Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

UMFST „G.E. Palade”, principalul motor de dezvoltare a Mureșului

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș rămâne principalul motor de dezvoltare a județului Mureș. Iar investițiile finalizate și proiectele în derulare întăresc această afirmație. Însă dezvoltarea nu se va opri în limitele județului Mureș.

Sursa foto Gala UMFST: Atti MĂSLINE

Rostul nostru este nu doar de a umbla pe căi bătătorite, ci și de a crea, cu înțelepciune, căi noi. Și, dacă în Târgu Mureş, dezvoltarea instituțională a ajuns deja la o limită superioară, acest fapt nu va împiedica dezvoltarea noastră, în locuri și țări în care ne simțim bineveniți sau unde simțim oportunitatea”, a subliniat Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST în cadrul galei care a încununat tradiționalul eveniment – Zilele UMFST G.E. Palade Târgu Mureș.

Salba de evenimente organizate în cadrul sărbătorii Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș a fost încununată cu Gala UMFST, găzduită și în acest an la Centrul de Evenimente RAB din Sângeorgiu de Mureș, în seara de 14 decembrie. Gala UMFST a marcat încheierea unui an calendaristic foarte bogat în realizări pentru principala universitate mureșeană, iar în cadrul acesteia a avut loc Premierea Excelenței UMFST și Discursul Anual al Rectorului UMFST, Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei.

Ne întâlnim din nou la sărbătoarea noastră tradițională de sfârșit de an, a celei mai importante instituții pe care o are orașul Târgu Mureş, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”. Suntem împreună azi, ca de fiecare dată de atâția ani, cadre didactice și studenți, personalul din administrația universității, colaboratori externi, cu care în anul 2023 am lucrat împreună, prieteni vechi ai universității, dar și oaspeți din țară și din străinătate, din Italia (îi salut pe rectorul Universității Salento din Lecce, prof. dr. Fabio Police, și pe rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București, prof. dr. Marian Moiceanu, de azi ambii Doctori Honoris Causa ai universității noastre), colaboratori și prieteni din Germania, UK, Israel, Franța, Turcia, Finlanda, Moldova, Ungaria, dar și din alte centre universitare din România”, i-a salutat Domnia Sa pe oaspeții universității, la începutul discursului.

Sursa foto Gala UMFST: Atti MĂSLINE

2023 a fost un an bogat în realizări pentru UMFST, după cum a subliniat rectorul Leonard Azamfirei, care și-a legat discursul de cel anterior, punctând reușitele din acest an, anunțate ca inițiative sau la stadiul de proiect în 2022.

Prima amintită s-a referit la câștigarea a două proiecte PNRR legate de spitalul universității, o finanțare totală nerambursabilă de 11,75 milioane euro pentru ambulatoriul viitorului spital universitar și pentru o parte din echipamentele necesare sălilor de operații, laboratorului și terapiei intensive din acest spital.

Mai mult, am mai câștigat la aceeași competiție PNRR organizată de Ministerul Sănătății, proiectul destinat Fertilizării in vitro, care va fi parte a spitalului și am depus, așteptând evaluarea finală, încă două proiecte: unul pentru digitalizarea viitorului spital și un altul, de construire a unui Centru de pregătire postuniversitară în imediata proximitate a Spitalului, primul în valoare de 1 milion de euro, al doilea, mult mai complex, de 11 milioane de euro. Sunt convins că le vom câștiga și pe acestea și că proiectul Centrului de pregătire postuniversitară, numit MedX, va merge aproape în paralel cu cel al spitalului”, a punctat rectorul UMFST.

Licitația pentru spital a fost finalizată, iar până la final de 2025, acesta s-ar putea să fie finalizat.

Spitalul se va face, vă asigur că va fi primul spital universitar din România, dar în el vor lucra doar cei care știu și vor să facă și altceva decât au făcut până acum”, a punctat Prof. univ. Dr. Leonard Azamfirei legat de resursa umană care va activa în cadrul noii unități sanitare.

Sursa foto Gala UMFST: Atti MĂSLINE

Apoi, rectorul universității a vorbit despre proiectul privind construcția unui campus de învăţământ tehnic dual.

Am câștigat proiectul Ergopolis, în valoare de aproape 30 milioane de euro, fără ajutorul autorității locale, dar printr-o asociere benefică cu Consiliul Județean Mureş, cu un liceu curajos – Liceul Tehnologic “Gheorghe Șincai”, singurul, de altfel, și cu entuziasmul mediului de afaceri local”, a spus acesta despre proiectul a cărui execuție va fi licitată în perioada următoare.

