Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

“Autoportretul” lui Ghenie pornește de la 50.000 € la o licitație Artmark

Considerat de critici și de iubitorii de artă drept cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.
Lucrarea datează din anii în care artistul transilvănean a emigrat în Austria | Foto: Artmarkt

Exponentul Școlii de Pictură de la Cluj este inclus în cadrul evenimentului cu una dintre operele sale din tinerețe.

Considerat de critici și de iubitorii de artă drept cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

Este vorba de un „Autoportret” de tinerețe (realizat în anii 2003-2004), disponibil în Licitația Artmark de Artă Postmodernă și Contemporană, care va include 200 de creații contemporane, în 20 februarie. Aceasta va avea loc atât la Palatul Cesianu-Racoviță, cât și online, pe platforma Artmark Live.

“Excepționala lucrare în licitație, al cărei preț pornește de la 50.000 de euro, prezintă unul din primele sale autoportrete cunoscute și datează din anii pe care artistul i-a numit „o perioadă ciudată”, cu multe căutări, în care a emigrat în Austria și era cât pe ce să renunțe la pictură.

Originar din Baia Mare, Ghenie a înregistrat, în ultimii ani, recorduri de vânzare. Pictura sa „Pie Fight Interior 12” (2014), a fost adjudecată, în mai 2022, cu 8 milioane €, la o licitație din Hong Kong. La evenimentele din România, recordul său pentru un alt autoportret compozițional (2006-2009) a fost înregistrat în 2019: 150.000 €”, conform Artmark.

Expus la Paris și New York

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (Paris) și The Metropolitan Museum of Art (New York).

Noul eveniment al Casei A10 by Artmark reunește și cei mai de seamă artiști români postmoderni, între care Marcel Iancu sau Irina Dragomir, a cărei operă a făcut parte din expoziția „Young Blood”, de la Art Safari (București, 2019).

Cu banii strânși din vânzarea loturilor marcate cu inimă roșie, A10 by Artmark va acorda o bursă de studii pentru încurajarea cercetării artei românești, de o manieră clasică și precisă, constând în realizarea de monografii cu privire la importanți artiști români de patrimoniu, amplu puși în valoare în piața de artă, însă insuficient cercetați academic și documentați în literatura de specialitate.

Operele care participă la Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană pot fi descoperite atât pe pagina de internet dedicată evenimentului, cât și în expoziția de la Palatul Cesianu-Racoviță din București. Intrarea este liberă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Foto: Pexels-Oleksandr

Programul „Noua Casă” se pregătește de start și în 2024, cu un plafon de garantare de 1 miliard de lei

Articolul următor
Pehart Grup, unul dintre cei mai mari producători de hârtie tissue din Sud-Estul Europei, a pătruns pe piața produselor AFH.

Pehart a instalat o linie de producție de 8 milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share