Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Muzeul Farmaciei se redeschide după renovare

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a anunțat public inaugurarea Muzeului Farmaciei din Cluj-Napoca (MFCN), programată în 15 ianuarie.
Partea din dreapta a clădirii a fost deja redeschisă de Cărturești. Muzeul Farmaciei va avea intrare din gang | Foto: MNIT

Partea din colț a Casei Hintz va fi accesibilă publicului larg după un timp îndelungat în care a fost închisă.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a anunțat public inaugurarea Muzeului Farmaciei din Cluj-Napoca (MFCN), programată în 15 ianuarie. “MFCN, un tezaur al istoriei medicale și farmaceutice, își redeschide porțile după o perioadă de renovare și extindere.

Această oază de cunoaștere adăpostește peste 7.000 de obiecte autentice, care spun povestea evoluției farmaciei și medicinei în Transilvania. Vă vom ghida prin galerii unde veți putea admira aparatură medicală veche și artefacte prețioase, ce reflectă atitudinea față de sănătate și boală de-a lungul secolelor.

Locația noastră, Casa Hintz, cu decoruri farmaceutice unice din sec. XVIII, reprezintă spațiul ideal pentru a explora acest segment fascinant al istoriei. Vă vom purta prin officina, sala unde se vindeau produsele, camera materialis, laboratorul și alte spații ce reconstituie atmosfera unei farmacii tradiționale”, conform MNIT.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a anunțat public inaugurarea Muzeului Farmaciei din Cluj-Napoca (MFCN), programată în 15 ianuarie.

Privații, mai grăbiți decât statul

La intrarea de pe str. Regele Ferdinand a Casei Hintz s-a deschis, în decembrie, o librărie din rețeaua Cărturești. Imobilul a fost reabilitat de antreprenorul general Weberbau. La deschiderea oficială a participat și proprietarul clădirii.

“Librăria este amplasată în interiorul Casei Hintz, un spațiu emblematic pentru oraș, cu o istorie bogată, care se întinde pe parcursul a sute de ani. După un amplu proces de reabilitare și amenajare, spațiul este din nou redat publicului, odată cu deschiderea unei frumoase Librării Cărturești în interiorul lui.

În interiorul Casei Hintz, va funcționa în continuare și îndrăgitul MFCN, aflat în subordinea MNIT, care se va redeschide”, arătau reprezentanții Cărturești. Autorii proiectului de reabilitare & amenajare a Casei Hintz / Librăria Cărturești sunt: arhitectură de interior – Klara Veer, BIA, proiectant general arhitectură – Planwerk, rezistență – Progir Structural, instalații – Progir Proiectare Construcții.

Restaurare premiată la Bienala de Arhitectură

Weberbau a figurat ca antreprenor general. Proiectul de reabilitare a Casei Hintz a câștigat premiul I (ex aequo) la secțiunea restaurare a Bienalei Națională de Arhitectură 2023. Casa Mauksch-Hintz este un monument de arhitectură situat în Piața Unirii, colț cu str. Regele Ferdinand.

În acest imobil a fost deschisă, în 1573, prima farmacie din oraș. Clădirea a fost închiriată farmaciștilor particulari, primul fiind Tobias Mauksch. În sec. XIX clădirea a intrat în posesia familiei Hintz, fiind apoi naționalizată. Clădirea adăpostește colecția de istorie a farmaciei a MNIT. În 2013 a fost retrocedată familiei Hintz.

În perioada 2018-2023, la inițiativa unicului proprietar actual, Georg Hintz, clădirea a intrat în proces de renovare. Muzeul Farmaciei va ocupa patru camere la parter, spațiile vechii farmacii. În sala mare dinspre str. Ferdinand, funcționează acum librăria Cărturești.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Subvenții de peste 650 de mii lei pentru 24 de ONG-uri din județul Bihor

Articolul următor

NEPI Rockcastle, investiții verzi de 387 milioane €

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share