Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Top 20 proiecte mixed-use de perspectivă în România. Care sunt atuurile și serviciile lor?

#RoMixedUse2024  Parte din prima, singura și cea mai extinsă analiză a proiectelor mixed-use la nivel național din România, un raport tematic și sistematizat al proiectelor emblematice incluse în revista TB 125, pe lângă proiectele extinse prezentate în detaliu, includem și un TOP 20 al celor cu potențial, mozaic cu informații actualizate.

Ce am sintetizat până acum ca tendințe în România? O “competiție” pentru parcuri / zone de agrement  (de la 10-15.000 mp);  SPA-uri și centre de interacțiune cu spații de co-working, restaurante, relaxare, sport; unități de învățământ integrate; tot mai multe proiecte și în orașele regionale; un grup select de dezvoltatori care investesc deja în proiecte mixte în mai multe orașe; implicarea unor companii etalon de arhitectură, design; bugete care dublează sau triplează miliardele de euro investite deja.

Și că, într-o materializare a maturizării pieței, proiectele oferă clienților – promenade pe râuri sau lacuri, birouri ori resturante în vile istorice, conexiuni directe cu parcuri ori zone turistice, retail diversificat, ferme integrate, hoteluri, servicii concierge, etc.

Argumente și tendințe care se manifestă și în piața din România sunt detaliate pentru 60 de proiecte și în raportul Colliers Polonia – “How to understand mixed-use”.

Inventarul nostru păstrează pentru România încă 20-30 de proiecte pentru a le prezenta la ediția a-2 a.

  • 8 proiecte de urmărit în București:

Cortina North

 

Situat în Pipera, în apropierea celui mai important centru de birouri din Capitală, ansamblul Cortina North este gândit și proiectat pentru a acomoda un stil de viață activ și modern. Cortina North reprezintăun ansamblu dotat cu bazin semiolimpic, centru de fitness & wellness și pistă de alergare. Cortina North în cifre înseamnă peste 1.500 de apartamente executate astfel: Faza 1 (560 de apartamente) finalizată și vândută în totalitate; Faza 2 (480 de apartamente) cu termen de finalizare si predare la sfârșitul anului 2023, vândută în proporție de peste 90%; Faza 3 (511 apartamente) cu termen de finalizare la sfârșitul anului 2024 și vândută în proporție de peste 65%. Portofoliul Cortina by Eden Capital Development include cinci ansambluri premium și high-end deja construite sau aflate în faze de dezvoltare: Cortina Residence, Cortina Academy, Cortina North, Cortina 126, și Cortina Elysium.

Nusco City

 

Compania Nusco Imobiliară este implicată, în prezent, în dezvoltarea proiectelor Nusco City și Nusco Homes. Pentru Nusco City există un master plan cuprinzător care integrează spații rezidențiale, comerciale, de educație, birouri și spații verzi. Revitalizarea parcului existent de 13.000 mp și dezvoltarea lui până la  15.000 mp într-o oază verde cu alei de plimbare și zone de recreere vor ajuta la îmbunătățirea calității vieții, nu numai pentru clienți dar și pentru întreg orașul. Nusco City este cel mai mare proiect de regenerare urbană din partea de Nord a Bucureștiului. Pe suprafață totală de teren de peste 230.000 mp compania dezvoltă peste 4.000 de unități rezidențiale. Spațiile comerciale și de birouri vor fi de peste 150.000 mp construiți. O zonă educațională va acoperi toate nivelurile de educație (de la grădiniță și până la terminarea liceului) și se dezvoltă pe un lot de teren de peste 6.500 mp. Se lucrează la un concept pentru un hotel cu peste 250 de camere, săli de conferințe și restaurant. Spațiile verzi și infrastructura în Nusco City vor reprezenta peste 56.000 mp. În prezent, aici locuiesc peste 622 de familii, iar în faza a doua – unde investiția este de peste 130.000.000 euro – se pregătesc locuințele pentru 840 de familii.

