Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Eficientizare energetică Alba Iulia: „Proiectele cresc valoarea apartamentelor”

Clădiri rezidențiale Municipiul Alba Iulia

Primăria Alba Iulia anunță lucrări de eficientizare energetică pentru încă 10 clădiri rezidențiale. Proiecte de peste 10 milioane de euro sunt încheiate sau în derulare privind eficientizarea energetică, gestionate de Primăria Municipiului Alba Iulia. „Estimez o creștere a interesului față de astfle de proiecte. Aplicăm pe toate sursele de finanțare disponibile”, declară Gabriel Pleșa, primarul albaiulian.

În ultima perioadă, administrația locală din Municipiul Alba Iulia a adresat problema consumului ridicat de energie prin proiecte care au vizat obiective clădiri rezidențiale și nerezidențiale.

Finalizate sau în curs de finalizare sunt lucrările pentru 12 blocuri (P+10) și o serie de clădiri nerezidențiale, respectiv 3 colegii, 4 grădinițe și 3 școli.

„Am reușit să reabilităm termic o serie de imobile, prin urmare reducând consumul de energie. Am mai reușit să intervenim la una dintre cele mai energofobe clădiri din subordinea primăriei, Căminul de Persoane Vârstnice, unde am instalat pompe de căldură printr-un grant norvegian. Suntem aproape de finalizare. La clădirea Bazinului Olimpic am găsit o soluție alternativă și lucrăm la ea. Aici aveam facturi de aproximativ 11.000 de euro lunar. Prin acest proiect consumul de energie va fi redus cu 65%, iar emisiile de CO2 vor fi reduse cu 70%”, explică Gabriel Pleșa.

Un proiect de 17 milioane de lei vizează creșterea eficienței energetice în cazul clădirii Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan”. Fondurile sunt atrase prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

„Valoarea totală a fondurilor atrase pe acest segment de eficientizare energetică ajunge undeva la 10 milioane euro, din care 80% sunt fonduri europene nerambursabile. Am mai beneficiat de fonduri prin granturile norvegiene, care, de altfel, ne-au oferit și soluții foarte bune la două clădiri”, arată primarul Municipiului Alba Iulia.

„Proiectele cresc valoarea apartamentelor din clădiri rezidențiale”

Edilul albaiulian anunță noi proiecte pentru clădirile rezidențiale, care vin în întâmpinarea unei cereri crescânde în urma nevoii de reducere a consumului de energie, a reducerii amprentei de carbon și a costurilor ridicate cu energia electrică.

Proiectele privind eficientizarea energetică se înscriu în cadrul strategiei privind combaterea sărăciei energetice la nivel local.

„Întâi s-a realizat un audit energetic și în baza acestuia s-au luat măsurile care se impuneau. Vorbim de anvelopare termică, schimbarea acoperișului, izolarea subsolului, instalarea de geamuri termopan corespunzătoare. La final, s-a mai realizat un audit energetic pentru a se verifica dacă a fost îndeplinită condiția de a se realiza o economie de minim 30%. Este o chestie extraordinară pentru proprietar pentru că îi crește și valoarea apartamentului și face și economie la bugetul propriu în urma reducerii consumului de energie. În primă fază proprietarii erau reticenți, însă după ce au văzut efectele și economiile de consum de energie care se fac după finalizarea blocurilor anterioare au devenit nerăbdători”, subliniază Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia.
„Vom depune proiecte pentru a atrage toate fondurile disponibile pe PNRR și pe POR 2020 – 2027, dar sunt convins că cererea va fi mai mare și atunci vom fi nevoiți să continuăm pe creditare, pentru că marea majoritate a imobilelor necesită astfel de lucrări de eficientizare energetică”, mai arată Gabriel Pleșa.

Articol publicat în ediția tipărită cu nr. 126 a revistei Transilvania Business (13 februarie-6 martie 2024)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ElectricUp I: Proiectul Girod Semnalizare Rutieră

Articolul următor
Diminuarea drastică a tranzacțiilor de la început de an cu 30-50% în aproximativ toate orașele a pus o presiune uriașă pe prețuri, iar acestea au înregistrat scăderi notabile

Cât costă un apartament în Ardeal. Bistrița și Tg. Mureș, în creștere pe piață

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share