UMFST a câștigat, totodată, o serie de proiecte PNRR prin Ministerul Educaţiei: proiectul I-NEXT, cu o valoare de peste 4 milioane euro, privind realizarea a 18 laboratoare digitale care vor deveni funcționale la începutul anului viitor, proiectul pentru construirea unei noi biblioteci medicale, în valoare de 10,2 milioane euro, proiectul pentru reabilitarea clădirii Romtelecom de pe str. Mărăști, care se va numi SpaceX, în valoare de aproape 4 milioane euro.

Rectorul a explicat și ce se va întâmpla în clădirea achiziționată a Mureș Mall, achiziție care „a generat multă emoție la momentul respectiv”, după cum a remarcat Domnia Sa.

„Clădirea Mureş Mall, care se va numi University Forum, este, cum bine știți, legată funcțional printr-un pasaj subteran, de cealaltă clădire recent achiziționată de universitate, clădirea Romtelecom, care se va numi University Tower, zona urmând a deveni un pol universitar important al orașului unde se vor muta Facultatea de Economie și Drept din Livezeni și Facultatea de Ştiinţe și Litere «Petru Maior» de pe str. N. Iorga. Tot acolo vor exista o bibliotecă universitară pentru domeniile umaniste, precum și noi spații didactice, inclusiv o farmacie universitară, o bază de pregătire în dermato-cosmetologie, cu o abordare a funcționării diferită, prin adăugarea de servicii medico-farmaceutice adresate întregii comunități mureșene”, a arătat acesta.

Clădirea eliberată de Facultatea de Științe și Litere de pe str. N. Iorga va fi atribuită Facultății de Inginerie și Tehnologia Informației, „dezvoltarea învățământului tehnic fiind o direcție de dezvoltare strategică pentru universitate la care sper să țină pasul și cei care sunt parte a acestei facultăți, fie că sunt cadre didactice, fie că sunt studenți”.

Vor fi astfel trei zone universitare importante centrale: cea preponderent medicală în aria campusului central, zona de învățământ tehnic în aria fostei Universități Petru Maior și zona socio-umanistă în Piața Victoriei.

Căutăm, totodată, soluții de finanțare pentru a transforma clădirea de la Mașini de calcul unde funcționează acum Facultatea de Economie și Drept, care la rândul ei va fi eliberată, într-un Centru de cercetări avansate în tehnologii și inginerie medicală, similară CCAMF-ului, care se va numi InnovX, astfel încât Campusul tehnic dual – ErgopolX din proximitate, acest Centru de cercetări în tehnologie, Spitalul universitar și Centrul de formare postuniversitară, toate localizate în aceeași zonă, să devină Parcul tehnologic și științific al Universității”, a adăugat Prof. univ. Dr. Leonard Azamfirei.

În tren sau pe peron

Stimați colegi, nu avem decât două alternative de viitor: în tren sau pe peron, rămași în gară, cu batista în mână! Administrația universității construiește “biblioteca”, în sensul mai larg, dar d-voastră, toți, aveți de scris cărțile care o vor umple, cărți noi sau ediții revizuite major. Altfel, rămânem o simplă școală profesională cu pretenții de universitate, statut pe care eu, ca rector, nu îl pot accepta nicicum și cred că nici marea majoritate dintre d-voastră”, a spus Prof. univ. Dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST „G.E. Palade”

Pentru cazarea studenților, UMFST va construi, în campusul central, prin CNI, un cămin nou, cu 240 de locuri, care va fi finalizat în 2024, iar căminele vechi vor intra și ele succesiv, în reabilitări majore.

De asemenea, în acest an au fost finalizate Clădirea centrală, Centrul UniX cu al său Centru de VR, extinderea Centrului de Simulare, a cantinei și a spațiilor de cazare.

Rectorul a amintit și de includerea, în structura universității, a nivelului de învăţământ preuniversitar, la Târnăveni fiind deschisă extensia de învăţământ postliceal de asistență medicală.

„Nu am reușit deschiderea liceului universității, nu din cauza universității, ci din cauza abuzului unei autorități locale, abuz confirmat de altfel, de instanța judecătorească de fond (…) în acord cu noua Lege a Învățământului Superior intrată în vigoare în septembrie, pentru anul școlar următor, cenzura politrucilor nu mai este posibilă, universitatea având dreptul, prin lege, să își solicite propriile clase de liceu, direct de la Ministerul Educației, ceea ce a și făcut-o deja!”, a tranșat prof. univ. dr. Azamfirei un conflict interinstituțional ce durează de mai bine de un an. Liceul va avea două clase a IX-a, cu două specializări bilingve română – engleză: Matematică-informatică și Științe ale naturii, cu câte 28 de locuri fiecare.

