Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

COVER STORY: DAFCOCHIM AGRO 30 de ani. Lider în Centrul Transilvaniei

Compania mureșeană DAFCOCHIM Agro este astăzi, după 30 de ani, distribuitor al celor mai mari producători de inputuri pentru sectorul agricol din lume, oferind întreaga gamă de produse pentru protecția plantelor. 

Experimentatul om de afaceri Liviu Cojoc, Administrator-Președinte al Grupului DAFCOCHIM, punctează, într-un interviu de colecție, parcursul excepțional în agricultură al companiei, subliniind apăsat cine și ce a contat în dezvoltarea companiei.

 

Liviu Cojoc, Administrator – Președinte Grup DAFCOCHIM/DAFCOCHIM Group Administrator – President

DAFCOCHIM a avut un parcurs excepțional în agricultură, pe de o parte ca distribuitor, iar pe de altă parte ca investitor direct în domeniul agricol. Oferiți-ne, vă rog, domnule Liviu Cojoc, administrator DAFCOCHIM AGRO, câteva repere din evoluția DAFCOCHIM în sectorul agricol, companie mureșeană care celebrează anul viitor trei decenii de existență.

Liviu Cojoc, Administrator DAFCOCHIM Agro: Într-adevăr în 1994, după câțiva ani de activitate ca inginer, am înființat compania DAFCOCHIM, care, de-a lungul timpului, a reușit în mod constant să încorporeze sub un singur acoperiș două linii distincte: divizia de comerț cu materii prime pentru industria chimică și divizia de comerț cu produse pentru protecția plantelor, adevărate “medicamente” pentru agricultură. Având în vedere tema propusă de însuși specificul revistei dumneavoastră, consider oportun ca, în această ediție, întreaga atenție să fie concentrată pe divizia Agro. În mod cert, va veni cândva și vremea potrivită să discutăm despre Chimie.

Revenind la debutul nostru pe piața românească, una dintre direcțiile strategice de activitate pe care le-am gândit la acel moment a fost să ne preocupăm de furnizarea de produse pentru sectorul agricol, astfel încât fermierii din arealul nostru geografic să aibă rezultate certificate, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ.

Cu viziune, pasiune și prin muncă susținută, am reușit ca, în ziua de astăzi, DAFCOCHIM Agro să fie distribuitor al celor mai mari producători de inputuri pentru sectorul agricol din lume, oferind întreaga gamă de produse pentru protecția plantelor. Avem peste 30 de colaboratori naționali și internaționali în domeniul protecției plantelor, al fertilizanților și al geneticii și mii de fermieri cărora le furnizăm produse inovatoare, de ultima generație.

Totodată, acum mai bine de un deceniu, am considerat că nu putem vorbi și lua decizii pe deplin profesionist în agricultură dacă nu suntem implicați mai profund în acest sector strategic al economiei românești, astfel încât am hotărât să investim direct în agricultură, dezvoltând ferma de la Seuca din comuna Găneșți, județul Mureș.

În paralel, de peste 20 de ani, asigurăm liantul dintre marii furnizori de inputuri din România și fermierii din Centrul Transilvaniei din opt județe diferite, prin organizarea unor simpozioane tehnice, în care sunt prezentate ofertele partenerilor noștri și cele mai inovatoare molecule pe care aceștia le pun la dispoziția fermierilor din România pentru a obține recolte din ce în ce mai valoroase.

În același timp, implicarea noastră ca investitori în ferma de la Seuca, ne-a facilitat organizarea celei mai importante reuniuni anuale de profil din zonă, care prin loturile demonstrative de grâu, orz și porumb, pregătite de specialiștii furnizorilor de inputuri și ai echipei tehnice a Dafcochim Agro, a permis în fiecare an vizionarea în câmp, atât a geneticii de top, cât și a produselor inovatoare pentru protecția plantelor și a fertilizanților.

Ca ultim reper important, doresc să precizez faptul că locul de desfășurare a activității cotidiene a angajaților noștri, sediul Dafcochim din Târgu Mureș, a reprezentat mereu o prioritate pentru noi. Se poate observa cu ușurință cum de-a lungul timpului o clădire de tip ruină din anii ’90 s-a transformat într-un complex comercial modern, de nivel european.

