Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Prețurile medii ale terenurilor agricole în România. Care este zona cu cea mai mare creștere

Cel mai scăzut preţ mediu s-a  înregistrat în Regiunea Nord-Est, 34.743 lei/ha, în timp ce în Regiunea Bucureşti-Ilfov s-a înregistrat cea mai ridicată valoare, respectiv 59.263 lei/ha.

Pentru prima dată, la sfârșitul anului 2023, Institutul Național de Statistică (INS) a prezentat date statistice pentru anul 2022, furnizate de statele membre și diseminate de Eurostat, privind prețurile terenurilor agricole pe categorii de folosință, teren arabil și pășuni permanente. Datele sunt colectate în conformitate cu o metodologie europeană comună ce asigură conceptual comparabilitatea și uniformitatea rezultatelor.

Prețurile medii ale terenurilor agricole se referă la valoarea unui hectar de teren agricol în timpul perioadei de referință (un an calendaristic). Trebuie ținut seama de faptul că nivelul prețurilor terenurilor agricole depinde de o serie de criterii precum factori naționali (legislația), factori regionali (clima și apropierea de rețele și sisteme de irigații), factori de productivitate localizați/specifici (calitatea solului, panta sau drenajul).

Prețurile medii ale terenurilor agricole în România

Utilizând metodologia convenită la nivel european, în România, în anul 2022, prețul mediu al unui hectar de teren arabil a fost de 39.704 lei/ha. Cel mai scăzut preţ mediu s-a  înregistrat în Regiunea Nord-Est, 34.743 lei/ha, în timp ce în Regiunea Bucureşti-Ilfov s-a înregistrat cea mai ridicată valoare, respectiv 59.263 lei/ha.

Harta prețurilor medii ale terenurilor agricole din România pe zone geografice Sursa: INS

Datele INS arată că în anul 2022, comparativ cu anul precedent, în România s-a înregistrat o creștere de aproximativ 6,1% a preţului mediu pentru terenul arabil. Cea mai însemnată creștere a fost observată în Regiunea de Nord- Vest a României (+23,5%).

Preţul mediu al păşunilor permanente a înregistrat o creștere de aproximativ  6% în anul 2022, față de anul anterior, pe total țară, cea mai importantă creștere fiind în Regiunea Nord-Est (+14,9%).

Prețurile medii ale terenurilor agricole în UE

În anul 2022, prețul mediu al unui hectar de teren arabil în Europa a înregistrat variații semnificative. Potrivit datelor disponibile pentru 19 state membre ale UE în anul 2022, prețurile terenului arabil au fluctuat între un minim de 3.700 euro în medie în Croația și un maxim de 23.3230 euro în medie în Malta. România se clasează pe locul 11 între cele 19 state pentru care sunt date disponibile, cu un preț mediu de 8.051 euro/ha, cu terenuri mai scumpe decât în Bulgaria, Ungaria sau Slovacia.  Preţul mediu al păşunilor permanente  în statele  membre ale  UE, în anul 2022,  a variat de la un minim de 1.887 euro/ha în Bulgaria pâna la un maxim de 46.305 euro în  Luxemburg, în timp ce în România preţul mediu a fost de 5.671 euro/ha.

 

Credit foto: DEPOSITPHOTOS

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Adunarea generală extraordinară a Scala Development Cluj a fost convocată, pentru 28/29 februarie, la sediul societății, de la ora 13:00, în vederea aprobării contractării creditului de 25 milioane lei de la Ax Perpetuum.

Credit intern în grupul lui Dan Pitic: 5 milioane € de la Perpetuum la Scala

Articolul următor

S-a lansat licitația pentru Drumul Expres Satu Mare – Oar (Someș Expres)

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share