Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Concept Structure – 15 ani, o nouă dimensiune în inginerie

#RoMixedUse2024  Pasiunea este un ingredient cheie al drumului spre inovație, iar evoluția și expertiza Concept Structure au marcat proiecte ce atestă noua dimensiune a pieței. “O caracteristică reper a echipei noastre este învățarea continuă și actualizarea informațiilor, iar succesul proiectelor este dat de alegerea potrivită a celor care sunt implicați într-un proiect”. Concept Structure celebrează 15 ani dedicați clienților și pariază acum și pe viitoare repere la care să contribuie și în sectorul public. Cristian Năstase, partener fondator al Concept Structure, despre lecții și noi obiective, la moment aniversar.

 

Ce a insipirat și determinat lansarea Concept Structure și cum ați caracteriza sentimentul ce definește acum pespectiva pentru viitor?

Povestea noastră începe acum 15 ani, mai exact în 2008, când pasiunea pentru ingineria structurală și ambiția de a începe un drum propriu au creat Concept Structure. La început am mers înainte cu ochii închiși și nu am avut povestea clasică a unei oportunități de care am profitat, dar am avut norocul să fim o echipă profesionistă cu o perspectivă nouă în acest domeniu și cu dorința de a munci asiduu pentru acest proiect. În viitor căutăm să ne păstrăm bucuria meseriei pe care am ales-o în pofida încercărilor grele prin care trece industria din care facem parte.

Care sunt principalele repere și atuuri de expertiză ale echipei, proiectele de referință ce au consacrat Concept Structure? Cum ați descrie potențialul și factorii de succes în segmente precum rezidențial, office, comercial sau proiecte integrate?

O caracteristică reper a echipei noastre este învățarea continuă și actualizarea informațiilor, indiferent de nivelul ocupat în companie sau de vârstă. Aceasta ne ajută să ne consolidăm profesionalismul cu care ne-am obișnuit clienții și în același timp ne păstrează tineri și actuali în gândire.

Primul nostru proiect de referință a fost Reconversia Șantierului Naval Tulcea Vard – Fincantieri”. Proiectul a durat 10 ani și a necesitat investiții ce depășesc 150.000.000 Euro. Aici munca noastră s-a concretizat printr-un premiu oferit de Asociația Inginerilor Proiectanți de Structuri din România.

Șantierul Naval Tulcea Vard – Ficantieri

Șantierul naval acoperă o suprafață de 90 ha, iar Concept Structure a asigurat servicii de proiectare hidrotehnice, portuare și civile. Printre acestea se numără: construcție cheiuri, consolidare bazine hidrotehnice, căi de lansare nave, montaj macara tip Goliath cu înălțime de 100 metri si deschidere 100 metri, hale industriale pentru reparații de nave și multe altele. Proiectul a conținut proiectare hidrotehnică, geotehnică, civile prin construcții din beton armat prefabricate și construcții metalice speciale.

U•Center – Forte Partners

În sectorul Office, avem, alături de dezvoltatorul imobiliar Forte Partners, mai multe proiecte spectaculoase: clădirile Millo și Tandem ce alcătuiesc ansamblul Sector Zero, dar și U-Center, din zona Tineretului (București). Un alt proiect de referință pentru noi este clădirea Miro a celor de la Speedwell.

Stejarii Collection – Țiriac Imobiliare

Pentru sectorul Rezidențial, chiar anul acesta, un proiect al domnului profesor arhitect Radu Teacă, al cărui client final este divizia imobiliară a domnului Ion Țiriac, a câștigat Premiul Special al Juriului la Anuala de Arhitectură 2023 pentru ansamblul Stejarii Collection Residential. Echipa noastră a asigurat servicii în toate fazele de proiectare ale acestui complex.

Sectorul Comercial din portofoliul nostru are proiecte de anvergură precum AFI Brașov, un complex ce include mall-ul, parcare supraetajată și birouri ce nu se face remarcat doar prin numărul mare de metri pătrați construiți dar și prin complexitatea dată de conglomerarea acestor funcțiuni dezvoltate într-o singură fază.

