Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Impactul transformativ al proiectelor mixed-use

#RoMixedUse2024 Schimbarea stilului de viață, muncă sau de comportament al consumatorilor înseamnă că rolul proiectelor care îmbină diverse funcțiuni, integrate cu țesătura urbană și deschise cartierelor din jur, este tot mai important. Cum înțelegem mai bine proiectele cu funcțiuni multiple? În raportul Colliers Polonia, lansat în 2023, sunt prezentate proiecte din perspectiva unor dezvoltatori, chiriași sau utilizatori, cu declarații și opinii ale urbaniștilor, arhitecților, dezvoltatorilor și practicienilor din piață, precum și ale experților Colliers Polonia.

Raportul “Cum să înțelegem proiectele mixed-use?” realizat de Colliers Polonia descrie în detaliu caracteristici cheie pentru succesul unor astfel de investiții. Analizele au fost efectuate pe baza datelor pentru aproximativ 60 de proiecte din Polonia, acoperindu-le atât pe cele existente, cele în construcție, cât și cele planificate. Raportul a fost pregătit pe baza analizelor Colliers, a informațiilor interne și a cunoștințelor de specialitate, precum și pe baza inspecțiilor locale ale proiectelor cu utilizare mixtă din cele mai mari aglomerări urbane din Polonia. “Vrem să trăim și să lucrăm în locuri care ne oferă o gamă largă de servicii, magazine, oferte pentru gastronomie, cultură și distracții. Căutăm locuri cu care să ne identificăm și în care vrem să ne întoarcem”, spune în argumentul său, Martha Machus-Burek, Senior Partner, Board Vice President, Colliers Polonia.

Valoarea pieței din Varșovia, crescută de proiectele inovatoare

În prezent, aproape 50% din spațiile livrate în cadrul unor proiecte mixed-use sunt în Varșovia, zona fiind piața principală atât în privința numărului de proiecte cât și al suprafețelor acestora. 7 proiecte sunt inaugurate sau deschise parțial aici, inclusiv: Fabryka Norblina, Browary Warszawskie, Centrum Praskie Koneser sau EC Powiśle. A doua piață că număr de proiecte este Lodz. Off Piotrkowska, proiectul din acest oraș este unul dintre primele de acest tip pe piața din Polonia. Tot Varșovia conduce și la numărul de proiecte în construcție, aproximativ alte 20 ar putea fi construite aici. Interesant este că noile dezvoltări sunt planificate în afara zonelor centrale (ex. Bohema Wilanow Park) sau în zone periurbane (ex. New City Gate în Piaseczno). Tricity este zona lider în prinvința numărului de proiecte mixed-use planificate în orașele regionale din Polonia cu 11 anunțate. Cele mai multe sunt localizate în zone reconfigurate ale șantierului naval – ex. Stocznia Cesarska, Doki.

#RoMixedUse2024

Știați că?

  • Cel mai mare complex multifuncțional (în termeni de suprafață utilă) în Polonia este în prezent Browary Warszawskie.
  • Dintre proiectele analizate doar Fabryka Norblina are un cinematograf în ofertă Interesant, KinoGram este probabil singurul cinematograf din Europa unde o statuetă originală de la premiile Oscar este expusă pentru viziatori
  • EC Powiśle este singurul proiect cu utilizare mixtă cu o ofertă extinsă de modă – peste 10% din chiriași (inclusiv singurul magazin Urban Outfitters din Polonia).
  • Centrum Praskie Koneser este singurul proiect care integrează două supermarketuri (Biedronka și Aldi).
  • În fața proiectului Fabryczna City este o sculptură faimoasă „Dmuchawce” de Mirosław Struzik – sculpturi similare au fost create în mai multe locuri din lume, de exemplu. pe bulevardul de lângă Burj Khalifa din Dubai

  • Fosta centrală electrică, parte din proiectul Fuzja din Łódź, a fost o sursă de inspirație pentru a crea un model LEGO ca parte a concursului LEGO IDEAS. Modelul Centralei Electrice a lui Scheibler este format din 1910 piese și celebrează anul inagurării clădirilor.

Publicat în cadrul proiectului #RoMixedUse2024 – analiză națională de referință, primul studiu integrat – Market Pulse Report despre proiectele mixed-use care au redefinit business & stil de viață în orașele din România, incluzând un Top 10 al proiectelor emblematice prezentate în detaliu și un Top 20 proiecte mixed-use de perspectivă din țară, ediția I, parte din capitolul exclusiv tematic al revistei TB 125.

Partener strategic: Speedwell.

Parteneri principali: Nhood România, Rustler Properties, CTP România, Concept Structure

Cu sprijinul: KONE, Metigla, AFI Romania, Urban Plaza, RAP Invest, OPTIM PM, Iulius, Wiren, Grupo Demetra, Tenrom

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Concept Structure – 15 ani, o nouă dimensiune în inginerie

Articolul următor

Industria turismului la nivelul UE depășește cu greu nivelurile pre-pandemie

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share