Stejarii Collection

 

Stejarii Collection, noul proiect rezidențial marca Țiriac Imobiliare, a fost inaugurat în septembrie 2023, după o investiție  de 52 de milioane de euro, din care 20% au fost direcționați către implementarea de sisteme de eficientizare energetică. Complexul oferă spre închiriere 198 de apartamente cu 2, până la 5 camere, cu suprafețe variind între 95 și 700 mp,  iar prețul chiriilor începe de la 1.550 de euro pe lună. Complexul constă în accesul neîngrădit la natură datorită spațiilor verzi extinse din incintă și faptului că este amplasat în inima pădurii Băneasa. Serviciile puse la dispoziția chiriașilor includ: concierge, mentenanță și securitate 24/7, posibilitatea închirerii de birouri sau săli de ședințe, acces la Stejarii Country Club, grădinița BEST Preschool, mini market, Shiseido Spa, parcare exclusiv subterană cu 437 de locuri, oferte speciale pentru membrii Privilege Community și Privilege Exclusive. Proiectul rezidențial a primit dublă certificare Green Homes & BREEAM, evaluată cu nivel de performanță “Excelent”. Complexul se remarcă și prin faptul că 46% din suprafața totală este alocată vegetației, respectiv 11.000 mp din cei 24.000 mp ai Stejarii Collection.

Lagoon City

 

Central District Lagoon City este anunțat de Forty Management ca unul dintre cele mai inovatoare proiecte de reconversie urbană verde din România, dar și din Europa Centrală și de Sud-Est. Tehnologia patentată permite construirea și întreținerea unor lagune artificiale cu apă turcoaz, de dimensiuni nelimitate, eficiente din punct de vedere al costurilor și al consumului de energie. Prin Lagoon City această tehnologie va fi implementată pentru prima dată în Europa Centrală și de Est, la București. Laguna, situată pe strada Coralilor nr. 18, va avea o suprafață de peste 10.000 mp și o adâncime maximă de doi metri, două plaje de mari dimensiuni, de peste 3.200 mp. Lagoon City va include in jurul acestei lagune artificiale și un hotel de 5 stele cu 323 de camere afiliat unui brand internațional, 401 de apartamente destinate pentru închiriere, 9.200 de mp de spații comerciale și servicii, o clădire de birouri clasa A de 8.500 mp, dar și alte facilități.

One Cotroceni Park

 

One United promovează One Cotroceni Park ca cea mai mare dezvoltare de regenerare urbană din centrul Bucureștiului, într-un complex ce va beneficia de: zone verzi, pisicină, restaurante, cafenele, baruri, diverse magazine, cinema, farmacie, servicii de curățătorie / spălătorie, birouri inovative, apartamente de locuit exclusiviste, facilități educaționale.Pe o suprafață totală de peste 5,5 hectare, dezvoltarea va avea aproximativ 15.000 mp dedicați spațiilor comerciale și în jur de 850 de apartamente cu finisaje premium. Complexul rezidențial va beneficia de trei parcări subterane, spații comerciale la parter, birouri mici la primul etaj, apartamente cu grădină la etajul al doilea și penthouse-uri moderne la etajele superioare. Pe lângă partea rezidențiala, One Cotroceni Park va integra și trei clădiri de birouri, proiectate și dezvoltate conform celor mai înalte standarde, având peste 81.000 mp dedicați spațiilor de birouri. Dezvoltarea beneficiază de certificare LEED Platinum, care atestă funcționarea durabilă și impactul minim asupra mediului, și de certificarea WELL Health and Safety, care evaluează sănătatea și starea de bine la locul de muncă.

CATTED Family

 

CATTED Family pare un parc în forma unui cartier rezidențial, suprafața generoasă a cartierului face ca fiecare moment petrecut în aer liber să se transforme într-un prilej de recreație. Distanțele mari între clădirile de locuințe și regimul lor mic de înălțime demonstrează că acest concept are potențialul de a seta un standard ridicat de calitate a vieții. Complexul include 128 de apartamente, 12 case individuale, 6.000 mp spații verzi, funcțiuni de retail cu brutărie, cafenea, cofetărie și un parc multifuncțional. Grupul CATTED este un important grup de afaceri românesc, cu o experiență de peste 28 de ani în diverse sectoare industriale, de la comerț la construcții, servicii medicale, ospitalitate și servicii de înfrumusețare.

Estoria City

 

Hexagon continuă construcția proiectului mixt Estoria City, din București. Prima etapă a acestuia presupune dezvoltarea zonei comerciale pentru trei mari operatori de retail, Kaufland, Lidl si Leroy Merlin. Galeria comercială, magazinul Mobexpert și prima clădire rezidențială sunt planificate pentru cea de-a doua etapă, iar în cea de-a treia vor prinde contur prima clădire de birouri și încă trei clădiri rezidențiale. 1.200 de apartamente moderne vor acoperi toate necesitățile locatarilor, iar cei 60.000 de metri pătrați destinați spaților comerciale și spațiilor de birouri vor avea în jur și 25.000 mp de spații verzi.

