Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Provocările prezente și viitoare în ce privește dezvoltarea Municipiului Reghin. Primarul Márk Endre: „Dezvoltăm încontinuu orașul”

După trei ani de mandat, Márk Endre, primarul municipiului mureșean Reghin, recunoaște că a încercat să își respecte promisiunile, însemnând inclusiv derularea unor proiecte de investiții ample. Proiectele vizează dezvoltarea infrastructurii de transport, a celei rutiere, de educație, de sănătate sau de agrement.

„Am venit cu un program destul de stufos, un program de durată pe care am început să-l pun în practică. Am preluat proiectul de mobilitate urbană, am adus cele 10 autobuze hybrid pe care le-am branduit cu specificul orașului. Este un pas important în diminuarea poluării generate de traficul urban. La fel am procedat cu toate investițiile care sunt în curs de realizare sau cele care deja au fost executate. Fiecare proiect implementat în municipiul Reghin, de o anvergură mai mică sau mai mare, a fost gândit/proiectat astfel încât să se asigure o dezvoltare continuă a comunității”, spune primarul Márk Endre.

Însă nu toate au curs lin în acest mandat. Una dintre provocări a fost criza generată de pandemia Covid-19 care a înghițit o mare parte dintre resurse. Cu toate acestea au fost realizate o serie de investiții în infrastructura rutieră – 400 de capace au fost aduse la cotă, iar 15 străzi au fost asfaltate.

„A doua mare provocare a fost cea legată de proiectele mari, cele finanțate prin Programul Operațional Regional care erau în desfășurare, dar toate trebuiau reactualizate. Aproape că le-am fi putut demara, dar, din păcate, a izbucnit războiul din Ucraina. Toate s-au dat peste cap, a venit și criza energetică, prețurile au explodat. A fost nevoie de schimbarea indicatorilor tehnico-economici la aceste proiecte și astfel am pierdut mai mult de un an de zile. Aici, ca exemplu, aș putea aminti de proiectul de reabiltare a străzii Apalina sau proiectul cu Muzeul Kohl István”, a explicat primarul Márk Endre.

Totuși nu lipsesc realizările: canalizarea pe strada Ierbuș cu stație de pompare, pe străzile Sălciilor, Mierlei, Pometului, schimbarea magistralei de apă pe strada Salcâmilor, cea veche fiind extrem de deteriorată.

„Era efectiv o bombă cu ceas această magistrală, ceea ce ne-a determinat să nu ne asumăm un asemenea risc și să investim într-o magistrală complet nouă. Din această cauză, lucrările s-au decalat un an, în schimb următorii 50 de ani sunt asigurați în ceea ce privește calitatea și funcționalitatea magistralei”, subliniază edilul municipiului Reghin.

Totodată, Primăria Municipiului Reghin a reușit finalizarea lucrărilor de la Hala Agroalimentară, proiect început de fosta administrație. Cu foarte mari eforturi a fost deblocat și proiectul cu reabilitarea cinematografului „Patria”, proiect blocat timp de 14 ani.

Blocaje din cauza OUG 90

O altă provocare a fost generată de Ordonanța 90, emisă în luna octombrie a acestui an, care a blocat primăriile să investescă/cheltuiască până la noi reglementări.

“Am avut două proiecte licitate câștigate, aici mă refer la zona Parcului Central, proiect prin care ne-am dorit să pavăm cu granit și să înfrumusețăm aleile, respectiv să extindem Baza Sportivă „Metalul”, investiție care ar fi constat în două terenuri de mini-fotbal și un teren de tenis, plus un vestiar. Proiectele erau licitate, câștigate și urma începerea lucrărilor, dar a apărut ordonanța care ne-a blocat. Sper ca la începutul anului viitor să se schimbe ceva în acest sens și să putem realiza aceste lucrări”, spune primarul Márk Endre.

Un alt proiect afectat de Ordonanța 90 este cel de construire a unui bazin de înot didactic.

„Proiectul a fost semnat în februarie, s-a finalizat proiectul tehnic, e licitat, avem câștigătorul. E un proiect de 6 milioane de euro, prin realizarea lui ne-am dorit ca reghinenii să nu mai fie obligați să-și ducă copiii la înot în alte părți. Sper ca la primăvară, când vremea ne va permite, să ne apucăm de lucrări”, a subliniat acesta.

Însă alte investiții în domeniul educației au putut fi derulate, cum este noua creșă, proiect cu finanțare europeană.

“Este practic a patra creșă care se construiește în municipiul Reghin, una foarte modernă și cu un design atractiv, cu o capacitate de 40 de locuri, o lucrare pe care sper să o finalizăm cel târziu în luna iunie a anului viitor. Va fi o atracție, un ”magnet” atât pentru copilași, cât și pentru părinți. Prin această investiție vom rezolva situația copilașilor care momentan n-au locuri suficiente asigurate. De asemenea, la Grădinița PP3 am schimbat din temelii clădirea, astfel încât vom avea și aici un spațiu modern cu toate condițiile necesare. Tot la acest capitol, amintesc de reabilitarea totală a Corpului B de la Colegiul Petru Maior, o lucrare extrem de necesară în condițiile în care acel spațiu arăta îngrozitor”, spune primarul Márk Endre.

Nu au fost uitate nici spațiile de joacă pentru, acestea fiind amenajate în mai multe zone din oraș.

De la învățământ, la sănătate

În cei trei ani nu a fost neglijată nici infrastructura de sănătate.

„Am avut diferite investiții la Spitalul Municipal „Dr. Eugen Nicoară”. Aș aminti de blocul operator nou, ultramodern, de sistemul de oxigenare printre cele mai performante din județ și, nu în ultimul rând, de liftul care era extrem de necesar. Lipsa acestuia constituia un mare dezavantaj pentru bolnavi. Avem un manager profesionist și implicat, colaborăm bine, iar rezultatele se văd”, punctează primarul municipiului Reghin.

