Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

NEPI Rockcastle, investiții verzi de 387 milioane €

Promenada Sibiu

NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din România, va investi 387 milioane de euro în proiecte legate de sustenabilitate. Finanțarea verde este asigurată de International Finance Corporation. La finalul anului 2022, proprietățile din România acopereau 85% din necesarul de consum prin producerea de energie verde.   

NEPI Rockcastle, cu operațiuni în 9 țări, deține în România 28 de proprietăți retail și 2 zone industriale. Cea mai nouă este Promenada Craiova, lansată anul trecut în octombrie. Compania este cel mai mare proprietar de centre comerciale din România.

Grupul NEPI Rockcastle a anunțat acordul stabilit cu Corporația Financiară Internațională (IFC) în vederea obținerii unei finanțări de 387 milioane de euro. Facilitatea senior negarantată este structurată ca un împrumut verde cu caracteristici legate de sustenabilitate, care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea eficienței energetice a proprietăților din portofoliul NEPI Rockcastle, explică Economica.net.

În România, compania deține centre comerciale în București (4), Sibiu (2), Timișoara, Târgu Mureș, Alba Iulia, Brașov, Deva, Satu Mare, Sighișoara, Petroșani, Sfântu Gheorghe. Toate locațiile pot fi vizualizate în harta de mai jos.

Hartă proprietăți centre comerciale NEPI Rockcastle în România

Creditul este scadent în ianuarie 2029 și va fi plătit în primul trimestru din 2024. Finanțarea a fost asigurată la prețuri competitive în condițiile actuale de piață, a mai anunțat dezvoltatorul. Creditul a fost contractat pentru a acoperi viitoarea rambursare a obligațiunilor scadente în noiembrie 2024.

Tot luna trecută, NEPI Rockcastle a extins o facilitate de credit revolving în valoare de 150 milioane de euro de la Deutsche Bank, Citi și HSBC. Noul termen este ianuarie 2027. Valorea disponibilă este de 570 de milioane de euro, iar Grupul are în vedere adăugarea altor 50 de milioane de euro în următoarele 12 luni.

Credite verzi și pentru Promenada Sibiu

În primăvara anului trecut, NEPI Rockcastle a mai primit o finanțare verde în valoare de 200 de milioane de euro de la Erste și Raiffeisen, pentru Mega Mall București și Promenada Sibiu.

Anul trecut, NEPI Rockcastle a deschis mall-ul Promenada din Craiova, o investiție de 136 de milioane de euro. Mall-ul a fost vizitat în prima zi de peste 55.000 de oameni, iar în primul weekend de peste 100.000 de vizitatori.

85% energie din surse regenerabile

NEPI Rockcastle susține operațiuni în Polonia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Croația, Republica Cehă, Serbia și Lituania. Printre acestea, proprietățile din România produceau la finalul anului 2022 energie din surse regenerabile în proporție de 85% din necesarul de consum. Din această perspectivă, sub procentul din România se poziționează Ungaria și Polonia.

Hartă operațiuni NEPI Rockcastle, energie regenerabilă – Raportul Anual 2022 NEPI Rockcastle

NEPI Rockcastle a început instalarea de panouri solare pe întreg portofoliul românesc pentru a crește utilizarea energiei din surse regenerabile. Grupul a investit 3,4 milioane de euro în 2022 și a lansat instalații de panouri fotovoltaice în zece proprietăți.

Planurile grupului pentru 2023 viza continuarea implementării proiectelor de producere de energie regenerabilă în douăzeci active. Capacitatea cumulată va asigura o putere instalată de 40 MW. Investiția totală este estimată la 37 de euro milioane și este de așteptat să reducă semnificativ amprenta de carbon. Inițiative similare sunt în prezent în diferite analize sau etapele de planificare în restul țărilor din portofoliu.

Credit foto: nepirockcastle.com

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a anunțat public inaugurarea Muzeului Farmaciei din Cluj-Napoca (MFCN), programată în 15 ianuarie.

Muzeul Farmaciei se redeschide după renovare

Articolul următor

Ce firme fac angajări în județul Bihor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share