Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

USAMV Cluj pune bazele unei rețele de pășunat sustenabil

”Cel mai priceput fermier în domeniul pășunatului” este o competiție națională cu premii lansată de Universitatea de Științe Agricole (USAMV) Cluj-Napoca în cadrul proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), finanțat din fonduri UE. 

Instituția de învățământ a lansat un concurs destinat fermierilor români care integrează pășunatul în creșterea animalelor (vaci, oi, capre, cai).

”Cel mai priceput fermier în domeniul pășunatului” este o competiție națională cu premii lansată de Universitatea de Științe Agricole (USAMV) Cluj-Napoca în cadrul proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), finanțat din fonduri UE. În cadrul G4AE, USAMV reprezintă România, în parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrică de furaje din comuna Sânpaul (județul Mureș).

Competiția la nivel național vizează realizări ale fermierilor care cresc animale prin pășunat în câteva direcții importante: îmbunătățirea sănătății animalelor prin practicarea pășunatului; reducerea inputurilor necesare furajării animalelor pe baza pășunatului; reducerea poluării; creșterea diversității în cadrul fermelor sau conservarea biodiversităţii prin utilizarea pășunatului.

Concursul G4AE se adresează fermierilor care utilizează în proporție cât mai ridicată în furajarea animalelor iarba prin pășunat. Pot participa toți crescătorii de animale din România.

Participanții vor trimite, în intervalul februarie – septembrie 2024, fotografii sau un clip video din care să reiasă principalele avantaje dobândite în urma folosirii pășunatului (reducerea costurilor; reducerea poluării; îmbunătățirea bunăstării animalelor). În octombrie vor fi anunțați câștigătorii.

Premiile oferite sunt o excursie în Irlanda (transport și cazare incluse), la reuniunea G4AE din martie 2025, plus vizite la ferme și pe teren – premiul I; furaje UBM Feed, de 3.000 lei, respectiv 1.000 lei – premiile II-III. Premianții vor primi și un certificat Teagasc – cel mai important furnizor de consultanță din Irlanda, precum și posibilitatea de promovare a fermei în rețeaua G4AE.

Tinerii fermieri sub 40 de ani vor avea parte de o secțiune cu premii. Înscrierile vor avea loc în intervalul februarie – aprilie. În luna mai vor fi anunțați cei trei câștigători, care vor avea parte de o excursie în Olanda (transport și cazare asigurate), la întâlnirea tinerilor fermieri G4AE din Olanda (vara 2024).

”Prin acest concurs, dezvoltat cu parteneri din mediul economic, dorim să ajungem la fermierii care practică pe scară largă pășunatul pentru a le face cunoscută povestea, a-i promova în cadrul unei rețele europene de prestigiu și a-i premia. Echipa USAMV a creat o rețea de ferme partenere care folosesc iarba și pășunatul într-un mod inovativ și sustenabil.

Mă refer la utilizarea sistemelor de monitorizare GPS a animalelor sau cele în care fermierii din masivul montan Țibleș colectează și comercializează la comun laptele. Am identificat fermieri care transformă și vând direct produsele la poarta fermei sau prin magazine proprii, contribuind la creșterea valorii adăugate”, spune Mugurel Jitea, decan al Facultății de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală.

USAMV reprezintă România ca partener în cadrul Grazing4AgroEcology, finanțat de către UE cu 3 milioane €. Proiectul susține fermierii prin promovarea unor soluții inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pășunat să devină viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sănătoase și cu un impact mai scăzut asupra mediului.

Coordonat de Grünlandzentrum (Germania), G4AE se derulează până în februarie 2026. Consorțiul cuprinde 18 parteneri din opt state membre ale UE, reprezentative pentru diferite practici de pășunat: Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, România și Suedia.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Behavioural Economics in Practice - primul curs dedicat mediului de afaceri din România începe la Cluj-Napoca pe 9 februarie

Articolul următor

Ministrul de Externe al Slovaciei, Juraj Blanár, a vizitat Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share