Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Președintele ARACO: “Constructorii sunt “haite de lupi” concentrate pe proiecte”

Laurențiu Plosceanu a prefațat Construction & Infrastructure Summit, cel mai important eveniment din România al acestui sector, care va aduna la Cluj 400 de specialiști din construcții, industrii auxiliare și autorități de reglementare.
Șeful ARACO susține că România va infirma prognozele pesimiste pentru Europa de Est | Foto: EESC Europa

Laurențiu Plosceanu a prefațat Construction & Infrastructure Summit, cel mai important eveniment de profil din România, ce va aduna la Cluj 400 de specialiști din construcții, industrii auxiliare și autorități de reglementare.

“Este adevărat că după pandemie și în condițiile digitalizării extinse a vieții cotidiene a apărut o însingurare accentuată, cu potențial maladiv a oamenilor, cu efecte negative în plan economic și social. Însă constructorii nu sunt acei “lupi singuratici” care își văd doar de propriile șantiere, ci mai degrabă „haite de lupi” concentrate pe proiecte, fie că discutăm la nivel de companii, fie de parteneriate între acestea.

Evoluțiile ultimilor ani în lanțurile de aprovizionare, escaladarea prețurilor, penuria de resurse umane impun un networking inteligent și aplicat, care să dezvolte cunoaștere reciprocă, încredere și asumare inteligentă a proiectelor de construcții. Este și una din misiunile ARACO: de a aduce constructorii performanți dimpreună, protejându-le interesele generale și creând cadrul pentru dezvoltarea parteneriatelor între aceștia”.

Mărirea “birurilor” lovește în profiturile constructorilor

“Piața construcțiilor în România are potențial de creștere în acest an, în ciuda dezvoltărilor legislative regretabile din anul precedent, cu impact direct asupra profitabilității constructorilor.

Sunt mulți factori de care va trebui să ținem cont: ritmul lent al evoluției proiectelor aflate în derulare, evoluția inflației, condițiile de creditare neprietenoase, dificultățile în materie de obținere de autorizații, rafala de procese elective în diversele planuri administrative, penuria de resurse umane, dinamica greu predictibilă a evoluției contextului geopolitic și influența sa economică.

Deși prognoza pentru piețele din Europa de Est este negativă, sectorul de construcții din România are potențial de creștere dacă provocările menționate vor fi gestionate inteligent atât în plan politic, cât și operațional”.

Sectorul construcțiilor din Transilvania, influențat de politicieni

“Investițiile publice cu finanțare comunitară trebuie consolidate, cele private în parcuri logistice și industriale, la fel. Lucrările de întreținere și reparații vor putea fi dinamizate, în timp ce costurile totale ale proiectelor de construcții nu vor putea scădea. Un 2024 cu o evoluție rezonabilă în construcții ar putea genera o creștere consolidată în 2025.

Dezvoltarea economică a sectorului construcțiilor în zona Transilvaniei va continua cu fluctuații în dinamică și va fi influențată semnificativ de managementul politic și administrativ local, precum și de modul în care  competențele companiilor din acest domeniu vor fi prezervate, iar interesele legitime ale constructorilor vor putea fi consolidate”, a spus oficialul ARACO.

Summit cu 22 de invitați speciali

Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții (ARACO) este coorganizator al summit-ului din 8 februarie, de la Cluj-Napoca. ARACO este o organizație confederativă, patronală și profesională care grupează 1.300 de societăţi din industria construcţiilor, afiliate sau asociate. Construction & Infrastructure Summit este inițiat de agenția Intelglobalis Consulting prin platforma X Party & Networking.

Evenimentul va aduna manageri ai companiilor majore din construcții și instalații, firmelor de proiectare și arhitectură, dezvoltatorilor imobiliari. Au fost invitați reprezentanți ai universităților și autorităților implicate în activitatea acestor industrii, sub forma unui mediu construit special în vederea asigurării unei comunicări directe și nemijlocite a factorilor de decizie.

Printre invitații speciali se numără, din partea mediului de afaceri, Mihaela Suciu – DEER, Ioan Așchilean – ACI, Dorin Oltean – TCI, Călin Neamțu – Compania de Apă Someș, Dan Pitic – Scala & Ax Perpetuum, Bogdan Irsik – Wincon, Dan Morar – Electrica Furnizare, Dan Mureșan – M Install & Aquaserv, Alexandru Fulga – Concrete & Design Solutions, Ioan Doboși – Doset Impex.

Din partea autorităților, universităților și organizațiilor profesionale au fost invitați Sorin Bota – CNIR, Mihai Iuga – DRDP Cluj, Cosmin Rus – Inspectoratul Județean în Construcții, Viorel Pleșa – Garda de Mediu, Șerban Țigănaș, Daniela Manea – UTCN, Tudor Sălăgean – USAMV, Radu Rațiu – Comisia de Urbanism Cluj-Napoca, Ciprian Neag – IPJ Cluj, Dinu Popescu – ARIC, Cosmin Morărescu – Ordinul Arhitecților Filiala Transilvania, Mihai Racu – Uniunea Arhitecților Filiala Cluj – Sălaj.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Cea dintâi zi a turului 1 la Transylvania Open WTA 250 a adus primele victorii pentru jucătoarele din România.

Primele victorii pentru jucătoarele din România la Transylvania Open

Articolul următor

EVOLVE Alba Iulia, cursuri de educație financiară

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share