Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Două burse L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Științe” ajung la Cluj-Napoca

Sursa foto: green.start-up.ro

Alexandra Mihaela Pop și Diana Cecilia Bica sunt două din cele cinci beneficiare ale programului național și regional destinat tinerelor talente L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Științe”. Aflat la a 14-a ediție, programul implementat de filialele L’Oréal din întreaga lume cu sprijinul Comisiilor Naționale și Birourilor de teren ale UNESCO, prin rețeaua de Programe Naționale și Regionale își propune să promoveze și să încurajeze tinerele cercetătoare din întreaga lume care, prin performanțe excepționale, reprezintă viitorul științei, ajutându-le să-și continue cercetările în instituții, acasă ori în străinătate.

Prima ediție a conferinței For Women in Science: Get Inspired by Leaders in Science a fost organizată în 8 februarie  către L’Oréal România, subsidiară a L’Oréal Groupe, și Comisia Națională a României pentru UNESCO, împreună cu Ambasada Franței în România, Institutul Francez în România și UEFISCDI. Cu această ocazie au fost anunțate numele celor cinci cercetătoare din România care vor beneficia de burse în cuantum de 50.000 lei fiecare.

 Alexandra Mihaela Pop, selecționată la categoria Științe Exacte

Lector univ. dr. Alexandra Mihaela Pop face parte din Departamentul de Chimie al Facultății de Chimie și Inginerie Chimică al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Selectarea ei s-a datorat proiectului de cercetare Complecși ai metalelor din grupele 11 și 12 cu liganzi calcogen-organici – aplicații potențiale în optoelectronică.

Lucrarea ei de cercetare abordează designul, sinteza și caracterizarea stucturală a unor noi compuși calcogen-organici și a complecșilor acestora cu metale, precum și investigarea proprietăților optice ale compușilor obținuți. Comunitatea științifică depune eforturi constante pentru dezvoltarea unor noi materiale optic-active cu potențial aplicativ în optoelectronică, așa cum sunt cele utilizate în dispozitive optice precum OLED-urile, iar aceasta a fost motivarea temei de cercetare care a propulsat-o pe onoranta listă a anului 2023.

Diana Cecilia Bica, selecționată la categoria Științele vieții

Diana-Cecilia Bica, biolog, doctor în Științe Medicale și cercetător științific în cadrul Centrului de Cercetări pentru Genomică Funcţională, Biomedicină şi Medicină Translaţională din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” s-a evidențiat cu proiectul Fluxuri de lucru bioinformatic pentru identificarea de căi moleculare ce pot fi țintite în medicina de precizie a cancerului pulmonar: validare folosind PCR digital.
Proiectul Dianei-Cecilia Bica se concentrează pe identificarea schimbărilor moleculare specifice în tumorile pulmonare tip adenocarcinom (LUAD). Prin analiza datelor existente în bazele de date publice despre cancer se urmărește stabilirea de rețele care conectează ARN-uri lungi non-codificate (IncRNA), microARN-uri (miRNA) și ARN mesager (mRNA), implicate în diferite căi de semnalizare alterate de cancer. Prin țintirea acestor căi cu tratamente personalizate, se dorește îmbunătățirea prognosticului și a răspunsului la terapie în cazul pacienților cu cancer pulmonar.

Două burse merg la Iași, iar una la București

Alte trei tinere cercetătoare din România au obținut susținere financiară prin intermediul burselor L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Științe”, două fiind de la Iași. Este vorba despre Daniela Ailincăi, Dr. în chimie, inginer chimist și cercetător științific gradul III în cadrul Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași, cu proiectul său Noi hidrogeluri bioactive: implanturi temporare pentru tratarea postoperatorie a cancerului de sân și prevenirea infecțiilor locale, respectiv Andreea-Teodora Iacob, Șef lucr. dr. la disciplina de Chimie Farmaceutică și Terapeutică a Facultății de Farmacie din cadrul UMF „Grigore T. Popa” Iași și Farmacist Specialist (Laborator farmaceutic și Farmacie Clinică), cu proiectul Hidrogeluri bazate pe niozomi ca sistem inovator de eliberare a medicamentelor pentru vindecarea rănilor.

A trei premiantă este Ana-Maria Drăgulinescu, inginer în Tehnologii și Sisteme de Telecomunicații, dr. în Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale și lector și cercetător în cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București. Categoria la care Ana-Maria Drăgulinescu a obținut bursa din cadrul programului din România este Computer Science. Ea s-a remarcat cu proiectul Inteligența Artificială Centrată pe Om pentru aplicații ale Internetului Obiectelor în Operațiunile de Căutare și Salvare.

L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Științe

În fiecare an, programele naționale și regionale l’Oréal-UNESCO Pentru Femeile din Științe primesc peste 9000 de aplicații. După o selecție riguroasă, mai mult de 250 de tinere femei de știință talentate primesc dotări pentru a urma proiecte de cercetare promițătoare. Tot aici sunt contabilizate 52 de programe de țară și regionale, derulate în peste 110 țări,  50 de parteneri prestigioși dintre cele mai înalte autorități științifice din țara lor.

Peste 500 de oameni de știință internaționali au participat la selecția tinerelor talente naționale și regionale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Politehniștii schimbă moda la Cluj. Hub de inovare în centrul orașului

Articolul următor

ElectricUp I: peste 1500 de proiecte în valoare totală de 480 milioane lei. Așteptările față de ElectricUp II

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share