Ca o concluzie la această întrebare, pot să afirm faptul că după trei decenii de activitate, DAFCOCHIM AGRO a devenit un pionier în domeniul furnizării de inputuri pentru agricultură, iar prin extinderea afacerilor și în județele limitrofe din Centrul Transilvaniei a adus beneficii unui grup larg de fermieri, acționând ca un furnizor al stabilității în acest areal, fiind un adevărat promotor al viziunii în domeniu, un furnizor avid de inovații, un prestator discret de servicii de formare în domeniul agricol și, totodată, un partener de încredere pentru celelalte două părți ale tripletei – companii multinaționale sau naționale și fermierii transilvăneni.

 

De ce agricultură?

Liviu Cojoc, Administrator DAFCOCHIM Agro: Agricultura juca la acel moment, iar astăzi chiar mai mult, un rol crucial în economie. Populația globului crește exponențial, iar suprafețele agricole sunt într-o scădere constantă an de an din diverse cauze, cum ar fi: deșertificarea – influențată direct de încălzirea globală, și expansiunea marilor metropole și a zonelor industriale din jurul lor. În acest context, singura soluție viabilă care să asigure hrană pentru cele 10 miliarde de locuitori ai planetei, cât se estimează că vor exista în 2050, este creșterea producției agricole pe unitatea de suprafață, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ. Acest deziderat nu poate fi atins fără o perfectă integrare, în tehnologiile agricole ale viitorului apropiat, a inovațiilor chimiei moderne, care pun în prim plan protecția pentru mediul înconjurător, a biodiversității ecosistemelor și, nu în ultimul rând, a consumatorului – omul.

 

Care este impactul schimbărilor climatice și cât de mare este influența lor asupra culturilor agricole din Centrul Transilvaniei?

Liviu COJOC: Am analizat acest subiect, atât cu echipa noastră tehnică, cât și cu fermierii noștri, și chiar am inițiat la ferma proprie de la Seuca unele loturi comparative cu diferite soiuri și hibrizi pentru principalele culturi agricole specifice zonei centrale a României. În urma experiențelor noastre, confirmate și validate de majoritatea fermelor, se pare că influența schimbărilor climatice favorizează oarecum, prin creșterea mediei temperaturilor anuale, anumite soiuri sau hibrizi cu coacere mai târzie, și care în urma acestui impact climatic pot ajunge la maturitate și la o umiditate bună și în zona noastră. De asemenea, în interiorul arcului carpatic am fost mult mai bine protejați de arșițele extreme de vară, iar precipitațiile, cel puțin în acest an, au fost repartizate pe toată perioada de vegetație, producțiile obținute fiind pe măsură. Este adevărat că toamna aceasta a fost destul de secetoasă, însă a permis fermierilor să-și recolteze culturile, iar ploile venite la început de noiembrie au favorizat foarte mult răsărirea și înfrățirea cerealelor de toamnă.

 

Ce rol ați avut dvs. în managementul diviziei Agro?

Liviu COJOC: De-a lungul activității mele, una dintre priorități a fost să dezvolt relația interumană cu partenerii noștri. Dacă îmi permiteți o metaforă, am încercat să fiu cureaua de transmisie între furnizorii multinaționali și naționali de inputuri pentru agricultură și fermieri, ambele categorii beneficiind de același tratament, considerându-i parteneri în egală măsură. De aceea, partenerii noștri au fost implicați și au sărbătorit împreună cu noi fiecare realizare, au avut acces la informații de primă mână și au fost beneficiari ai inovațiilor de ultimă oră.

 

Partenerul dvs., Radu Fodor, v-a fost alături încă de la începuturi…

L.C.: Radu Fodor este prietenul meu încă din timpul facultății. Am fost întâi prieteni și abia apoi asociați. Membru fondator alături de mine al grupului DAFCOCHIM, Radu este un sfătuitor echilibrat și serios, un partener loial și un om de echipă.

