Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul va găzdui primul centru de excelență pentru mobilă din România

Silicon Valley de Cluj, alias Cluj Innovation Park (CIP), va îngloba, până la finele acestui an, un hub de inovare aplicată unic în țara noastră. Lemnari, artiști și tehnologi își pun laolaltă creativitatea pentru a scoate produse și servicii care să fie competitive în Europa și chiar la nivel mondial.

„Centrul de Excelență pentru Mobilă (CEM) este un proiect de cercetare și inovare (CDI) aplicată ce are ca obiectiv dezvoltarea de produse și soluții proprii cu valoare adăugată pentru tot lanțul de valoare, în cadrul unei infrastructuri noi, în execuție la acest moment. Lucrările progresează și putem observa cu ușurință evoluția construcției”, explică reprezentanții Clusterului Mobilier Transilvan (CMT), organizație care coordonează proiectul. „Echipa de constructori se mișcă bine, între timp am făcut comenzile pentru echipamente, roboți. Am vrea să îi facem o inaugurare undeva înainte de sărbătorile de iarnă, să vedem dacă este posibil, urmând ca activitatea efectivă să înceapă anul viitor”, ne-a relatat managerul CMT, Ciprian Morcan.
El își dorește ca, prin CEM, Clujul să devină un pol de excelență pentru acest sector și un promotor al transformării industriale. Proiectul finanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 se derulează în perioada 17 octombrie 2022 – 31 decembrie 2023 și presupune o investiție de 60 milioane lei (asistența financiară nerambursabilă – 29 milioane). I s-au alăturat, ca parteneri cointeresați, companiile Antares, E-Laborator Feeria, Tesagon, Basic Point, Hygia Consult, Șerban & Asociații. La baza noului centru stau deficiențele identificate de CMT în industria mobilei: decalaje tehnologice față de ţările dezvoltate; lipsa infrastructurilor de CDI; adaptarea redusă la digitalizare a producătorilor tradiţionali; îmbătrânirea personalului specializat și lipsa de interes a tinerilor faţă de acest sector; carențe în programele de formare profesională; lipsa de parteneriate internaţionale, care să favorizeze schimbul de experienţe şi intrarea pe pieţe externe.

Valea tehnologiei de pe deal Construct Mapcom Târgu Mureș

CIP, complexul de inovare de pe Dealul Lomb („Silicon Valley de Cluj”) cuprinde Centrul Regional de Excelență pentru Industriile Creative (CREIC) și Centrul Tehnologie, Evoluție, Antreprenoriat și Microîntreprindere (TEAM).

CREIC este dispus pe patru etaje, cu 13.300 mp.

TEAM este format din cinci microhale de producție, parcele închiriabile, clădire de birouri și servicii suport.

CIP este un proiect cu fonduri europene al municipalității. În jurul său ar urma să ia naștere Cluj Innovation City, orășel în care să lucreze și locuiască 20.000 de persoane. Primăria și Universitatea Babeș-Bolyai vor să edifice, peste drum de CREIC, Science Campus, o investiție de 45 milioane euro.

Rolul CEM va consta în furnizarea de servicii şi dezvoltarea de produse care să conducă la creşterea competitivităţii producătorilor din industrie, deservind nevoile identificate. În plus, CEM va atrage resurse financiare, va favoriza dezvoltarea de relații internaționale și accesul la informații și oportunități de afaceri, va deschide noi piețe pentru firmele locale, iar la nivel de resurse umane, va sprijini învăţământul formal şi informal.
Noul centru va îngloba o infrastructură de CDI compusă din opt laboratoare, un centru de prezentare și o hală de tip „future factory” pentru prototiparea, testarea și pentru pregătirea lansării în producție a produselor rezultate din activitățile anterioare de CDI, în primele 12 luni existență.
Printre țintele promotorilor CEM se numără crearea de pachete complexe de produse și servicii cu valoare adăugată mare; opt cereri de brevete, protejare a unor modele și mărci; trei standarde de calitate și certificarea lor, cinci studii de piață, trei aplicații proprii (marketplace, showroom virtual, soluție virtuală) pentru participarea la târguri sau evenimente de profil. Ultimele vor fi concretizate prin tehnologii de tip realitate virtuală, augmentată și mixtă. „Vizăm consolidarea clusterului prin atragerea a trei entități noi de CDI și a nouă întreprinderi noi până la finalul perioadei de durabilitate, respectiv cinci ani de la finalizarea proiectului, atragerea a 12 întreprinderi în utilizarea comună a infrastructurii de CDI creată prin proiect”, spun cei de la CMT. Investiția este realizată pe un teren de 4.019 mp al municipalității asupra căruia CMT deține dreptul de supercie. Clădirea este ridicată de Valea tehnologiei de pe deal Construct Mapcom Târgu Mureș.

Călin POENARU

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Împletiturile din lemn, valută forte pe vremuri, pe cale de dispariție

Articolul următor
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj este implicată în trei proiecte de constituire a unor campusuri duale, pe care Ministerul Educației a anunțat că le va finanța.

Universitarii de la Babeș-Bolyai se implică în trei campusuri duale

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share