Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Centru de cercetare a cancerului la Cluj

Centrul Comprehensiv de Oncologie (CCO) are ca principal obiectiv abordarea cancerului din perspectivă complexă și integrativă bio-psiho-socială (biomedicală, de sănătate, de psihologie și sănătate publică, inteligență artificială și tehnologia informației). 

Institutul de Oncologie Ion Chiricuță (IOCN) și Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), prin UBBMed – School of Health, au fondat Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului.

Centrul Comprehensiv de Oncologie (CCO) are ca principal obiectiv abordarea cancerului din perspectivă complexă și integrativă bio-psiho-socială (biomedicală, de sănătate, de psihologie și sănătate publică, inteligență artificială și tehnologia informației).

Vor fi puse în serviciul pacienților, inițial mai ales pentru monitorizarea și prevenția cancerului, dar și pentru noi cercetări exploratorii și aplicative care să susțină apoi aplicații inovative în acest segment al sănătății și al oncologiei în general. Infrastructura competitivă (instalație radiologică de mamografie Senographe Pristina 3D, imagistică biomedicală avansată) va fi dezvoltată prin noi proiecte.

CCO va grupa competențele reunite în oncologie, psihologie și modificări cognitiv-comportamentale, sănătate publică și tehnologii avansate, alături de cele din zonele preclinice (biologie clinică, oncogenetică, fizică medicală, chimie clinică).

Noul centru va deveni un nucleu pentru desfășurarea de activități academice comune, întâlniri academice, cercetări științifice, conferințe și simpozioane, cu un accent particular pe aspectele multi/inter/transdisciplinare în domeniul oncologic. Obiectivele CCO cuprind multiple aspecte privind abordarea comprehensivă a cancerului.

Centrul are doi coordonatori, din partea IOCN, Patriciu Achimaș, iar unul din partea UBB, Daniel David, ambii profesori universitari, urmând ca împreună să faciliteze abordarea complexă și integrată a cancerului. Infrastructura clinică este distribuită între cei doi parteneri și în spații comune.

Infrastructura științifică pusă inițial la dispoziția CCO pentru funcționarea acestuia rămâne în proprietatea instituției care o are sau se înregistrează la una din instituții pe baza unui acord agreat în comun de cele două instituții. Noile infrastructuri obținute în viitor de CCO vor fi înregistrate în una din cele două instituții, pe baza unui acord agreat în comun.

„Atunci când cunoștințele de medicină sunt puse și într-un context psihosocial adecvat și sunt dublate de dezvoltări tehnologice, efectele pozitive și/sau inovative pentru oameni sunt mult sporite și asta este ceea ce facem prin acest demers”, a menținat Patriciu Achimaș.

“Mă bucur să văd această dezvoltare în cadrul UBBMed. Este un exemplu de cum trebuie abordată astăzi sănătatea în demersuri multi/inter/transdisciplinare.

Reunind abordări biomedicale, psihosociale și de inginerie și tehnologice, pot duce la servicii de sănătate eficiente pentru oamenii în nevoie și la noi inovații în sănătate, atât etice (prin implicarea științelor umaniste), cât și mai ușor acceptate de oameni (prin implicarea științelor sociale).

Un astfel de demers inovativ nu poate fi generat eficient decât printr-un astfel de parteneriat între o instituție medicală și una academică comprehensivă”, a spus Daniel David.

IOCN este unitate sanitară de interes public național cu personalitate juridică, subordonată Ministerului Sănătăţii. UBB reprezintă cea mai mare comunitate academică din țară, cu 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cetatea Ineului va fi redată circuitului turistic până la finalul anului 2024

Articolul următor

Grupul energetic de la Paroșeni va funcționa fără întrerupere două săptămâni

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share