 

Un alt element important al dezvoltării firmei dvs. în sectorul agricol l-a reprezentat echipa, cum deja ați amintit. Cum ați construit-o, cum a evoluat și cât de important este să aveți alături angajați încă de la fondarea companiei?

L.C.: După 30 de ani de activitate ne putem lăuda că avem o echipă solidă, dedicată companiei. O echipă eminamente profesionistă.

Am construit o echipă de la zero, începând cu un nucleu de bază care a dovedit și demonstrează în continuare pasiune pentru acest domeniu complex, un nucleu de bază cu care am crescut și evoluat împreună. Echipa actuală a fost formată în spiritul comerțului și al competitivității, dovedind de-a lungul timpului o abordare câștigătoare în multe dintre relațiile de colaborare, atât cu companiile multinaționale, cât și cu fermierii.

Din acel nucleu de bază, au rămas până și astăzi, după 30 de ani de activitate, oameni pe care îi prețuiesc, cărora le respect munca și care au contribuit la dezvoltarea și creșterea afacerii noastre. Dacă ar fi să amintesc unul dintre ei, aș face negreșit referire la dl. Marinel Ștefan, directorul general al DAFCOCHIM Agro, un coleg loial, bun profesionist și un om vertical, care a reușit să formeze o echipă tehnică și comercială foarte apreciată de toți partenerii noștri.

 

În timp, DAFCOCHIM s-a impus ca un partener de încredere al companiilor multinaționale furnizoare de inputuri. Ce a contat în această ecuație?

Liviu COJOC: Cred că unul dintre cuvintele cheie care definește relația cu partenerii noștri, companii multinaționale și naționale, este încrederea. Încrederea a fost fundamentul colaborării noastre de decenii cu managerii furnizorilor de inputuri pentru agricultură. Încrederea a fost factorul determinant în derularea unor afaceri bilaterale corecte și cinstite, care ne-au ajutat să creștem și să ne consolidăm atât de bine.

Ca aport personal, mi-a revenit sarcina și onoarea de a menține și dezvolta relațiile cu country liderii a peste 30 de companii multinaționale care operează în agribusiness-ul din România și, în unele cazuri, Republica Moldova și alte state din Balcani și Europa Centrală și de Est, membre ale CropLife Romania (fosta AIPROM), afiliată la CropLife Europe cu sediul la Bruxelles.

Totodată, pe baza încrederii reciproce pe care am construit-o, consider că am reușit să le transmitem partenerilor noștri faptul că apreciem în egală măsură oferta fiecăruia dintre ei, astfel încât în depozitele noastre se pot regăsi produse pentru protecția plantelor sau fertilizanți din gama fiecărui furnizor. O altă dovadă este faptul că în fiecare an, echipele partenerilor noștri, companii naționale și multinaționale, participă simultan la simpozioanele tehnico-științifice organizate de noi, în țară și în străinătate, în prezența a sute de fermieri.

 

Avem deja două componente ale triunghiului construit de managementul DAFCOCHIM – echipa DAFCOCHIM Agro și companiile naționale și multinaționale și, implicit, relația cu cei mai importanți și puternici furnizori de inputuri. A treia componentă indispensabilă ar fi…?

L.C.: Fermierii au reprezentat încă de la început un pilon esențial al activității și strategiei noastre. În primul rând, cei din județul Mureș, apoi cei din județele din Centrul Transilvaniei pe care le acoperim astăzi: Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj, Sibiu, Harghita, Covasna și Brașov. De aceea, prețuim fiecare relație pe care am construit-o cu fermierii parteneri, astfel încât după trei decenii avem colaborări solide, corecte și extrem de deschise cu aceșți maeștri ai valorificării fiecărei parcele cultivate folosind tehnici de genetică avansată, tehnologii moderne și inovatoarele „medicamente” pentru plante, furnizate de compania noastră.

 

Spuneați că ați făcut acum mai bine de un deceniu pasul spre agricultură ca investitor. Cum a început această colaborare și cum s-a transformat pe parcurs?

