Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Universitarii de la Babeș-Bolyai se implică în trei campusuri duale

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj este implicată în trei proiecte de constituire a unor campusuri duale, pe care Ministerul Educației a anunțat că le va finanța.
Noul campus de la Reșița va fi ridicat în zona Mociur, lângă parcul industrial și viitorul mall | Foto: Școala Duală Reșițeană

Noile obiective de învățământ vor fi edificate în județele Caraș-Severin, Covasna și Cluj, cu 63 de milioane de euro.

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj este implicată în trei proiecte de constituire a unor campusuri duale, pe care Ministerul Educației a anunțat că le va finanța. Acestea sunt programate în Reșița (coordonat de primărie, care a oferit terenul), în Sfântu Gheorghe (municipalitatea a dat terenul și coordonează) și în Cluj-Napoca (Universitatea de Științe Agricole, coordonator, a oferit terenul).

Fiecare dintre aceste campusuri va fi susținut cu 21 de milioane €. Proiectele vizează construcții, dotări și formare de resursă umană pentru învățământ dual dedicat elevilor și studenților. Printre construcții se numără săli de curs, laboratoare cu aparatură performantă, zone de cazare, cantină, zone de recreere.

Educația universitară se va face cu implicarea angajatorilor

“Proiectele reprezintă o șansă pentru o adevărată inovare în educație conectată la realitățile europene și satisfăcând nevoile comunităților locale. Aceste campusuri duale moderne, unde educația universitară se va realiza cu implicarea majoră a angajatorilor, le oferă studenților șansa de a-și desfășura în mare parte studiile într-o manieră integrată, la angajatori.

În jurul acestor campusuri se vor dezvolta adevărate ecosisteme de inovare care vor ajuta comunitățile local. Caracterul multicultural al UBB se va manifesta și în cadrul acestor campusuri, așadar la Sfântu Gheorghe vom dezvolta în premieră și programe de studii în sistem dual în limba maghiară, alături de cele în limba română.

În construcția programelor duale vom utiliza experiența acumulată la partenerii noștri din alianța europeană EUTOPIA, de exemplu Universitatea din Warwick”, afirmă Balint Marko, prorector al UBB responsabil pentru extensii universitare și învățământ netradițional. El a coordonat din partea UBB proiectele de campus dual de la la Reșița și Sfântu Gheorghe.

Miză pe industriile emergente și turismul sustenabil

„Ca universitate globală, UBB nu are învățământul dual ca element cheie în arhitectura sa academică, dar este o dezvoltare adițională și complementară importantă pe care ne-am asumat-o pornind de la prerechizite puternice în UBB (specializări de top care se pretează și învățământului dual sau relației cu acesta, n. red.) și în contextul noilor politici naționale și europene.

Dacă în Cluj-Napoca implicarea UBB în învățământul dual este una mai mult adițională și complementară demersului academic principal de tip „world-class”, în extensiile proprii implicarea, în urma discuțiilor cu autoritățile locale, este una complet strategică.

Aceasta se face pe linia industriilor emergente, ingineriei, tehnologiei, turismului sustenabil – la Reșița și pe linia serviciilor de ospitalitate, sănătății, industriilor emergente – la Sfântu Gheorghe”, a spus rectorul UBB, Daniel David.

Proiectele câștigătoare, susținute în același cuantum

“Dezvoltările vor fi extrem de importante pentru Reșița și Sfântu Gheorghe, UBB onorându-și misiunea academică asumată acolo și completându-și astfel în extensii profilul academic „world-class” cu o componentă duală, adițională și complementară, importantă în lumea de astăzi. Sper să putem coordona rațional aceste campusuri cu altele aflate în regiune, pentru o dezvoltare cumulativă complementară.

În acest context trebuie să mulțumesc autorităților locale pentru parteneriatul principal și strategic cu UBB (cel mai important actor universitar în cele două campusuri din Reșița și Sfântu Gheorghe) și autorităților naționale (Guvernul României, Ministerul Educației) atât pentru formularea, în final, a unui ghid corect, care a stimulat o competiție de calitate (nu eligibilități, punctaje discriminatorii), cât și pentru decizia de a susține toate campusurile de calitate, în acord cu angajamentul major din noua lege a educației”, a spus rectorul UBB.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Clujul va găzdui primul centru de excelență pentru mobilă din România

Articolul următor
Noul drum propus prin localitățile Sălicea și Ciurila către Autostrada Transilvania (A3) va avea costuri duble față de cele vehiculate de autorități, susține un deputat clujean.

Estimare 2024: 15 miliarde lei, valoarea fondurilor europene nerambursabile investite în Autostrăzi și DEx

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share