Fosta Fabrică

 

Proiectul ”Fosta Fabrică”, dezvoltat de Luther Imobiliare, se construiește în București pe o suprafață de aproximativ 1,2 hectare, prin restaurarea și conversia clădirilor monument care au supraviețuit în timp și construcția unor imobile noi. În Mălțăria cu arhitectură Art Deco vor fi 31 de lofturi (spații industriale convertite în spații de locuit) precum și funcțiuni publice la parter și la subsol. În Orzărie vor exista spații de birouri și co-working, instalații de bere, restaurant, cafenea, spații culturale, spațiu muzeal. În Corpul Administrativ, conectat cu Casa Luther, vor fi spații de birouri, brutărie și bistro, restaurant și wine bar. În clădirea nouă cu apartamente, la parter, vor fi food court, aprozar și salon de înfrumusețare. Investiția în acest proiect depășește 40 milioane de euro.

#RoMixedUse2024

 

  • 12 proiecte cu potențial în orașele regionale:


GREENFIELD Copou – Iași

 

GREENFIELD Copou, un proiect cu o valoare de piață estimată la peste 175 milioane euro, dezvoltat de IMPACT Developer & Contractor SA a obținut  în 2023 autorizația de construire. Proiectul se află în proces de planificare în detaliu a etapelor de dezvoltare. Complexul va fi dezvoltat pe Dealul Copou, cea mai bine-cotată zonă rezidențială din Iași, cu vedere panoramică asupra grădinii botanice și a orașului. Cu 1.062 de apartamente moderne, proiectat la standarde de calitate și sustenabilitate nZEB și BREEAM Excellent, atribut unic în Iași, GREENFIELD Copou va oferi un mediu sănătos pentru cei peste 2.500 de locuitori. Ansamblul include facilități pentru o comunitate sustenabilă: parcare subterană, peste 15.000 de metri pătrați de parcuri și spații verzi, grădiniță, after-school, 3.000 de metri pătrați de spații comerciale și servicii, un centru wellness cu sală de fitness, piscină și Spa.

Scala Ceate – Oradea

 

Ansamblul SCALA Cetate, unic prin poziționarea sa în zona istorică a orașului Oradea, în imediata proximitate a cetății medievale și cu acces direct în parcul acesteia, este dezvoltat de Scala Development din Cluj-Napoca, pe locul fostei platforme Rovex. Arhitectura și conceptul au urmărit conservarea elementelor istorice și restaurarea corpurilor existente, pentru a crea un ansamblu rezidențial elegant, modern și ancorat în istoria locului. Proiectul va include 164 de apartamente, 209 parcări subterane, 11 spații comerciale, 29 boxe de depozitare, cu obiectivul de a transforma zona într-un ecosistem cu noi funcțiuni accesibile comunității. Ansamblul imobiliar are anunțate și un supermarket, un restaurant şi alte funcţiuni comerciale şi va avea în centrul său amplasată o piaţetă elegantă ce va face legătura directă în Parcul Cetăţii, finalizarea lucrărilor fiind prognozată pentru anul 2025.

The Lake Home – Sibiu

 

Novarion dezvoltă la Sibiu proiectul The Lake Home, pe strada Tractorului, lângă lacul Binder. Întreaga zonă în care este amplasat proiectul trece printr-o etapă de modernizare înglobând atracții din toate ariile de agrement: schi nautic, zonă de plajă, jocuri de apă pentru copii, terase și restaurante. Investiția estimată în acest proiect de largă anvergură este de 2.760.000 Euro – fonduri publice. Prezentarea proiectului include 20.000 mp de spațiu verde asigurați celor 494 de apartamente, 34 de case și 3 restaurante, în clădiri proiectate cu acoperiș specific caselor tradiționale săsești într-un mix de vechi și nou. Primul bloc cu 42 de apartamente a fost inaugurat în 2022, iar valoarea totală a investiției în complex este estimată la 100 de milioane de euro.