Extensie Promenada Mall – NEPI Rockcastle

În același sector Comercial, probabil cel mai spectaculos proiect al nostru până în prezent este extensia Promenada Mall din București. Cu o adâncime de 26 metri și 7 subsoluri cu funcțiunea de parcare reprezintă cea mai adâncă excavație din România. Procedeul folosit – top down, urmat de bottom up – este de asemenea impresionant. Înălțimea suprastructurii va depășii 90 metri, iar funcțiuniile sunt complexe: mall, office, cinema sau teatru. Suprafața construită va ajunge la aproximativ 190.000 m2.

Pentru anii viitori continuăm să diversificăm proiectele de referință și ne extindem și spre sectorul public cu lucrări la șantierul Liniei de Metrou M6- Tokyo Otopeni, Linia de metrou M1 Cluj, cazarme militare sau unități spitalicești.

#RoMixedUse2024


Care au fost principalele transformări ale pieței / cerințelor pentru noi proiecte sau zone ale orașelor în ultimele cicluri de piață?

Din punctul nostru de vedere succesul proiectelor este dat de alegerea potrivită a echipei, aceasta este alcătuită din departamentul de proiectare, departamentul de execuție, project management și client. Experiența în proiecte similare este necesară, dar trebuie dublată obligatoriu de o comunicare eficientă între toate departamentele unei echipe. În lipsa acestor condiții de lucru proiectele pot deveni extrem de dificile iar finalul lor poate fi destul de îndepartat.

Cum s-au schimbat procesele de lucru și ce tehnologii conferă extra context și sprijin pentru proiecte mai sustenabile în viitor?

Odată cu trecerea timpului Concept Structure a trebuit sa se adapteze realităților din piață. Chiar dacă cerințele pentru proiectarea structurala de bază rămân aceleași (rezistența, stabilitate, respectare coduri interne si externe, eficiență economică) , creșterea numărului de etaje subterane atât de necesare în zonele centrale aglomerate și nu numai, cresc cererea proiectelor de fundații speciale și excavări adânci cu detalii de hidroizolare datorită prezenței apei în subteran.

Domeniul nostru evoluează și din punct de vedere informatic iar firma noastră încearcă mereu să rămână cât mai actuală din punct de vedere al digitalizării. Procedeele BIM vor asigura o coordonare a specialităților, o eficiență sporită a timpului de lucru și o reducere a pierderilor în momentul declanșării execuției.

De asemenea fiind o echipă tânără și orientată spre angajați opțiunea de work from home este prezentă în cadrul firmei, atunci când proiectul o permite.

Ce elemente au definit 2023, care sunt obiectivele dvs. pentru 20242/25?

În încheiere, am putea sa rezumăm anul 2023 ca fiind un an relativ aglomerat și supus unei impredictibilități în zona privată datorită contextului intern dar și extern în care trăim, totuși ca o notă optimistă am avut oportunitatea de a experimenta noi situații și a dezvolta noi aptitudini create de această realitate. 2024 va fi probabil primul an în care proiectele publice vor devansa proiectele private, timpul ne va spune daca aceasta este o opțiune sănătoasă pe termen lung. O privim ca pe o opțiune deoarce în momentul de față există blocaje ce pot fi remediate dar din motive subiective întârzie a fi rezolvate.

Care este mesajul dvs. pentru clienți și parteneri?

Nu uităm să le mulțumim partenerilor și clienților noștri pentru încredere și le promitem să continuăm în aceeași notă de profesionalism și în anii ce vor veni. De 15 ani Concept Structure aduce o perspectivă nouă în inginerie și nădăjduim că o vom face mult timp de acum încolo!

Publicat în cadrul proiectului #RoMixedUse2024 – analiză națională de referință, primul studiu integrat – Market Pulse Report despre proiectele mixed-use care au redefinit business & stil de viață în orașele din România, incluzând un Top 10 al proiectelor emblematice prezentate în detaliu și un Top 20 proiecte mixed-use de perspectivă din țară, ediția I, parte din capitolul exclusiv tematic al revistei TB 125.

Partener strategic: Speedwell.

Parteneri principali: Nhood România, Rustler Properties, CTP România, Concept Structure

Cu sprijinul: KONE, Metigla, AFI Romania, Urban Plaza, RAP Invest, OPTIM PM, Iulius, Wiren, Grupo Demetra, Tenrom

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Pentru România, piața de real estate din Polonia poate fi un exemplu viu

Articolul următor

Impactul transformativ al proiectelor mixed-use

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share