L.C.: După o analiză cu asociatul meu, dl. Radu Fodor, am ajuns la concluzia că nu putem simți pe deplin ceea ce înseamnă agricultura și agribusiness-ul fără să ne implicăm activ în acest sector. De aici a început parteneriatul cu familia Kosa, îndeosebi cu dl. Kosa Gyula și cu fiul său, Alpar. Familia Kosa deținea o fermă dedicată culturii plantelor la Seuca. Cu sprijinul nostru, prin multiple investiții care s-au concretizat în achiziția de terenuri și utilaje agricole și alte dotări, am reușit să creștem suprafețele cultivate și, totodată, să modernizăm parcul auto și să dezvoltăm un laborator modern în cadrul fermei KODAGRO.

Una dintre cele mai importante investiții a fost finalizată în 2020, respectiv ridicarea primelor silozuri proprii pentru depozitarea  cerealelor. Aproape jumătate din rulajul anual de 12.000 de tone al celulelor de depozitare provine în urmă celor 1.300 de hectare cultivate de Kodagro.

Am pus mult suflet în această fermă, fiind giranții principali pentru realizarea acestui proiect. Ferma Kodagro, fără falsă modestie, este astăzi o fermă model, iar acest lucru se datorează cu prisosință dedicării familiei Kosa.

Prin acest parteneriat am reușit să înglobăm în activitatea noastră, atât distribuția de inputuri, cât și producția agricolă, asigurând astfel viabilitatea afacerii noastre pe termen îndelungat. Țin să precizez faptul că rezultatele obținute se datorează în mare măsură unei colaborări perfecte dintre dl. Marinel Ștefan și familia Kosa.

 

Cum vedeți evoluția firmei în următorii 10 ani?

Liviu COJOC: Cred că cel mai important aspect este că sunt încrezător în echipa tehnică și comercială a grupului DAFCOCHIM și, în consecință, în viitorul companiei. După cum mă cunoașteți, nu mă hazardez în a face pronosticuri, dar sunt sigur că având în vedere experiența vastă acumulată de echipă, parteneriatele solide cu cei mai importanți furnizori de inputuri pentru agricultură la nivel global, relațiile consolidate și loiale cu fermierii, ne vor permite să ne dezvoltăm și să cunoaștem un trend ascendent al business-ului în deceniul următor.

 

Să ieșim pentru o clipă din universul DAFCOCHIM și să ne uităm la viitorul care este deja aici. Inteligența artificială aduce un plus din ce în ce mai important și vizibil în agricultură. Cum percepeți aportul inteligenței artificiale în agricultură?

L.C.: Într-adevăr, utilizarea inteligenței artificiale (IA) devine din ce în ce mai vizibilă și mai importantă în sectorul agricol, poate cel mai avansat domeniu din punct de vedere al folosirii tehnologiilor bazate pe IA din economie. Este deja un fapt cunoscut că IA revoluționează modul în care fermierii își monitorizează parcelele și își gestionează culturile, sprijinindu-i în procesul decizional. Utilizarea corectă a tehnologiilor bazate pe IA aduce deja de câțiva ani rezultate pozitive fermierilor, deoarece permite o mai mare precizie în agricultură și generează randamente mai mari. Într-adevăr, inteligența artificială nu poate înlocui fermierul și experiența sa, însă, interpretate corect, datele furnizate de tehnologiile care folosesc IA pot sprijini fermierul în a obține producții mai valoroase și, implicit, profituri mai mari. În concluzie, încurajez fermierii să utilizeze tehnologiile bazate pe inteligența artificială, iar, în aceeași măsură, să aibă răbdarea necesară pentru a învăța cum să le implementeze în folosul lor.

 

România exportă cantități importante de grâu, porumb, floarea soarelui și alte materii prime pentru industria alimentară, dar importă făină și preparate sau semipreparate de strictă necesitate. Cum vedeți dvs. esența unor proiecte strategice în agricultură care să eficientizeze acest sector? 