Sursa foto Gala UMFST: Atti MĂSLINE

 

O altă reușită în 2023, pe lângă reevaluările periodice ale unora dintre programele existente, este acreditarea a trei programe noi de masterat, create în premieră națională: Medical Humanities, Farmacovigilență – Medicamentul de uz la abuz (în colaborare cu compania AstraZenecca) și Asistența medicală specială. De asemenea, vor fi demarate procedurile de autorizare pentru alte 2 programe noi de licență: Psihologie și Inginerie și management în construcții, alături de o nouă Școală doctorală în domeniul Administrării afacerilor.

Am trecut cu succes prin două evaluări internaționale foarte pretențioase, făcute de o agenție internațională acreditată de World Federation for Medical Education, pentru programele de studii de medicină în limba engleză din Târgu Mureş și din Hamburg! (…) În urma acestor evaluări vom primi pentru ambele programe o acreditare internațională pentru următorii 5 ani. Acest fapt nu este doar un element de prestigiu internațional, ci ne permite să ne gândim cu îndrăzneală la a intra cu oferta educațională sau chiar cu dezvoltarea instituțională în zona non-europeană care oferă un potenţial major. (…)

Rostul nostru este nu doar de a umbla pe căi bătătorite, ci și de a crea, cu înțelepciune, căi noi. Și dacă în Târgu Mureş dezvoltarea instituțională a ajuns deja la o limită superioară, acest fapt nu va împiedica dezvoltarea noastră, în locuri și țări în care ne simțim bineveniți sau unde simțim oportunitatea. Am făcut-o la Bistrița și, așa cum am spus acum un an, am adăugat, chiar dacă cu oarece timiditate, încă 2 programe noi de studii acolo: Tehnica dentară și Asistența de farmacie, la cel deja existent de Asistență medicală generală, și vom face la fel și alte părți, în alte locuri, fie în țară, fie în alte țări”, a subliniat rectorul Azamfirei.

Acesta a avut apoi mesaje pentru colegii săi și pentru studenți, anunțând un nou plan de dezvoltare.

Voi veni luna viitoare în fața d-voastră cu un plan de dezvoltare instituțională pe care l-am numit RESTART-IQ, care se va baza pe 3 piloni: antreprenoriatul universitar, internaționalizarea (I) și creșterea calității (Q). Am spus-o și anul trecut, o spun din nou, în fața unui nou ciclu: calitatea predării și a evaluării trebuie să devină prioritare pentru cadrele didactice și pentru studenţi, a detaliat rectorul.

Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei nu a uitat nici de acceptarea UMFST într-o alianță universitară europeană care acum se formează – un parteneriat internațional  pentru formarea unui Centru pentru Venture Science – un concept relativ nou în știință – cu denumirea DIVERSE, acronim de la Digital and Innovative Venture Science Education for Resilient and Sustainable Entrepreneurship – alături de alte 10 universități din Irlanda, Spania, Croația, Germania, Belgia, Lituania, Finlanda, Turcia și Olanda, de relația cu mediul privat care va rămâne o prioritate sau de înființarea de Centre de excelență în cercetarea științifică, finanțată prin PNRR, din cadrul Ministerului Cercetării, Digitalizării și Inovării, în calitate de coordonatori de proiect, în 2 proiecte: un Centru de neuroștiințe și neurotehnologii și un altul, un Centru de Humanities și incluziune socială.

În final voi face o remarcă și legată de rezultatul referendumului universitar privind stabilirea modalității de desemnare a rectorului. Opțiunea clară a universității, exprimată de aproape 80% dintre cei care au votat, pentru concurs, nu este doar expresia unei reacții individuale, ci o dovadă de maturitate instituțională care a evoluat de-a lungul timpului și care a adus și păstrează universitatea în rândul universităților care au forță în decizia colectivă, a conchis rectorul Azamfirei.

Omul George Emil Palade, omagiat

Peste 75 de evenimente științifice, sociale și cultural-artistice, lansări de carte, simpozioane, workshop-uri în domeniile Sănătate, Științe și Tehnologie, prezentări orale și demonstrații practice, expoziție de arhitectură și un atelier de creație jurnalistică a reprezentat, succint, oferta universitară în cadrul sărbătorii sale. Câteva secvențe le veți descoperi în materialul nostru.