Liberty Residential – Cluj

 

Grupul White Star Real Estate, dezvoltator internațional care a realizat peste 50 de proiecte în ultimii 20 de ani și care are în prezent în portofoliul său de asset & property management peste 1,7 milioane de mp, investește la Cluj-Napoca în componenta rezidențială – Liberty Residential pentru 268 de apartamente cu termen de finalizare 2023, care completează parcul de afaceri Liberty Technology Park ce oferă deja peste 18.000 mp de birouri. Următoarele dezvoltări din perimetrul ce oferă alte oportunități de regenerare urbană ar putea cuprinde clădiri cu funcțiuni de birouri, educaționale și spații comerciale, însumând 35.000 mp, precum și cu o nouă serie de spații verzi și de relaxare.

Valletta Towers – Craiova

Zacaria Retail Plaza și Valletta Towers reprezintă un proiect în două faze dezvoltat de Zacaria chiar în inima Craiovei, revitalizând o zonă abandonată care are un loc aparte în istoria orașului. Proiectul a început deja în vara lui 2023 și prima fază constă din 190 de apartamente moderne, cu două niveluri de parcare subterană și finisaje de lux. Pentru a doua parte a proiectului, dezvoltatorul va readuce la viață un monument istoric vechi de peste 100 de ani, cu o valoare inestimabilă pentru zonă. Cunoscută anterior ca „Atelierele Bratașanu”, și construită între anii 1910 și 1927, aici au fost create majoritatea materialelor de construcție metalice și metalice acoperite și componente ale clădirilor din centrul istoric al Craiovei. Proiectată a fi renovată în 2025-2026, clădirea cu o arhitectură deosebită va avea în jur de 5.000 mp de spațiu comercial și de agrement și va adăuga o mare valoare locuitorilor din zonă.

ISHO – Timișoara

 

Mulberry Development, companie specializată în dezvoltarea proiectelor imobiliare, fondată de antreprenorul Ovidiu Șandor, desfășoară în prezent un amplu proiect de dezvoltare imobiliară, cartierul ISHO ce include componentă office cât și rezidențială. ISHO se va concentra în continuare pe dezvoltarea mixului de servicii, urmărind atragerea celor mai bune concepte din piață. Curând, vor fi inaugurate noul restaurant Stradale și cafeneaua de specialitate Mitzu, care se alătură altor servicii precum brutăria artizanală Prospero, Mega Image, Regina Maria, Otp Bank etc. Vor fi reluate lucrările de construcție la hotelul Radisson Blu și configurate o zonă pietonală amplă, spații verzi și de relaxare și servicii diverse pentru cei aproximativ 5.000 de angajați și rezidenții celor peste 1.200 de apartamente existente aici. Mulberry Development este cunoscută pentru realizarea a două proiecte de referință – City Business Centre în Timișoara, precum și The Office, la Cluj-Napoca.

City of Mara – Timișoara

 

City of Mara este unul din noile cartiere consacrate în Timișoara. Aflat pe Circumvalațiunii nr. 1 este include peste 700 de apartamente dezvoltate de Alber Holding, în pregătire și cu un Avenue Sport & Spa, completat de spații comerciale și facilități multiple. Suprafaţa terenului pe care se construieşte întregul ansamblu City Of Mara este de 2,8 hectare, iar investiţia se ridică la peste 55 milioane de euro pentru a transforma definitiv fosta zonă industrială de pe Calea Circumvalațiunii, potrivit Alber Holding. Finalizarea proiectului este planificată pentru anul 2027.

Amylon – Sibiu

 

Cartierul Amylon se dezvoltă pe amplasamentul fostei fabrici Amylon și al vechiului abator al orașului Sibiu. Terenul are o suprafață de aproximativ 4 ha și este situat în zona centrală a orașului, la sud de albia râului Cibin care urmează a fi transformată în zonă de promenadă. Amylon este anunțat ca un cartier cu standarde exemplare de sustenabilitate, oferind diversitate spațială și un bun mix social, care, prin calitatea spațiilor publice, generează valoare adăugată pentru vecinătăți și pentru întregul oraș. Amylon va un model de pionierat în România în privința planificării, a gestiunii proprietății și a implementării. Investitorul așteaptă finalizarea procedurilor de autorizare a primei etape în care sunt propuse ridicarea unei școli și a unei grădinițe. Această primă etapă ar urma să ocupe o suprafață de 19.123 de mp din totalul de 40.381 de mp pe care îi deține în zonă societatea Bau Maschienen Service SRL, cu termen de implementare propus 2023-2030.