Liviu Cojoc, Administrator DAFCOCHIM Agro: Elaborarea unei strategii trebuie să răspundă unor oportunități și să analizeze foarte bine amenințările de orice natură, fie ele geopolitice, economice și, de ce nu, chiar influența directă a schimbărilor climatice asupra viitorului agriculturii naționale și a siguranței alimentare a românilor.

Eficientizarea sectorului agricol în România, pentru a reduce dependența de importuri în industria alimentară, implică abordarea unor proiecte cheie de către decidenții politici cu implicarea directă și a sectorului privat.

Iată, după părerea mea, câteva direcții și esențe ale unor astfel de proiecte:

– Promovarea antreprenoriatului în sectorul agro-alimentar, prin sprijinirea start-up-urilor și a micilor întreprinderi care se ocupă de prelucrarea și producția locală de alimente, cu scopul de a reduce dependența de produse importate.

– Implementarea standardelor de calitate și certificări pentru produsele agricole româneșți, pentru a spori încrederea consumatorilor în produsele locale și pentru a înlesni accesul pe piețele internaționale.

– Modernizarea infrastructurii agricole, prin investiții rapide în sisteme de irigații și managementul apei, pentru a asigura o creștere a randamentului culturilor agricole și a elimina riscul calamităților cauzate de secetă.

– Sprijinirea tehnologiilor agricole avansate, prin implementarea sistemelor de agricultură de precizie, IoT (Internet of Things) și utilizarea dronelor pentru monitorizarea și gestionarea culturilor, inclusiv controlul bolilor, dăunătorilor și buruienilor plantelor.

– Diversificarea culturilor, prin încurajarea fermierilor să adopte culturi alternative pentru a reduce riscul de dependență de un singur tip de cultură și promovarea culturilor cu valoare adăugată și ecologice, pentru a satisface cererea de produse alimentare mai sănătoase și sustenabile.

– Educație și formare agricolă, prin investiții în programe de educație agricolă și formare pentru fermieri, pentru a le oferi competențele necesare implementării noilor tehnologii și practici agricole eficiente.

– Programe de susținere financiară pentru fermieri, inclusiv subvenții și împrumuturi cu dobânzi reduse, pentru a încuraja adoptarea tehnologiilor moderne și creșterea productivității.

 

Aceste proiecte ar trebui să se bazeze pe o abordare holistică și colaborativă, implicând, atât sectorul public, cât și cel privat, și să țină cont de sustenabilitatea economică a agriculturii românești.

În final, consider cu tărie că anii de prosperitate în agricultura din Centrul Transilvaniei abia au început să-și arate roadele.

 

DAFCOCHIM AGRO 30 Years. Leader in Central Transylvania

DAFCOCHIM Agro Company from Mures County is today, after 30 years, the distributor of the world’s largest manufacturers of inputs for the agricultural sector, offering the entire range of plant protection products.

Experienced businessman Liviu Cojoc, DAFCOCHIM Group Administrator-President, points out, in a collected interview, the exceptional journey in agriculture, highlighting who and what has made a difference to the company’s development.

 

DAFCOCHIM has had an exceptional track record in agriculture, on the one hand as a distributor and on the other hand as a direct investor in the agricultural field. Mister Liviu Cojoc, DAFCOCHIM AGRO Administrator, could you please offer us some milestones in the evolution of DAFCOCHIM in the agricultural sector, a company from Mureș County, next year celebrating three decades of existence.

Liviu Cojoc, DAFCOCHIM AGRO Administrator: Indeed, in 1994, after several years of activity as an engineer, I founded DAFCOCHIM, which, over time, has consistently managed to incorporate under one roof two distinct lines: the division of trade in raw materials for the chemical industry and the division of trade in plant protection products, genuine “medicines” for agriculture. Given the theme proposed by the very specifics of your magazine, I consider it appropriate that in this edition all attention should be focused on the Agro division. Certainly, the right time will come to discuss Chemistry.

Returning to our debut on the Romanian market, among the strategic directions of activity we thought at that time was to concern ourselves with supplying products for the agricultural sector so that farmers in our geographical area have certified results, both quantitatively and qualitatively.