Sursa foto Gala UMFST: Atti MĂSLINE

Biblioteca de Științe și Litere din cadrul Facultății de Științe și Litere „Petru Maior” a găzduit marți, 12 decembrie, cu ocazia Zilelor UMFST, prelegerea „George Emil Palade. Omul”, în care Maria Besciu, doctor în istoria medicinei, bibliotecar la Biblioteca Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, a vorbit despre viața și aspectele legate de personalitatea savantului George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină, recunoscut la nivel mondial ca unul dintre creatorii biologiei celulare moderne.

„Frumusețea portretului psihologic a fost dublată de frumusețea fizică a celui pe care colegii de breaslă îl numeau super om de știință al secolului 20. Legăturile stânse cu familia rămasă în România, în special cu mama și cu cei trei nepoți, medici și ei, premonițiile rudelor, corespondența ținută cu foștii profesori, pasiunile pe care le avea, frumoasele păreri despre dascălii săi, implicarea în rezolvarea cazului Arghezi și, nu în ultimul rând, patriotismul marelui savant au fost subiecte abordate în cadrul evenimentului”, a transmis Maria Besciu.

Dr. Maria Besciu a dăruit UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș medalia emisă cu ocazia împlinirii a 110 ani de la nașterea savantului, fiind preluată de conf. univ. dr. Georgeta Fodor, coordonatoral Muzeului Universitar. Evenimentul “George Emil Palade. Omul” a fost coordonat de Anamaria Helgiu, directorul Bibliotecii UMFST.

Conferința internațională a doctoranzilor și tinerilor doctori

Deschiderea oficială a Conferinței internaționale a doctoranzilor și tinerilor doctori, a avut loc în 13 decembrie, în Aula Facultății de Medicină Dentară.

Prof. univ. dr. Rodica Bălașa a subliniat că noul deziderat al Școlii Doctorale a UMFST presupune stimularea cercetării științifice.

Sursa foto Gala UMFST: Atti MĂSLINE

„Sperăm ca azi, la fel ca în fiecare an, să vă convingem că școala doctorală face eforturi ca să își îndeplinească menirea. Prin aceasta, noi înțelegem formarea continuă a cercetătorilor de elită în domeniile alese, prin asigurarea coerenței și consistenței pregătirii, formarea și întreținerea permanentă a unui portofoliu academic de teme, subiecte de cercetare științifică doctorală, în acord atât cu logica internă a cercetării științifice de tip fundamental, cât și cu nevoile curente sau de perspectivă, sprijinirea materială instituțională, metodologică și științifică a doctoranzilor, mai ales în realizarea unor cercetări cu caracter complex și interdisciplinar”, a explicat aceasta.

Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST, s-a referit la rolul conducătorilor de doctorat în reușita academică și în sedimentarea apetitului pentru performanță a tinerilor viitori doctori.

Pentru activitatea lor merituoasă, șase doctoranzi sau absolvenți de doctorat au fost premiați: Cătălin Bogdan Satală, Mátyás Botond Barna, Mihaela Butiurcă, Sebastian Andone (Școala Doctorală de Medicină și Farmacie), diplomele fiind oferite de Prof. Univ. Dr. Lucian Pușcașiu, respectiv Biro Attila și Terry Lenard (Școala Doctorală de Litere, Științe Umaniste și Aplicate), distincțiile fiind oferite de către Prof. Univ. Dr. Iulian Boldea.

Carte lansată de Prof. Univ. Dr. Gabriel Gurman

 Sala festivă a Senatului UMFST Târgu Mureș a găzduit, în 13 decembrie, lansarea cărții Cu ochii larg deschiși,  semnată sub pseudonimul literar Gabriel Ben Meron, aparținând reputatului medic ATI israelian, originar din România, profesor emerit, publicist și eseist în limbile engleză, română și ebraică, Prof. Univ. Dr. Gabriel Gurman.

Evenimentul a fost moderat de Lector Univ. Dr. Corina Lirca, Departamentul de Filologie al Facultății de Științe și Litere Petru Maior, care cu mult talent și trudă s-a îngrijit de întregul manuscris, l-a corectat și pregătit pentru publicare.

Prof. Univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST din Târgu Mureș, prezent la eveniment, a îndemnat pe toată lumea, să scrie, atunci când simte că are ceva de spus, să lase ceva în urmă în scris, să lase crâmpeie de viață.

Prof. dr. Gabriel Gurman a emigrat din România în Israel în 1972, unde a devenit profesor de anestezie și terapie intensivă la prestigioasa Universitate Ben-Gurion din Beer-Sheva și președinte al Societății de Anestezie din Israel.

Ultima publicație a reputatului medic cuprinde o primă culegere de articole și eseuri publicate bilunar, de-a lungul ultimului deceniu, în revista digitală clujeană BAABEL.

