Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Directivele UE privind micul dejun reglementează mierea și gemul de fructe

Sursa foto: Depositphotos

Acordul provizoriu privind micul dejun deschide calea pentru o mai bună combatere a fraudei cu miere. „Directivele pentru micul dejun” sunt subiectul unui acord între Consiliu European și Parlamentul European.  Prin acesta se va asigura în continuare trasabilitate, calitate și transparență față de consumatori pentru miere, sucuri de fructe, dulcețuri și lapte deshidratat. În ciuda faptului că nu a îndeplinit poziția ambițioasă a Parlamentului European, rezultatul este un pas înainte atât de necesar și de mult așteptat.

O afirmație cheie efectuată de Copa și Cogeca, referitoare la indicarea originii mierii pe etichetă și prezentarea acesteia în ordinea descrescătoare a cotelor procentuale exacte pentru fiecare țară de origine în cazul amestecurilor de miere, a trecut. Deși statele membre pot decide să indice procentele numai pentru cele patru cote mai mari, atâta timp cât acestea reprezintă peste 50% din greutatea amestecului, acesta este totuși un pas major înainte spre creșterea transparenței pe piața mierii din UE și în combaterea fraudei și falsificării.

Conform reglementărilor în vigiare, numai  amestecurile de miere trebuiau etichetate până acum, pentru a consemna sursa UE sau non UE. Pentru viitor, se va menţiona proporția de miere din fiecare ţară, transmite DPA. De asemenea, prin acest demers se dorește prevenirea apariției pe piață a  amestecului de miere falsă cu produs biologic natural.

„În urma studiilor de fezabilitate şi pentru a limita fraudele, Comisia Europeană trebuie să propună un cod unic de identificare sau o tehnică similară pentru a putea stabili traseul mierii de la apicultori la consumatori.

Uniunea celor două mari organizații umbrelă agricole COPA și COGECA nu e mulțumită

Copa and Cogeca regretă profund că acțiunile convenite privind criteriile de trasabilitate și compoziție urmează să fie adoptate prin intermediul actelor delegate abia într-o perioadă de cinci ani! Această lentoare instituțională contrastează cu urgența situației pentru apicultorii de pe teren. Înființarea unui grup de experți care să ofere consiliere și să facă recomandări către Comisia Europeană cu privire la detectarea falsificării mierii și îmbunătățirea controalelor este, de asemenea, un pas pozitiv înainte.

Ce conțin directivele UE privind micul dejun

Copa și Cogeca salută acordul de creștere a conținutului minim de fructe în gemuri și gemuri suplimentare (la 450 g și respectiv 500g). Deși este mai puțin ambițioasă decât propunerea Comisiei, creșterea conținutului de fructe va contribui la sprijinirea sectorului fructelor și la ajutarea consumatorilor să facă alegeri sănătoase. În plus, acordul la care s-a ajuns prevede că, în termen de 36 de luni, Comisia Europeană va trebui să elaboreze un raport privind etichetarea țării de origine pentru fructele conținute în sucuri și gemuri.

Este salutară oportunitatea de a explora în mod corespunzător etichetarea privind originea fructelor și posibilitatea ca raportul să conducă la o propunere legislativă în acest sens.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Tetarom a achiziționat și montat pe clădirile de birouri din zona str. Tăietura Turcului două noi centrale fotovoltaice cu o putere instalată de 135 KWp, al căror cost a fost de 587.000 de lei.

Tetarom va produce energie verde pentru Bosch, Emerson, De'Longhi

Articolul următor

72,67% din bugetul județului Arad (818,5 milioane de lei) pe 2024, pe investiții

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share