Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Estimare 2024: 15 miliarde lei, valoarea fondurilor europene nerambursabile investite în Autostrăzi și DEx

Noul drum propus prin localitățile Sălicea și Ciurila către Autostrada Transilvania (A3) va avea costuri duble față de cele vehiculate de autorități, susține un deputat clujean.
Autostrada Transilvania, în zona Turzii | Foto: Fan Turda – Mihai Pilțu

Valoarea fondurilor europene nerambursabile investite în construcția de infrastructură rutieră este în continuă creștere, în ultimii 5 ani. Pentru 2024, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Irinel Scrioșteanu, estimează un buget FEN de 15 miliarde lei. O rată de creștere cu 35% față de 2023.

Anul 2023 s-a încheiat cu 79 km de autostrăzi și drumuri expres deschiși pentru circulație. În creștere față de fiecare an în parte, în perioada 2019 – 2022. În 2022, doar 53 km au fost deschiși.

Trend de creștere a înregistrat și cuantumul fondurilor europene nerambursabile (FEN) investite în construcția de infrastructură rutieră. FEN din 2023 față de anul anterior a înregistrat un ritm de creștere cu 29 de procente. Însă, procentual reprezintă cea mai mică creștere de la an la în intervalul analizat.

Sursă date: MTI; prelucrare date TB
„Am încheiat anul 2023 cu o performanță foarte bună în ceea ce privește investițiile din fonduri europene în domeniul infrastructurii rutiere, plecând de la o alocare inițială de 2,7 miliarde euro și investind peste 3,8 miliarde euro, în ciclul financiar 2013-2020 (N+3 2023), ceea ce înseamnă o rată de atragere a fondurilor europene de peste 140%, cea mai mare parte fiind angajată și decontată în ultimii 4 ani”, declară Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Reprezentarea combinată a seriilor de date privind fondurile europene nerambursabile investite și numărul de km de autostrăzi și drumuri expres deschiși pe an, în intervalul 2019 – 2023, reflectă trendul de creștere constant al ambelor date.

Sursă date: MTI, 130km.ro

Rata de creștere a km de drumuri, mai mică decât rata de creștere a FEN

Din păcate, însă, rata medie de creștere a FEN investite, pe perioada luată în analiză, respectiv 56%, depășește cu mult rata medie de creștere a numărului de km deschiși, în aceeași perioadă luată în calcul, respectiv 16%.

Evident, acest lucru se întâmplă în contextul creșterii costurilor, a complexității lucrărilor, precum și a ponderii fondurilor europene în totalul bugetului alocat de Guvernul României pentru construcția de infrastructură rutieră.

Dezvoltarea infrastructurii rutiere nu ține pasul cu evoluția parcului auto

Ritmul de dezvoltare a infrastructurii rutiere nu ține pasul cu evoluția parcului auto din România. Luând în analiză perioada 2013 – 2023, se observă o rată medie de creștere de -2,03% în cazul numărului de km de autostrăzi și drumuri expres deschiși.

În timp ce, în cazul numărului de autovehicule, în ultimul deceniu, rata medie de creștere este de 5,61%.

Redarea grafică a celor două serii de date scoate în evidență faptul că în 2023 numărul de autovehicule raportat la numărul de km de drumuri deschiși din același an este mai mare decât rezultatul aceluiași calcul aferent datelor din 2013. De fapt, este de 2 ori mai mare.

Sursă date: 130km.ro, Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări

Vestea bună: 15 miliarde lei FEN, estimare pe 2024

Vestea bună dată de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii este că pentru anul 2024 valoarea fondurilor europene nerambursabile va ajunge la 15 miliarde de lei.

„Ne aflăm într-o perioadă istorică, întrucât această creștere constantă și consecutivă din ultimii 4 ani reprezintă o premieră pentru infrastructura de transport, vom continua și anul acesta, estimăm un total de peste 15 miliarde lei pentru investiții în infrastructura de transport rutier”, – Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat MTI.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj este implicată în trei proiecte de constituire a unor campusuri duale, pe care Ministerul Educației a anunțat că le va finanța.

Universitarii de la Babeș-Bolyai se implică în trei campusuri duale

Articolul următor

Ministerul Energiei: 62 milioane euro, buget pentru o industrie eficientă energetic

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share