Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Măsurile de sprijin în agricultură revitalizează satul românesc

Noi măsuri de sprijin în sectorul agricol urmează să fie lansate în perioada următoare. Pentru a putea beneficia de ele, fermierii, procesatorii și producătorii agricoli trebuie să pregătească din timp proiectele. Informații despre măsurile de sprijin ce urmează să fie lansate ne-a oferit informații Cristian Buzlea, directorul executiv al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Bihor.

 

De altfel, Bihorul este campion la depunerea de proiecte și pe anul trecut, ceea ce-l recomandă pe Cristian Buzlea ca fiind cel mai în măsură să ofere informații calificate despre aceste măsuri.

Întrebat despre plasarea Bihorului în topul depunerilor de proiecte și finanțărilor prin AFIR, șeful OJFIR Bihor a declarat că este vorba despre un cumul de factori. În primul rând încrederea pe care o au beneficiarii în angajații OJFIR, experiența pozitivă pe care o au cu agenția și promovarea pe care personalul instituției o face în județ. În plus, în Bihor există și un număr mare de firme profesioniste de consultanță.

„De exemplu, în cadrul calendarului de lansare a sesiunilor din Programul Național Strategic (PNS) 2023-2027, eu personal am fost în 47 de comune şi m-am întâlnit cu oamenii. Facem promovare, explicăm, îi ajutăm pe oameni să folosească mecanismul acesta de finanțare europeană. Eu întotdeauna închei spunându-le: «Dacă voi nu luați banii aceștia, îi vor lua alții!»”, explică șeful OJFIR Bihor.

 

 

Achiziția de utilaje agricole

Una dintre măsurile care va fi lansată în această primăvară este DR 13 – Achiziții de utilaje agricole pentru sectorul vegetal.

Valoarea maximă a sprijinului public va fi 300.000 euro/proiect.

„Intervenția vizează investițiile orientate spre creșterea competitivității exploatațiilor agricole specializate în culturile de câmp, prin dotarea cu utilaje performante, îmbunătățind astfel factorii de producție, aspect ce conduce implicit la creșterea productivității exploatațiilor agricole, cu accent pe fermele medii”, a informat Cristian Buzlea.

Alocarea publică pentru această măsură va fi de circa 100 de milioane de euro.

 

Investiții în exploatațiile pomicole

DR-15 Investiții în exploatațiile pomicole, cu o alocare de circa 150 mil. Euro este o altă măsură ce va fi lansată în această primăvară.

„Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei intervenții este creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate de pepinierele pomicole”, a precizat directorul executiv al OJFIR Bihor.

Valoarea sprijinului public este de maximum 1.500.000 euro/proiect, cu excepția acelor proiecte care propun achiziția de utilaje și echipamente agricole a căror valoare este de maximum 300.000 euro/proiect.

 

Investiții în sectorul legume și/sau cartofi

Prin DR-16 va fi alocată suma de curca 150.000.000 de euro pentru investiții în sectorul legume și/sau cartofi.

Această intervenție vizează investițiile corporale și necorporale necesare obținerii producției primare de legume și/sau cartofi și are în vedere investiții pentru condiționarea și/sau depozitarea, procesarea produselor agricole obținute la nivelul fermei, inclusiv comercializarea acestora în vederea creșterii valorii adăugate.

„La fel ca și la măsurile precedente, beneficiarii sunt fermierii – persoane fizice autorizate, cooperativele agricole și societățile cooperative care reprezintă interesele membrilor fermieri, grupurile și organizații de producători constituite în baza legislației naționale în vigoare și recunoscute de MADR care deservesc interesele membrilor”, a specificat șeful OJFIR Bihor.

Sprijinul acordat este de maximum 2.000.000 euro/proiect, cu excepția acelor proiecte care propun simpla achiziție de utilaje și echipamente agricole a căror valoare este de maximum 300.000 euro/proiect, respectiv de maximum 500.000 euro/proiect în cazul utilajelor pentru cartofi achiziționate de formele asociative.

 

Investiții în sectorul zootehnic

Prin DR-20 Investiții în sectorul zootehnic, fermierii vor avea la dispoziție o sumă totală alocată de circa 224 de milioane de euro.

Intervenția își propune investiții noi și/sau de modernizare a fermelor zootehnice cu tot ceea ce presupun acestea, respectiv investiții în echipamente, adaptare la standarde, racorduri la utilități, investițiile în managementul adecvat al gunoiului de grajd, investițiile în condiționarea și/sau depozitarea, procesarea produselor obținute la nivelul fermei. Investițiile în unitățile de procesare a propriilor produse vor fi tratate doar ca și componentă secundară în cadrul proiectului. Pe lângă investițiile specifice în fermele zootehnice vor fi sprijinite și acele investiții necesare pentru asigurarea bazei furajere aferentă fermelor zootehnice.

