Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Nou pretendent la halele ARA din Șimleu: Rossmann, cu o fabrică de ambalaje

Primarul din Șimleu Silvaniei, Cristian Lazăr, a anunțat că a avut o întrevedere cu managerul de proiect al Rossmann, Sebastian Bărnuțiu.
Managerul de proiect și primarul Șimleului au discutat pe seama investiției propuse în oraș | Foto: Cristian Lazăr

Un nou investitor care să reia activitatea în clădirile producătorului german de încălțăminte este anunțat de administrația locală după mai multe tentative eșuate.

Primarul din Șimleu Silvaniei, Cristian Lazăr, a anunțat că a avut o întrevedere cu managerul de proiect al Rossmann, Sebastian Bărnuțiu. Grupul francez controlează, în România, fabricile Romcarton București și AMBRO Suceava. Acesta produce hârtie, ambalaje de carton ondulat și produse conexe de ambalare prin 25 de fabrici, situate în opt țări din Europa (22) şi Africa (3).

“În următoarele luni, orașul nostru va fi unul dintre cei mai importanți producători de ambalaje din țară și nu doar. Grupul francez de societăți Rossmann, cu peste 130 de ani experiență în producția de ambalaje, va deschide o fabrică în Șimleu Silvaniei.

Locația este pe amplasamentul fostelor fabrici ARA, acum deținute de o societate locală. Aici va fi singurul loc unde vor produce un tip de carton de ultimă generație HoneyComp, cu o rezistență mare la compresiune. Noile norme europene interzic utilizarea polistirenului ca ambalaj, așa încât va fi înlocuit cu tipul acesta de carton.

Prin urmare va fi un volum uriaș de muncă. Urmează să mai sosească un utilaj, iar o echipă să se ocupe de asamblare, punere în funcțiune și instructaj. După finalizare, în aprilie-mai va începe producția. Din această săptămână vor începe și recrutările de personal. Mă bucur că se deschide această oportunitate pentru unii șimleuani care doresc să se angajeze”, a spus edilul.

Eșecuri în serie după plecarea nemților

Valoarea investiției se ridică la 2 milioane de euro, fiind estimate între 100 și 200 de locuri de muncă. Primele puse la bătaie sunt pentru operatori de producție, angajările fiind derulate prin AMBRO. Anunțul primăriei a fost bine primit de mulți dintre locuitorii Șimleului, oraș în care s-au închis majoritatea fabricilor din perioada comunistă.

Unii locuitori și-au manifestat reținerea, invocând precampania electorală, numărul redus de job-uri pe care l-ar presupune fabrica, dar și că investitorul anunțat va ajunge aici prin intermediari. Alții au invocat precedentul eșec al PGS Sofa, sugerând o abordare pragmatică în cazul unui nou investitor.

“Dacă vin tot firme pe doi ani scutite de impozit, atunci mulțumim frumos. Dați salarii adecvate pieței actuale, nu minim. Ar trebui impusă o perioadă de activitate de minim 10 ani, nu ca fosta PGS Sofa, la care după două ani oamenii au intrat în șomaj. Deja nu am încredere deja în orice firmă care vine în orașul nostru”.

Fabricile din oraș au decedat pe capete

ARA Shoes (Germania) se număra printre cei mai mari angajatori din Șimleu, însă în pandemie a operat concedieri masive în județele Sălaj și Bihor, cu închiderea de capacități de producție. La Șimleu a păstrat doar magazinul de prezentare. Concedierile au fost urmate de încercări de redistribuire a angajaților către alte firme din grup (Lloyd, Legero).

Apoi, Parisot Green Sofa, din grupul francez profilat pe fabricare de saltele, canapele, fotolii, anunța angajări de 400 de oameni. PGS Sofa a închiriat de la ARA Shoes 3.400 mp spații de producție, o hală în întregime și 600 mp din a doua hală. Compania le promitea candidaților “salarii motivante” pentru posturile calificate și necalificate. Activitatea unității a fost sistată în timp scurt de la debutul producției.

Ulterior, administrația locală a anunțat negocieri cu “semnale foarte favorabile” cu un producător portughez din industria automotive în vederea demarării unei fabrici de tapițerii / huse pentru giganții Hyundai și Volkswagen. Posturile vizate erau în producție și TESA. Investiția nu s-a mai materializat.

În Șimleu Silvaniei și-au păstrat profilul, după Revoluție, doar fabrica de mobilă Simex și filatura de bumbac (acum Silvania Worsted Spinning, cu investitor german), însă numărul de salariați s-a redus simțitor. În comunism, orașul dispunea de numeroase fabrici și de capacități de prelucrare a legumelor și fructelor, majoritatea intrate în paragină.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Provocările prezente și viitoare în ce privește dezvoltarea Municipiului Reghin. Primarul Márk Endre: „Dezvoltăm încontinuu orașul”

Articolul următor
REI: Transilvania are proiecte de energie verde de peste 400 milioane €.

REI: Transilvania deține jumătate dintre proiecte de energie verde ale României

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share