Programul „Noua Casă” a fost aprobat și pentru 2024, iar plafonul de garantare se ridică la 1 miliard de lei, conform informațiilor anunțate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNCGIMM). Creditele „Noua Casă” își păstrează principalul avantaj, respectiv avansul minim de doar 5%, alături de garanția de stat, care ușurează accesarea împrumutului ipotecar.
Fondul anunță și că a redus costurile cu garantarea creditului şi a onorariilor notariale, ceea ce se traduce prin costuri mai mici pentru debitori. „Noua Casă rămâne în continuare cel mai avantajos credit ipotecar, distingându-se între celelalte oferte de creditare de pe piaţă, prin avansul minim de 5% şi garanţia de stat”, se menţionează în comunicatul FNCGIMM.
Prin Ordinul nr. 141/2024, Ministerul Finanţelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,30% pe an la un nivel de 0,15% pe an calculat la soldul garanţiei, iar prin Ordinul 177C/2024 al Ministerului Justiţiei, beneficiarii Programului vor beneficia şi de reducerea cu 30% a onorariilor pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare şi a oricăror alte acte care se încheie în cadrul programului „Noua casă”, cu anumite excepţii prevăzute în mod expres.
Pe lângă reducerile de costuri menţionate, Programul Noua Casă 2024 permite înscrierea în Program a noi finanţatori, care pot transmite în termen de maxim 7 zile lucrătoare, de la intrarea în vigoare a prevederilor Hotărârii de Guvern, solicitarea de înscriere în program. Până acum, programul s-a desfăşurat prin intermediul a 14 bănci partenere: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Alpha Bank.
Plafon de 1 miliard de lei
Plafonul alocat anului 2024, în valoare de 1 miliard lei, va fi distribuit cu acordul Ministerului Finanţelor băncilor participante, conform solicitărilor de plafon înaintate de finanţatori, corelat cu ponderea garanţiilor acordate de către fiecare participant în anul precedent.
„Programul Noua Casă continuă în acest an cu un plafon de garanţii de 1 miliard de lei. Acest program guvernamental a înregistrat până acum, în intervalul 2009-2023, peste 330.000 de garanţii şi promisiuni de garantare şi a contribuit la stabilizarea şi la maturizarea pieţei imobiliare, precum şi a pieţei creditelor ipotecare din România’, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în conferinţa de presă care a urmat aprobării plafonului în ședința de Guvern.
De la lansarea Programului Prima Casă, în 2009, până la finele lui 2023, au fost acordate 333.219 garanţii şi promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei, ce au susţinut credite în valoare de 63,8 miliarde lei. Rata de default efectivă a garanţiilor este de 0,316%, iar sub aspect valoric aproximativ 0,26% raportat la totalul portofoliului de garanţii acordate, acesta situându-se cu mult sub rata de neperformanţă a creditelor aferente debitorilor persoane fizice pe întregul sistem bancar.
„Noua Casă” 2024 prevede acordarea unei garanții în lei pentru achiziţia unei singure locuinţe. Valoarea maximă, din primul prag, a creditului care poate fi accesat este de 66.500 de euro, pentru locuinţe al căror preţ este maximum 70.000 de euro, avansul solicitat fiind de 5%. Al doilea prag este de 119.000 de euro, pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 140.000 euro, dar în acest caz avansul solicitat este de 15%. Popularitatea programului a scăzut însă de-a lungul anilor, pe măsură ce au coborât și dobânzile practicate de bănci pentru creditele imobiliare proprii. Anul trecut, spre exemplu, nu fost accesat întregul plafon de garantare, ci doar circa două treimi din valoarea aprobată.
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii -FNGCIMM SA-IFN- este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării şi susţinerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.