Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Pentru România, piața de real estate din Polonia poate fi un exemplu viu

#RoMixedUse2024  La CEE Summit 2024, și în cadrul unui tur exclusiv de al celor mai noi, premiate și inovatoare proprietăți în Varșovia, dezvoltatorii și managerii companiilor active în România vor găsi experiența – și investitorii – care ar putea fi de neprețuit pentru piața românească.

de Richard Stephens – fondator și editor al The Poland Observer și co-organizator al The CEE Summit împreună cu platforma britanico – germană  Real Asset Media.

 

 

Anul 2024 este unul al aniversărilor majore în Europa Centrală și de Est. În urmă cu 35 de ani – în Decembrie 1989 – a avut loc cea mai dramatică revoluție de răsturnare a comunismului din regiune, în România. Înainte de aceasta, în Cehoslovacia a avut loc Revoluția de catifea. Mai devreme în acel an, în iunie, au avut loc în Polonia primele alegeri parlamentare parțial libere din regiune. Ungaria a experimentat, de asemenea, căderea comunismului în acel an.

În urmă cu 25 de ani, în 1999, Polonia, Cehia și Ungaria s-au alăturat NATO în ceea ce părea un miracol la acea vreme. Acum 20 de ani, la fel și România. Acesta a fost un lucru crucial pentru investitori. Deși au rămas multe provocări pentru a investi în fostele țări controlate de sovietici, protecția NATO a însemnat un sentiment larg de securitate – care a stat la baza sumelor mari de bani care au început să vină din Statele Unite și din țările Europei de Vest.

În anul în care România a aderat la NATO – 2004 – au aderat la UE zece țări, toate cu excepția uneia din regiunea ECE: Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia și Slovenia. România și Bulgaria au urmat doar trei ani mai târziu. În timp ce aderarea la NATO a oferit securitatea extrem de importantă, UE a însemnat circulația liberă a capitalurilor și a oamenilor, de la est spre vest și de la vest către est.

Piețele imobiliare din fiecare dintre țările ECE au fost eliberate, iar proiectele au fost construite în stânga și în dreapta, etc. Unele bune, altele ok, altele chiar groaznice. În scopul satisfacerii unei cereri uriașe, calitatea  și estetica au fost uneori aruncate pe fereastră. Dar, de-a lungul anilor, piața s-a maturizat și au început să se construiască proiecte care le eclipsează și pe cele din Vest. Vizitarea unui centru comercial într-un oraș regional din Polonia sau România a fost adesea o experiență mult mai plăcută decât vizitarea unuia în Marea Britanie, Franța sau Germania. La fel și cu utilizarea clădirilor de birouri.

#RoMixedUse2024

În secolul 21, Polonia a început să treacă înaintea grupului, din mai multe motive: dimensiunea sa relativă și faptul că are mai multe orașe cu populații semnificative, răspândite în toată țara; amplasarea sa geografică în partea de vest a regiunii, lângă Germania; succesul aderării la UE în – mai mult sau mai puțin, eradicarea corupției; rezistența sectorului său de afaceri la schimbările politice și economice. Acest lucru a fost demonstrat clar atunci când Polonia a fost singura țară din Uniunea Europeană care nu a intrat în recesiune în timpul crizei financiare din 2007 – 2008. Co-organizarea campionatelor de fotbal EURO 2012 a dat țării un nou imbold.

De la începutlui anului 2010 în Polonia au fost în curs de dezvoltare proiecte din ce în ce mai sofisticate, inclusiv o serie de proiecte comerciale de revitalizare a patrimoniului, care s-au concentrat pe comunități și funcțiuni extinse. La Varșovia, alături de aceste proiecte, a început să apară o serie de zgârie-nori – literalmente în fața ochilor fascinați ai locuitorilor orașului. Cartierul Wola, de exemplu, s-a transformat în câțiva ani.

(de la st la dr): Richard Stephens, fondator și editor al The Poland Observer, Courtney Fingar, fondator și manager al experților de la - Fingar Direct Investment și Richard Betts, co-fondator și editor al Real Asset Media, salută participanții la începutul ediția din 2023 a conferinței The CEE Summit de la Varșovia.
(de la st la dr): Richard Stephens, fondator și editor al The Poland Observer, Courtney Fingar, fondator și manager al experților de la – Fingar Direct Investment și Richard Betts, co-fondator și editor al Real Asset Media, salută participanții la începutul ediția din 2023 a conferinței The CEE Summit de la Varșovia.

În 2023, organizatorii CEE Summit, o conferință anuală la Varșovia care reunește investitori globali și operatori locali, au adus jurnalişti și profesionişti internaționali din întreaga Europă în capitala Poloniei și i-au dus într-un tur al unora dintre proiectele majore recente. Toți au fost uimiți de ceea ce au văzut – în special jurnaliștii din Europa de Vest.

Polonia poate fi un exemplu și o sursă de inspirație pentru România. La nivel practic, dezvoltatorii și operatori din România au șanse mai mari să găsească potențiali parteneri, investiții sau finanțare în Polonia decât în ​​majoritatea altor țări din lume pentru că, dacă un investitor din SUA, Marea Britanie, Germania sau Franța este activ în Polonia, arată că ste deschis pentru a investi în regiune.

Grupul European de jurnaliști specializați în imobiliare și profesioniști din industrie, pe șantierul Towarowa 22, o nouă dezvoltare masivă mixed-use realizată de AFI Europe și Echo Investment în inima districtului Wola din Varșovia.

Ediția 2024 a The CEE Summit are loc pe 21 și 22 mai. Organizatorii sunt nerăbădtori ca România să își arate evoluția și potențialul la eveniment, așadar treceți în agendă și strategie prezența în Polonia pentru a câștiga expertiză și forță din regiune.

Publicat în cadrul proiectului #RoMixedUse2024 – analiză națională de referință, primul studiu integrat – Market Pulse Report despre proiectele mixed-use care au redefinit business & stil de viață în orașele din România, incluzând un Top 10 al proiectelor emblematice prezentate în detaliu și un Top 20 proiecte mixed-use de perspectivă din țară, ediția I, parte din capitolul exclusiv tematic al revistei TB 125.

Partener strategic: Speedwell.

Parteneri principali: Nhood România, Rustler Properties, CTP România, Concept Structure

Cu sprijinul: KONE, Metigla, AFI Romania, Urban Plaza, RAP Invest, OPTIM PM, Iulius, Wiren, Grupo Demetra, Tenrom

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Prime Kapital, proiectele cheie în București, Ploiești și Iași

Articolul următor

Concept Structure – 15 ani, o nouă dimensiune în inginerie

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share