With vision, passion, and hard work, DAFCOCHIM Agro today has managed to become a distributor of the most significant input producers in the agricultural sector worldwide, offering the full range of crop protection products. We have over 30 national and international collaborators in the field of plant protection, fertilizers and genetics and thousands of farmers to whom we provide innovative, state-of-the-art products.

At the same time, more than a decade ago, we considered that we could not speak and make decisions fully professionally in agriculture if we were not more deeply involved in this strategic sector of the Romanian economy, so we decided to invest directly in agriculture by developing the farm from Seuca in Gănești commune, Mureș County.

In parallel, for over 20 years, we have been providing the binder between the major suppliers of inputs in Romania and the farmers in Central Transylvania in eight different counties by organizing technical symposiums, where the offers of our partners and the most innovative molecules that they make available to farmers in Romania to obtain increasingly valuable crops are presented.

At the same time, our involvement as farm investors in Seuca facilitated the organization of the most important annual meeting in the area, which, through demonstrative plots of wheat, barley, and corn prepared by the specialists of the input suppliers and the technical team of DAFCOCHIM Agro, allowed every year the observing in the field both of the top genetics and the innovative products for plant protection and fertilizers.

As a final important milestone, I would like to mention that our employees’ daily activity location, DAFOCHIM headquarters in Targu Mures, has always been our priority. It can be easily seen how, over time, a ruin-type building from the 90s has turned into a modern shopping complex at European level.

As a conclusion to this question, I can say that after three decades of activity, DAFCOCHIM AGRO has become a pioneer in the field of providing inputs for agriculture, while, by expanding its business in the neighboring counties of Central Transylvania, it has brought benefits to a large group of farmers, acting as a provider of stability in this area, being an authentic promoter of vision in the field, an avid innovation provider, a discreet training service supplier in the agricultural field and also a reliable partner for the other two parts of the triplet – multinational or national companies and Transylvanian farmers.

 

Why agriculture?

Liviu Cojoc, DAFCOCHIM AGRO Administrator: Agriculture played at that time, and today even more, a crucial role in the economy. The world’s population is growing exponentially, and agricultural areas are steadily decreasing yearly due to various causes, such as: desertification – directly influenced by global warming, and the expansion of large metropolises and industrial areas around them. In this context, the only viable solution to ensure food for the estimated 10 billion inhabitants of the planet in 2050 is to increase agricultural production per unit area, both quantitatively and qualitatively. This goal cannot be achieved without a perfect integration into the agricultural technologies of the near future, the innovations of modern chemistry, which put in the forefront the protection of the environment, the biodiversity of ecosystems, and, last but not least, the consumer – the human.

 

What is the impact of climate change and how significant is its influence on crops in Central Transylvania?!

Liviu COJOC: We analyzed this topic, both with our technical team and with our farmers, and we even initiated on our own farm in Seuca some comparative plots with different varieties and hybrids for the main agricultural crops specific to the central area of Romania. Following our experiences confirmed and validated by most farms, it seems that the influence of climate change favors slightly, by increasing the average annual temperatures, certain varieties, or hybrids with later ripening, which, as a result of this climate impact, can reach maturity and good humidity in our area as well. Also, inside the Carpathian arc, we were much better protected from extreme summer heat, and precipitations, at least this year, were distributed throughout the growing season, with consistent harvests obtained. This autumn was indeed quite dry, but it allowed farmers to harvest their crops, and the rains that came at the beginning of November greatly favored the emergence and twinning of autumn cereals.

 

What role did you play in the management of the Agro Division?

Liviu COJOC: Throughout my activity, one of my priorities has been to develop interpersonal relationships with our partners. If you allow me a metaphor, I have tried to be the transmission belt between multinational and national suppliers of agricultural inputs and farmers, both categories receiving the same treatment, considering them partners equally. That is why our partners were involved and celebrated daily together with us, had access to first-hand information, and were beneficiaries of cutting-edge innovations.

 

Your partner, Radu Fodor, has been by your side since the beginning…

L.C.: Radu Fodor has been my friend even since college. We were first friends and only then associates. A DAFCOCHIM founding member alongside me, Radu, is a balanced and serious adviser, a loyal partner, and a team player.