Sprijinul maxim pentru un proiect va fi de maxim 2 milioane de euro. În cazul proiectelor care își propun exclusiv simpla achiziție de utilaje și echipamente agricole, valoarea maximă a sprijinului va fi de 300 000 euro/proiect.

Depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole

Circa 210 milioane de euro vor fi alocați DR-22 Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole.

„Beneficiarii acestei măsuri sunt formele asociative cu rol economic: cooperativele agricole și societățile cooperative, constituite în baza legislației naționale în vigoare; grupurile și organizațiile de producători constituite în baza legislației naționale în vigoare și recunoscute de MADR. De asemenea, beneficiari vor fi și alți operatori economici care se încadrează în categoria IMM-urilor conform Legii nr. 346/2004 cu modificările și completările ulterioare, întreprinderi mari inclusiv fermieri care se încadrează în statutul de IMM/întreprindere mare”, a precizat specialistul.

Valoarea sprijinului nerambursabil pentru proiectele de investiții de modernizare va fi de maximum 3 mil. euro/proiect. Pentru proiectele de investiții de înființare care își propun cel puțin investiții de procesare pentru sectoarele legume-fructe, industria de morărit, ulei și nutrețuri combinate, sprijinul va fi de maximum 10 mil. euro/proiect. Pentru toate celelalte investiții de înființare sprijinul va fi de maximum 7 mil. euro.

„Pentru toate aceste măsuri intensitatea sprijinului public nerambursabil va fi de maximum 65% din costurile eligibile”, a declarat Cristian Buzlea.

50.000 de euro pentru fermele de mici dimensiuni

Fermele de mici dimensiuni vor avea la dispoziție o alocare financiară de 108 milioane de euro prin intermediul DR-14 Investiții în fermele de mici dimensiuni.

„Este de reținut faptul că finanțarea este de maximum 50.000 de euro/proiect din care 85% nerambursabili. Sprijinul acordat prin intermediul acestei intervenții este un instrument menit să determine, în principal, transformarea structurală și deschiderea spre piață a fermelor mici cu potențial de a deveni exploatații agricole viabile, precum și de a crește capacitatea de a identifica noi oportunități de valorificare a producției acestora”, a detaliat șeful OJFIR Bihor.

Investiția trebuie să se realizeze în cadrul unei ferme cu o dimensiune economică cuprinsă între 4.000 și 11.999 SO (coeficienți de calcul a producției standard), respectiv 2.000 și 11.999 SO pentru fermele zootehnice populate cu rase autohtone.

Pentru accesarea finanțării, solicitantul va trebui să facă un plan de afaceri în care să prezinte situația exploatației și obiectivele pe 3 ani. De asemenea, fermierul va trebui să demonstreze asigurarea cofinanțării investiției.

Recomandări

Directorul OJFIR Bihor le recomandă potențialilor beneficiari ai măsurilor de sprijin ce urmează să fie lansate să fie curajoși, deciși și categorici.

„Au la îndemână resursa financiară europeană care este una sigură, Conceperea unui plan de afaceri în domeniul agricol și de ce nu, neagricol, în zona rurală poate fi un început bun. Viitorul satului românesc depinde de ei, de generația nouă care să preia de la străbunii noștri tradiția, obiceiurile și palma de pământ pentru care au luptat generații întregi. Condițiile de viață au început să crească și în mediul rural și se dezvoltă în continuare. Avem drumuri, rețele de apă, canalizare și chiar de gaz. Avem cămine culturale modernizate, școli și grădinițe, rețele de transport și multă viață. În toți anii am cutreierat de-a lungul și de-a latul județul Bihor, m-am bucurat văzând pe ulițele satului mulți tineri. Satul românesc a început să reînvie, satul românesc are viitor”, conchide specialistul.

 

DAN BIRTA

Articol apărut în TB 126

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Organizatorii Festivalului Electric Castle, de la Bonțida, în parteneriat cu Asociația Sexul vs Barza (ASB) au lansat o platformă de educație de sănătate. 

Electric Castle a deschis platforma G-Info Spot

Articolul următor
Transylvania Open WTA 250, turneul de tenis din Cluj-Napoca desemnat timp de doi ani la rând drept cel mai bun turneu din lume la categoria lui, are de acum locul clar stabilit în circuitul WTA.

Patrick Ciorcilă: “Turneul de tenis de la Cluj are viitorul asigurat”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share