De altfel, unul dintre proiectele majore ale Reghinului se referă la construirea unui nou spital. Cel de-al doilea la realizarea variantei de ocolire a municipiului.

„Sunt cele două mari provocări pentru mine ca primar. Proiectul cu centura a stagnat vreme de 15 ani, în momentul de față procedura fiind în stadiul de evaluare. Așteptăm ca toată documentația să fie verificată după care vine o perioadă de contestații. Sunt aproape convins că la un proiect de peste 100 de milioane de euro vor fi și contestații. E un proces pe care n-ai cum să-l eviți, trebuie să se respecte procedura. După stabilirea firmei câștigătoare urmează o perioadă de cinci-șase luni cu proiectul tehnic, după care urmează partea de execuție. Niciodată Reghinul nu a fost atât de aproape de acest proiect. Practic nu văd niciun obstacol care să ne împiedice să nu avem centură ocolitoare la Reghin.

A doua mare provocare este un spital nou la Reghin. După un an și jumătate de muncă intensă avem un studiu de fezabilitate. Este un proiect extrem de frumos și ambițios, totodată foarte costisitor, undeva peste 100 de milioane de euro. Un prim pas a fost acest SF, iar acum putem gândi și partea de finanțare. Ni s-au propus finanțări din partea CNI, respectiv finanțări pe fonduri europene. Sper ca cineva să aibă interes și pentru acest proiect, în condițiile în care acest spital e gândit pentru zona Reghin, cu tot cu Valea Mureșului, Valea Gurghiului și zona de Câmpie. Va fi o investiție cu totul nouă, în spatele actualului spital unde avem un teren de aproape un hectar. Aici urmează să fie dezvoltată această investiție majoră”, spune Márk Endre.

Revitalizarea unor zone pentru agrement

Noua administrație a pus accent pe readucerea în prin plan a spațiului Pădurii Rotunde. „Am regândit acest spațiu în așa fel încât acum să putem organiza diferite evenimente în această locație, cu sprijinul unor specialiști în domeniul urbanistic, peisagistic. Sărbătoarea orașului am mutat-o la Pădurea Rotundă, Evenimentul denumit #loveReghin DAY&NIGHT, cunoscut până acum sub denumirea de Zilele Reghinene, organizat în centrul orașului, s-a dorit a fi o versiune modernă a celui din anii trecuți, o versiune care și-a propus să se îndrepte într-o nouă direcție și să ridice manifestarea la un nivel superior, într-un mediu mai civilizat pentru reghineni. Am ales locul de desfășurare în așa fel încât să avem spațiu suficient, să nu deranjăm pe nimeni cu muzica, să nu încurcăm circulația”, a explicat edilul.

Curățarea Canalului Morii este, de asemenea, o lucrare extrem de importantă a ultimilor ani. “În acest fel Canalul Morii își recapătă vechiul farmec și îndrăznesc să cred că o aventură cu caiacul sau cu barca poate contribui la atracția turistică a Reghinului”, afirmă primarul Márk Endre.

Ce urmează în 2024

 Bineînțeles că una dintre priorități este finalizarea lucrărilor începute, cum este introducerea cablurilor în subteran din zona de centru a orașului, astfel încât aceasta va deveni mai aerisită și luminată pentru că vor dispărea stâlpii de beton.

„Anul viitor urmează să demarăm două proiecte în cadrul programului „Anghel Saligny”, reabilitarea totală a străzilor Iernuțeni și Pandurilor. Ambele proiecte sunt câștigate, unul e și semnat, se lucrează pe documentație. În acest fel, pe strada Pandurilor putem începe lucrările în martie-aprilie. Asta înseamnă că de la intrarea în Reghin și până la ”Călimani” vom avea piste de biciclete, trotuar nou, asfalt nou, inclusiv un sistem pluvial nou. La fel va fi și în cazul străzii Iernuțeni, de la intrarea în oraș dinspre Târgu Mureș până la sensul giratoriu de la ”MOL”. Tot pentru anul viitor avem câteva proiecte pe PNRR. Aici intră insulele de salubritate, 24 la număr, care vor fi modernizate, cu precizarea că două vor fi subterane. De asemenea, vom avea un proiect prin Administrația Fondului de Mediu prin care vom schimba tot ce înseamnă corpuri de iluminat cu leduri de ultima generație. Nu în ultimul rând vom avea funcțional un Centru de colectare cu aport voluntar (CAV), proiect câștigat și semnat”, a precizat primarul Márk Endre.

Cu toate că anul viitor va fi unul intens, cu patru rânduri de alegeri, primarul spune că va continua să se concentreze pe realizarea tuturor proiectelor.

„Dezvoltăm încontinuu orașul. Pot spune că avem o traiectorie pozitivă, suntem pe un drum bun. Nu e o traiectorie spectaculoasă, dar este una constantă din punct de vedere al dezvoltării. Nu ne descurajăm, ”forțăm” bugetul astfel încât și anul viitor  să avem investiții, străzi în reparații, în așa fel încât reghinenii să simtă că orașul este într-un permanent proces de transformare”, a conchis Márk Endre.

 

Alin ZAHARIE

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Săptămâna aceasta, CNAIR lansează în licitație Drumul Expres Arad – Oradea

Articolul următor
Primarul din Șimleu Silvaniei, Cristian Lazăr, a anunțat că a avut o întrevedere cu managerul de proiect al Rossmann, Sebastian Bărnuțiu.

Nou pretendent la halele ARA din Șimleu: Rossmann, cu o fabrică de ambalaje

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share