 

Another important element of your company’s growth in the agricultural sector was the team, as you have already mentioned. How did you build it, how did it evolve and how important has it been to have your employees by your side since it was founded?

L.C.: After 30 years of activity, we are proud to have a strong team of people dedicated to the company. An eminently professional team.

We built a team from scratch, starting with a central core that proved and continues to demonstrate a passion for this complex field, a central core with which we have grown and evolved together. The current team has been formed in the spirit of trade and competitiveness, proving over time a winning approach in many collaboration relationships, both with multinational companies and farmers.

From that central core, there are still, today, after 30 years of activity, people whom I value, whose work I respect, and who have contributed to the development and growth of our business. If I were to mention one of them, I would definitely refer to Mr. Marinel Stefan, General Manager of DAFCOCHIM Agro, a loyal colleague, sound professional and upright man who managed to form a technical and commercial team highly appreciated by all our partners.

 

Over time, DAFCOCHIM has established itself as a reliable partner of input supplying multinational companies. What mattered in this equation?

Liviu COJOC: I believe that trust is one of the keywords defining the relationship with our partners, multinational and national companies. Trust has been the foundation of our decades-long collaboration with managers of agricultural input suppliers. Trust has been the determining factor in conducting fair and honest bilateral business, which has helped us grow and consolidate so well.

As a personal contribution, I had the task and honor to maintain and develop relations with country leaders, Romania and, in some cases, the Republic of Moldova and other states in the Balkans and Central and Eastern Europe, of over 30 multinational companies operating in agribusiness.

At the same time, based on the mutual trust we have built, I believe that we have managed to convey to our partners that we equally appreciate the offer of each of them so that in our warehouses you can find plant protection products or fertilizers from each supplier’s range. Another proof is that every year, the teams of our partners, national and multinational companies, simultaneously participate in the technical-scientific symposiums organized by us, in the country and abroad, in the presence of hundreds of farmers.

 

We already have two components of the triangle built by DAFCOCHIM management – the DAFCOCHIM Agro team and national and multinational companies and, implicitly, the relationship with the most important and powerful suppliers of inputs. The third indispensable component would be…?

L.C.: Farmers have been an essential pillar of our work and strategy from the very beginning. First of all, those from Mureș County, then those from the counties in Central Transylvania that we cover today: Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj, Sibiu, Harghita, Covasna and Brașov. That is why we value every relationship we have built with partner farmers so that after three decades, we have solid, fair, and highly open collaborations with these masters of capitalizing on each cultivated plot using advanced genetics techniques, modern technologies, and innovative “medicines” for plants, provided by our company.

 

You said that you took the step into agriculture more than a decade ago as an investor. How did this collaboration start and how did it transform along the way?

L.C.: After an analysis with Radu Fodor, we concluded that we can only fully feel what agriculture and agribusiness mean by being actively involved in this sector. This is where the partnership with the Kosa family began, especially with Kosa Gyula and his son Alpar. The Kosa family owned a farm dedicated to plant cultivation in Seuca, on which, with our support, through investments that materialized in land acquisition, we managed to increase the cultivated areas and, at the same time, to purchase agricultural machinery and other facilities, to modernize the car park and to develop a modern laboratory in the KODAGRO farm.

One of the most essential investments was completed in 2020, namely the erection of the first own silos for grain storage. Almost half of the annual turnover of 12,000 tons of storage cells comes from the 1,300 hectares cultivated by Kodagro.

 

We invested much dedication into this farm, but we were also the main guarantors for the realization of this project. The Kodagro farm, without false modesty, is today a model farm, and this is mainly due to the Kosa family’s dedication.

Through this partnership, we managed to incorporate both the distribution of inputs and agricultural production into our activity, thus ensuring our business’s long-term viability. I would like to mention that the results obtained are primarily due to a perfect collaboration between Mr. Marinel Ștefan and the Kosa family.

 

How do you see the company evolving over the next 10 years?

