Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul și-a lansat obligațiunile la bursă

Listarea obligațiunilor Consiliului Județean (CJ) Cluj s-a realizat în urma derulării unui plasament privat la finalul anului 2023, în cadrul căruia au fost emise 756.800 de obligațiuni, neconvertibile, garantate și denominate în euro. 
Președintele CJ Cluj a prezentat lista cu obiectivele din județ care vor fi finanțate din obligațiuni | Foto: BVB

Consiliul Județean (CJ) Cluj este prezent pe piața națională de capital cu prima sa emisiune de asemenea titluri.

Listarea obligațiunilor s-a realizat în urma derulării unui plasament privat la finalul anului 2023, în cadrul căruia au fost emise 756.800 de obligațiuni neconvertibile, garantate și denominate în euro.

Acestea au o valoare nominală de 100 de euro, dobândă variabilă (EURIBOR 6m +3,25% pe an), scadență în 2033 şi cu o opţiune de răscumpărare anticipată în 2029. Plasamentul privat a fost intermediat din consorțiul format din BT Capital Partners, Alpha Bank România și Raiffeisen Bank.

Ratingul Clujului, la nivel maxim

“Sunetul clopoțelului tras astăzi înseamnă dinamică, dezvoltare, succes. Pentru că acestea înseamnă Clujul. Un județ în plină dezvoltare, cu proiecte în derulare, așezat pe drumul modernizării în toate domeniile: infrastructură mare, asistență medicală, învățământ, cultură, administrație.

Ne bucură că am reușit, alături de partenerii noștri, să implementăm acest nou instrument de investiții, unic în peisajul administrativ clujean. Satisfacția e cu atât mai mare cu cât ratingul județului Cluj, certificat de specialiștii internaționali, este nivelul maxim A, superior ratingului suveran al României.

Acest lucru, coroborat cu valoarea mare a emisiunii de obligațiuni, mă face să fiu extrem de încrezător că vom reuși să accelerăm proiectele de investiții ale Consiliului Județean. Lansarea de astăzi va întări poziția de lider național în planul dezvoltării a Clujului și va schimba fața acestui județ prin intermediul ambițiosului program de investiții aflat în derulare.

Acesta țintește obiective de interes local și național, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educație, cultură, rețeaua de drumuri, extinderea canalizării și alimentării cu apă sau reciclarea deșeurilor”, a spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Doar cinci județe au apelat la obligațiuni

„Ne dorim ca listarea acestei emisiuni de obligațiuni să transmită un semnal pozitiv și altor județe și orașe din țara noastră pentru a folosi acest mecanism de finanțare în vederea implementării proiectelor locale de dezvoltare.

Clujul este unul dintre județele din România cu un mediu de business solid, avem deja nume importante de companii din această zonă listate la bursă. Ne dorim să știm că acest județ poate cunoaște o dezvoltare și mai puternică, datorită proiectelor de amploare care vor fi susținute din sumele atrase de la investitori prin intermediul pieței de capital”, a declarat Adrian Tănase, CEO al BVB.

Județul Cluj se alătură altor 4 județe și 15 orașe din țară care au listate obligațiuni la BVB. Este vorba despre județele Alba, Bihor, Hunedoara, Timiș și orașele Timișoara, București, Bacău, Focșani, Zalău, Slobozia, Iași, Bistrița, Târgu Mureș, Orăștie, Predeal, Alba Iulia, Oravița, Năvodari, Siret.

„BVB își reafirmă rolul de finanțare a dezvoltării României. Am demonstrat de-a lungul timpului că suntem un partener solid atât pentru companiile în căutare de finanțare pentru dezvoltarea afacerilor lor, cât și pentru instituțiile publice locale, cum ar fi consiliile județene sau primăriile, care doresc să implementeze pentru locuitorii săi proiecte care să schimbe în bine mediul în care trăiesc.

Listarea obligațiunilor județului Cluj inaugurează anul bursier 2024, pe care ni-l dorim cel puțin la fel de bun ca 2023 pentru bursă. Vom continua să fim aproape de toți antreprenorii și instituțiile publice care doresc să își finanțeze proiecte semnificate în viitor” a declarat Radu Hanga, președintele BVB.

Cu prilejul lansării au mai luat cuvântul Valentin Miron, Director General VMB Partners, aniela Secară, CEO BT Capital Partners,
Nicoleta Ruxăndescu, Head of Investment Banking & Investor Relations, Alpha Bank, Iuliana Mușat, Investment Banking Senior Director, Raiffeisen Bank Romania.

Traseul Transilvania Nord, modernizat din banii de pe bursă

Fondurile atrase în urma plasamentului sunt destinate refinanțării datoriei publice locale și cofinanțării unor obiective de investiții de interes public local ale CJ Cluj.

Obiectivele de investiții de interes public local vizează modernizarea unor drumuri județene parte a traseului regional Transilvania de Nord, construirea unui sediu pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, modernizarea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii și a altor spitale din municipiul Cluj-Napoca, restaurarea monumentului istoric Castelul Banffy.

CJ Cluj este autoritatea administrației publice, constituită la nivel județean, care coordonează activitatea consiliilor locale în vederea realizării serviciilor publice de interes județean. Misiunea sa asumată este de a contribui la dezvoltarea echilibrată a întregului județ, cu reducerea decalajelor de dezvoltare între mediul urban și cel rural precum și între diferitele zone ale județului.

Printre cele mai mari proiecte se numără modernizarea infrastructurii rutiere județene de 1.400 km, reabilitarea și extinderea infrastructurii a 17 spitale publice din județ, atragerea de investiții și extinderea facilităților de business prin trei parcuri industriale, modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare.

În vederea îndeplinirii acestor atribuții și atingerii acestor obiective, o atenție aparte este acordată obținerii de finanțări nerambursabile, CJ  Cluj fiind un campion al atragerii de fonduri europene printre instituțiile și autoritățile publice din România, cu un miliard de euro atrași din 2007 încoace.

Capitalizarea companiilor listate: 60 miliarde €

BVB este singurul operator de piețe de valori mobiliare din România. Compania listată pe propria piață face parte din grupul BVB ce cuprinde și Depozitarul Central, instituția responsabilă pentru operațiunile de registru și decontare în România. În 2019 a luat ființă contrapartea centrală CCP.RO, instituție ce va prelua funcția de compensare a tranzacțiilor cu valori mobiliare în România, cu obiectivul de a va contribui la relansarea pieței de produse derivate.

BVB administrează două piețe distincte, Piața Reglementată și Sistemul Multilateral de Tranzacționare, pe care sunt listate o varietate de instrumente financiare: acțiuni, obligațiuni, unități de fond, certificate, produse structurate, drepturi de preferință. În 2023, pe ambele piețe ale BVB erau listate 371 de companii cu o capitalizare de 300 miliarde lei, cel mai mare nivel din istorie.

Indicele principal al pieței, BET, a încheiat 2023 cu un avans de 32% și indicele BET-TR cu un avans de 40% față de începutul anului. Lichiditatea media zilnică în 2023, pentru toate instrumentele financiare a fost de 154 milioane de lei, o creștere cu 60% față de cel precedent.

O valoare record în 2023 a fost și numărul investitorilor de retail care a ajuns la 168.000 în septembrie. În octombrie 2023, 13 companii românești erau incluse în indicii globali FTSE Russell dedicați piețelor emergente.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cum răzbat micii producători la oraș. Provocările fermierului ardelean

Articolul următor

Arhivatorul reprofilat în agricultor. Cum s-a născut Cooperativa Cenana

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share