„Așa se explică multitudinea de subiecte «atacate» timp de un deceniu, subiecte atât de variate, încât am petrecut ore multe în fața «colecției» proprii, până am putut să le despart (sau împart) în 13 domenii, deși nici o clipă nu m-a părăsit senzația că această împărțire e, de fapt, ceva artificial. Dar, n-am avut încotro. Și pentru că eu sunt (trebuie să recunosc) un individ slab din fire, adică nu știu să spun nu, am luat în serios propunerea bunului mei prieten și coleg, Profesorul Dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST din Târgu Mureș, de a edita în două volume toate eseurile publicate în Baabel, cu bucuria de a avea ocazia să pun împreună tot ce am scris timp de atâția ani”, a scris în introducerea cărții autorul.

Sursa foto Gala UMFST: Atti MĂSLINE

Fabio Pollice și Marian Moiceanu, Doctori Honoris Causa

Conducerea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș a decernat joi, 14 decembrie, titlul de Doctor Honoris Causa rectorului Universita Del Salento din Italia, Prof. Dr. Fabio Pollice, și rectorului Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, Prof. Dr. Arh. Marian Moiceanu.

Sursa foto Gala UMFST: Atti MĂSLINE

Ședința festivă a Senatului UMFST a fost condusă de către Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei – rectorul Universității, respectiv de Prof. Univ. Dr. Horațiu Suciu – președintele Senatului, care au adresat scurte mesaje invitaților.

„Este un moment deosebit pentru întreaga universitate astăzi, în cadrul Zilelor UMFST, de a derula această festivitate care are însă în spate câteva argumente pe care aș vrea să vi le expun, nu înainte de a mulțumi membrilor Senatului Universității pentru că au răspuns favorabil propunerii făcute în Consiliul de Administrație de a acorda astăzi două titluri de Doctor Honoris Causa către doi eminenți oameni ai cărții și ai științei din România și din Italia”, a precizat Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei care a mai subliniat faptul că principala universitate mureșeană și-a făcut o tradiție de a acorda titlul de Doctor Honoris Causa unor personalități ”care dincolo de valoarea profesională, academică, incontestabilă pe care o au, au făcut ceva concret, cuantificabil, pentru Universitate.”

Sursa foto Gala UMFST: Atti MĂSLINE

În cazul Prof. Dr. Arh. Marian Moiceanu, acesta a fost unul dintre principalii susținători ai înființării, la UMFST, a Programului de studii de licenţă și masterat Arhitectură în limba engleză, iar Prof. Dr. Fabio Pollice este reprezentantul de seamă al Universita Del Salento, instituție de învățământ superior cu care UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș desfășoară un parteneriat tradițional, de succes, pe mai multe paliere.

„Avem onoarea să avem alături de noi doi membri deosebiți cărora le va fi acordată distincția Doctor Honoris Causa”, a transmis Prof. Univ. Dr. Horațiu Suciu.

Laudatio-ul pentru Prof. Dr. Fabio Pollice a fost prezentat de către Prof. Univ. Dr. Giordano Altarozzi, decanul Facultății de Științe și Litere „Petru Maior” din cadrul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

„Astăzi, îmi revine onoarea și plăcerea de a prezenta public Laudatio In Honorem unei personalități din mediul academic italian care s-a remarcat prin activitatea sa  profesională, științifică și managerială”, a afirmat Prof. Univ. Dr. Giordano Altarozzi.

Laudatio-ul pentru Prof. Dr. Arh. Marian Moiceanu a fost prezentat de către Prof. Univ. Dr. Abil. Ing. Liviu Moldovan, decanul Facultății de Inginerie și Tehnologia Informației din cadrul UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

„Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș are astăzi ocazia deosebită de a aduce un sincer și cald omagiu unuia din profesorii de reputație națională și internațională, primindu-l printre membrii de onoare ai Corpului său Academic pe domnul profesor Marian Moiceanu, rector al Universității de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» din București”, a menționat Prof. Univ. Dr. Abil. Ing. Liviu Moldovan.

Mădălina ROHAN, Ligia VORO & Alex TOTH

Articol publicat în ediția tipărită cu nr. 125 a revistei Transilvania Business (27 decembrie 2023-25 ianuarie 2024)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Petry Bistro Grill&Wine. Gastronomie la superlativ în Transilvania.

Articolul următor
Compania Frasinul Anieş, din judeţul Bistriţa-Năsăud, deţinută de Larionesi, a raportat, pentru 2022, afaceri de 250 de milioane de lei, în creştere cu 32,6% faţă de anul anterior

„Anghel Saligny”: Contracte în valoare de 700 milioane lei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share