Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Firmele din Bihor au exportat mai mult decât au importat în septembrie 2023

Anterior, ultima lună cu un sold comercial pozitiv în Bihor a fost luna septembrie 2022.

Ultimele date ale Direcției Județene de Statistică (DJS) Bihor arată că în luna septembrie 2023, în judeţul Bihor, exporturile FOB au însumat 262.543 mii euro, iar importurile CIF au însumat 243.753 mii euro. Comparativ cu septembrie 2022 exporturile au scăzut cu 4,43%, importurile au scăzut cu 4,35%. Soldul comercial FOB/CIF din luna septembrie 2023 a fost de 18.790 mii euro, valoarea exporturilor FOB fiind mai mare decât valoarea importurilor CIF.

Față de luna august 2023, în luna septembrie 2023 exporturile au crescut cu 26,54% iar importurile au crescut cu 2,60%.

 

Perioada 1.I – 30.IX.2023

Exporturile FOB realizate în perioada 1.I–30.IX.2023 au fost de 2.156.153 mii euro, iar importurile CIF au însumat 2.314.039 mii euro. Comparativ cu perioada 1.I–30.IX.2022, exporturile au crescut cu 10,72%, iar importurile au crescut cu 6,87%.

În perioada 1.I. – 30.IX.2023 ponderi importante în structura exporturilor sunt deţinute de secţiunea maşini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau reprodus sunetul şi imaginea (41,4%); mijloace de transport (11,6%) și secţiunea instrumente şi aparate optice (8,3%).

În structura importurilor, ponderi importante sunt deţinute de secţiunea maşini, aparate și echipamente electrice, aparate de înregistrat sau reprodus sunetul și imaginea (29,6%); produse ale industriei chimice și ale industriilor conexe (16,4%) și metale comune și articole din acestea (10,1%).

 

Informații utile

Soldul balanței comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB şi a importului CIF, ca diferență între acestea.

Soldul pozitiv al balanței comerciale se numește excedent, iar cel negativ se numește deficit.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

Credit foto: DEPOSITPHOTOS

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Consiliul Județean Cluj a aprobat proiectul de hotărâre care vizează modificarea și suplimentarea listei de echipamente medicale cu care va fi dotat ambulatoriul Spitalului Clinic de Recuperare (SCR) din Cluj-Napoca.

Ambulatoriul Spitalului de Recuperare Cluj, dotat cu tehnologie prin PNRR

Articolul următor
Planul de expansiune al MTIS vizează deschiderea de școli în cele mai importante orașe din țară, inclusiv în regiunile Transilvania și Banat. În prezent, analizăm și evaluăm oportunitățile existente.

Rețeaua Mark Twain International își deschide școli în Banat și Transilvania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share