Liviu COJOC: I believe the most important message is that I am confident in DAFCOCHIM’s technical and commercial team and, consequently, in the company’s future. As you know me, I do not venture to make predictions, but I am sure that given the vast experience gained by the team, solid and fair partnerships with the most important suppliers of agricultural inputs globally, as consolidated, and loyal relationships with farmers, will allow us to develop and know an upward trend of the business in the next decade.

Let us step out of the DAFCOCHIM universe for a moment and look to the future that is already here. Artificial intelligence brings an increasingly important and visible benefit to agriculture. How do you perceive the contribution of artificial intelligence in agriculture?

L.C.: Indeed, the use of artificial intelligence (AI) is becoming increasingly visible and vital in the agricultural sector, perhaps the most advanced field in terms of using AI-based technologies in the economy. It is already a known fact that AI is revolutionizing the way farmers monitor their parcels and manage their crops, supporting them in their decision-making. The correct use of AI-based technologies has brought positive results to farmers for several years now, as it allows greater precision in agriculture and generates higher yields. Indeed, artificial intelligence cannot replace the farmer and his experience, but correctly interpreted through data provided by AI technologies, it can help the farmer obtain more valuable yields and, implicitly, higher profits. In conclusion, I encourage farmers to use technologies based on artificial intelligence and, to the same extent, to have the necessary patience to learn how to implement them for their benefit and to work for them.

 

Romania exports significant quantities of wheat, corn, sunflower, and other raw materials for the food industry, but imports flour and prepared or semi-prepared products of strict necessity, how do you see the essence of strategic projects in agriculture to streamline this sector?

Liviu Cojoc, DAFCOCHIM AGRO Administrator: The elaboration of a strategy must respond to opportunities and analyze very well threats of all sorts, be they geopolitical, economic, or legislative at the European level, and why not the direct influence of climate change on the future of national agriculture and food security of Romanians.

Making the agricultural sector in Romania more efficient to reduce dependence on imports in the food industry involves addressing key projects by policymakers with the direct involvement of the private sector.

Here are, in my opinion, some directions and meanings of such projects:

Promoting entrepreneurship in the agri-food sector, by supporting start-ups and small businesses dealing with local food processing and production to reduce dependence on imported products.

– Quality certifications and standards, by implementing quality standards and certifications for Romanian agricultural products to increase consumer confidence in local products and facilitate access to international markets.

Modernization of agricultural infrastructure, through rapid investments in irrigation systems and water management to ensure an increase in crop yields and eliminate the risk of drought-related calamities.

– Supporting advanced agricultural technologies, through the implementation of precision farming systems, IoT (Internet of Things) and the use of drones to monitor and manage crops, including plant disease, pest and weed control.

– Crop diversification, by encouraging farmers to adopt alternative crops to reduce the risk of dependency on one crop type and promoting value-added and organic crops to meet demand for healthier and sustainable food.

– Agricultural education and training, by investing in agricultural education and training programs for farmers to equip them with the skills needed to implement new technologies and efficient farming practices.

– Financial support programs for farmers, including subsidies and loans at low interest rates, to encourage the adoption of modern technologies and increase productivity.

These projects should be based on a holistic and collaborative approach, involving both the public and private sectors, and consider the economic sustainability of Romanian agriculture.

In conclusion, I firmly believe that the years of prosperity in Central Transylvanian agriculture have only just begun to bear fruit.

 

Ligia VORO I Foto: Cristina GÂNJ – Bristena 

Cover story-ul ediției tipărite cu nr. 124 a revistei Transilvania Business (22 noiembrie – 14 decembrie 2023)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
“Anul acesta muncim intens la conturarea propriului nostru brand local; avem toată încrederea în cei care sunt în spatele acestui proces deloc ușor, Asociația Plaiuri Noi (APN).

GAL Napoca Porolissum va avea brand de microregiune

Articolul următor
Asociația Pro Infrastructură (API) a transmis previziunile sale rutiere pentru marile proiecte de transport rutier (autostrăzi, drumuri expres, centuri) care se pot concretiza în 2024.

Șantierele Autostrăzii Transilvania în 2024. “Zalău, la Sfântu’ Așteaptă”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share