bun exemplu și pentru alte companii” – László Borbély.

Transavia, dedicată calității vieții angajaților

Compania a înțeles faptul că produsele de calitate sunt rezultatul satisfacției și calității condițiilor de lucru în care muncesc angajații. Astfel, Transavia mai îndeplinește un obiectiv de dezvoltare durabilă prin atenția pe care o acordă angajaților și familiilor acestora.

Prezentă în 57 de puncte din județele Alba, Cluj, Sibiu, Brașov, Timiș, Mureș, Harghita și Caraș Severin, unde anual se produc peste 100.000 de tone de carne de pui, compania manifestă interes nu doar pentru calitatea produselor sale, ci și pentru calitatea vieții și împlinirea profesională a celor 2.400 de angajați.

„Puterea companiei noastre stă strict în angajații noștri. Avem colaborări cu anumite universități de industrie alimentară, de medicină veterinară. Studenții pot veni să facă practică la noi. De asemenea, oferim un program de practică pentru familiile angajaților, respectiv pentru copii. Acesta constă în efectuarea stagiului de practică în punctele noastre de lucru, pentru a vedea și pentru a învăța cât mai mult despre meseria pe care ei vor să o practice atunci când vor intra în câmpul muncii”, declară Sonia Maria Mărginean, Manager Recrutări.

Transavia, campion și la profit

Compania din Sântimbru, județul Alba, este lider de piață autoritar, cu o cifră de afaceri mai mare cu aproximativ 30% față de challenger, în exercițiul financiar din 2022.

În același an, profitul Transavia de 205,3 milioane lei (reprezentând peste 20% din cifra de afaceri), depășește profitul cumulat al următorilor 10 actori pe piața de profil.

Piața de prelucrare și conservare a cărnii de pasăre este dominată de compania din Alba, care a ocupat locul de lider încă din 2010, întârindu-și poziția prin dezvoltarea avantajelor competitive față de urmăritori. Printre avantajele construite și menținute se remarcă politica zero pierderi, care oferă companiei o serie de instrumente operaționale care diminuează semnificativ costurile și cresc profitul anual.

Transavia, logistică
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

OMV Petrom cumpără integral Renovatio Asset Management

Articolul următor

Un start-up din Timișoara, finanțat cu 50.000 de euro de la Make IT Oradea pentru a se extinde

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share