Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Lockheed Martin vrea să producă baterii GridStar Flow în România

“Cu prilejul vizitei de lucru în SUA am semnat la Boston o scrisoare de intenție cu Lockheed Martin"
Ministrul energiei a efectuat o vizită la sediul companiei americane | Foto: Sebastian Burduja

Ministrul Sebastian Burduja și-a propus să concretizeze o asemenea unitate de producție în țara noastră.

“Cu prilejul vizitei de lucru în SUA am semnat la Boston o scrisoare de intenție cu Lockheed Martin, companie americană de top în domeniile aerospațial, militar și energetic. Este un prim pas pentru dezvoltarea tehnologiei de producție a bateriilor în România.

Nu orice fel de baterii, ci de ultimă generație produse de Lockheed Martin, GridStar Flow (baterie de flux redox), o soluție inovatoare de stocare a energiei la scară largă pentru aplicații utilitare, comerciale, industriale și militare.

Este o tehnologie rentabilă și eficientă pe termen lung, cu o durată de viață operațională de 20 de ani și care, foarte important, nu depinde de materii prime critice și este prietenoasă cu mediul”, a explicat Burduja.

El a menționat că Lockheed Martin caută să stabilească parteneriate strategice pentru a dezvolta capacități de producție GridStar Flow pe piețele din întreaga lume.

“A ales să exploreze România datorită poziției strategice, capacității de producție, competențelor inginerilor noștri, dar mai ales pentru că avem potențialul de a deveni lider european în domeniul securității energetice și stocării energiei pe termen lung.

Toate acestea înseamnă locuri de muncă bine plătite, prestigiu și exporturi de valoare adăugată mare pentru România. Am vazut cu ochii noștri o asemenea capacitate de stocare în baterii lângă Boston. Funcționează perfect, la standardele Lockheed Martin. Putem astfel dezvolta în țara noastră o unitate de producție care va deveni un furnizor unic de flux GridStar în UE și în regiune”, a spus ministrul.

Acesta a adăugat că stocarea în baterii este tot mai importantă pentru sistemul energetic național, în contextul creșterii ponderii de producție intermitentă a energiei din surse regenerabile.

“Cu Lockheed Martin am colaborat încă din mandatul trecut de ministru al cercetării. Compania a început atunci un parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pentru dezvoltarea soluțiilor bazate pe inteligență artificială (AI). E al doilea centru de cercetare-dezvoltare al Lockheed Martin din lume, după laboratorul din Australia”.

Cu prilejul vizitei de lucru în SUA am semnat la Boston o scrisoare de intenție cu Lockheed Martin, companie americană de top în domeniile aerospațial, militar și energetic.

Acces la rețeaua de cercetare a companiei pentru UTCN

Compania americană aerospațială și de securitate a prelungit, în acest an, un acord de colaborare între laboratorul său de cercetare și leadership în știință, tehnologie și inginerie și UTCN în domeniul AI. Parteneriatul cu UTCN vizează planificarea și furnizarea de asistență umanitară și intervenție în caz de dezastre.

Acest acord va acționa ca un catalizator pentru prelucrarea imaginilor 4-dimensionale primite de la sistemele aeriene fără echipaj și integrarea de senzori multipli suplimentari. Beneficiul combinat va accelera facilitarea planificării și furnizării autonome a sprijinului esențial, necesar în situații de urgență.

Prelungirea acordului de cercetare va oferi cercetătorilor români acces continuu la rețeaua globală de cercetare și dezvoltare a Lockheed Martin, inclusiv la Centrul de Inteligență Artificială al companiei. Lockheed Martin este prezentă în România de 25 de ani, fiind un partener strategic pentru apărarea națională, industrie și mediul academic.

Compania este angajată într-un parteneriat în programe de apărare și securitate, inclusiv avioane militare, apărare antirachetă, foc de precizie, radare și elicoptere pentru Ministerul Afacerilor Interne.

Cu sediul central în Bethesda, Maryland (SUA), Lockheed Martin Corporation este o companie globală de securitate și aerospațială care are 114.000 de angajați în întreaga lume și care este implicată în principal în cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, fabricarea, integrarea și susținerea sistemelor, produselor și serviciilor de tehnologie avansată.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Printre dotări se află și un sistem integrat de control de securitate al bagajelor de cală pe fluxul de plecări care conţine 10 ghișee check-in și benzi transportoare, două carusele plate cu plăci suprapuse pentru zona sosiri, patru porţi de control acces manual, două chioşcuri automate de prelucrare a pasagerilor cu uz comun pentru toate companiile aeriene, două ghișee check-in pentru self drop-off.

Primul zbor privat fără escală la New York de pe Aeroportul din Baia Mare

Articolul următor
Vestea de ultimă oră este că nu va mai trebui să închiriem acest turneu WTA, deci îl vom avea timp de ani buni aici, la Cluj”, a spus Patrick Ciorcilă

Organizatorii Transylvania Open au cumpărat licența turneului de la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share