Alfa Park – Botoșani

 

Alfa Park  propune un nou concept de locuire urbană la Botoșani, punând accent pe armonia între spațiul construit și cel natural, și pe crearea unei comunități vibrante și interconectate. Dezvoltarea rezidențială oferă o varietate de locuințe individuale și colective, îmbogățită prin facilități precum zone comerciale, spații pentru activități fizice și de învățământ, toate integrate într-un peisaj urban unitar și coerent. În contextul dezvoltării Moldovei și a îmbunătățirii infrastructurii locale, proiectul se aliniază cu inițiativele regionale de a transforma orașul într-un nucleu urban activ și inteligent. Proiectul planificat pe 12 ha propune 848 de apartamente, 46 de case, 864 locuri de parcare și 30.000 mp  cu zone de relaxare, dar și un complex sportiv cu piscină acoperită sau un lac cu ponton. Investiția în prima fază a proiectului este estimată la 17 milioane de euro, iar investiția totală a întregului ansamblu este estimată la peste 100 de milioane de euro.

Arsenal Residence – Sibiu

 

Accor a anunțat în noiembrie 2023  deschiderea oficială la Sibiu a noului Mercure Sibiu Arsenal, un hotel dezvoltat în parteneriat cu S.C. Compa S.A., una dintre companiile de tradiție ale Sibiului cu o istorie de peste 135 ani. Mercure Sibiu Arsenal cuprinde 121 de camere și este situat pe Bulevardul Victoriei nr. 48, peste drum de Sub Arini, cel mai îndrăgit parc al orașului. Dezvoltarea în care investește Compa mai include etapizat, pe o suprafață de 37.293 mp, aproximativ 200 de apartamente, sedii de birouri, și spații de relaxare pentru copii și adulți.

ElectroPutere Parc – Craiova

 

Grupul francez de real estate Catinvest lucrează la consolidarea ElectroPutere Parc ca centru de inovație și tehnologie din Oltenia, cea mai recentă extindere fiind a spațiului de birouri al Hella.  Și companii precum Endava, Ubisoft, Continental sau Operative au semnat contracte de închiriere pentru birouri cu grupul imobiliar francez Catinvest, care deține și administrează ElectroPutere Parc, un complex commercial de peste 92.000 mp cu spații de retail și birouri. Mai departe, planurile de dezvoltare ale Catinvest includ spații de retail, birouri și alte servicii precum spații de co-working sau de tip apart-hotel, cu un buget total de investiții de peste 60 de milioane de euro În total, Catinvest deține și administrează peste 525.000 de metri pătrați de spații în Franța și în Europa de Est.

Lakeside Home – Constanța / Ovidiu

 

Amplasat pe malul Lacului Siutghiol, la intrarea în localitata Ovidiu – județul Constanța, Lakeside Home este construit pe o suprafață de 55.000 metri pătrați și va include 41 de vile în stil mediteraneean și 400 de apartamente, delimitate de străzi asfaltate și alei pietonale iluminate. Proiectul cu utilități complete, numeroase spații verzi, va mai include grădiniță, loc de joacă pentru copii și ieșire către lac pentru practicarea de sporturi pe apă și este amplasat la doar 15 minute cu mașina de Aeroportul Internațional “Mihail Kogălniceanu” și la 5 minute de Autostrada A4.

_______________________________________


Publicat în cadrul proiectului #RoMixedUse2024 – analiză națională de referință, primul studiu integrat – Market Pulse Report despre proiectele mixed-use care au redefinit business & stil de viață în orașele din România, incluzând un Top 10 al proiectelor emblematice prezentate în detaliu și un Top 20 proiecte mixed-use de perspectivă din țară, ediția I, parte din capitolul exclusiv tematic al revistei TB 125.

Partener strategic: Speedwell.

Parteneri principali: Nhood România, Rustler Properties, CTP România, Concept Structure

Cu sprijinul: KONE, Metigla, AFI Romania, Urban Plaza, RAP Invest, OPTIM PM, Iulius, Wiren, Grupo Demetra, Tenrom

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
27 de tineri de la facultățile tehnice și de business, inclusiv șase liceeni, sunt pregătiți să învețe, să crească și să se conecteze cu colegii noștri de la Emerson pentru următoarele șase luni. 

Emerson atrage tinerii în fabricile sale din Cluj

Articolul următor

Speedwell: un exemplu de inovație și leadership în sectorul imobiliar

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share