Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cardiologie la nivel european, la Spitalul de Urgență din Târgu Mureș

Enunțată ca fiind principala misiune a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, „Lupta pentru viață” înseamnă mult mai mult decât un motto pentru colectivul Clinicii de Cardiologie coordonat de către Prof. Univ. Dr. Habil. Theodora Benedek. Zi de zi, 24 de ore din 24, echipa Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș depune eforturi considerabile pentru a trata pacientul cardiac la cele mai înalte standarde medicale, recunoscute atât la nivel național, cât și peste granițele țării.

1.400 de externări, în 2023

Clinica de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș deține un total de 40 de paturi și are în structură trei componente: cardiologia intervențională, terapia intensivă coronariană și cardiologia clinică.

„Avem 30 de paturi de cardiologie, 10 paturi de USTACC (Unitatea de Supraveghere și Tratament Avansat al pacienților cardiaci critici – n.a.) și compartimentul de cardiologie intervențională cu două săli de intervenție, în care se realizează toate procedurile moderne de cardiologie intervențională care se efectuează în cele mai bine dotate centre de acest tip din lume”, a precizat Prof. Univ. Dr. Habil. Theodora Benedek.

În decursul anului trecut, evidențele statistice reliefează un total de 1.400 de externări, din care la 1.300 de cazuri s-a efectuat tratament intervențional.

„Tratamentul intervențional înseamnă stentări, implantări de device-uri, de stimulatoare cardiace, de dispozitive de resincronizare, de defibrilatoare intracardiace, ablații, studii electrofiziologice, iar toate aceste proceduri se efectuează fie în urgență, prin Programul de Infarct Miocardic, fie prin programele Casei Naționale de Asigurări. Avem pe anul 2023 un număr de 711 de infarcte miocardice tratate în urgență prin stentare. În total, în 2023, din 1.400 de externări, 1.300 au beneficiat de tratament intervențional, 95% în regim de de urgență. Noi monitorizăm zilnic numărul de intervenții, numărul de externări și indicele de complexitate a cazurilor. La 30 de paturi avem constant o rată de ocupare de 95-100%, cu indicatori de complexitate foarte mari”, a prezentat medicul cardiolog.

Dotări medicale de top

În ceea ce privește aparatura medicală existentă la nivelul clinicii pe care o conduce, Prof. Univ. Dr. Habil. Theodora Benedek a subliniat că aceasta se află la nivelul de dotare al clinicilor de cardiologie performante din vestul Europei.

„În Clinica de Cardiologie de la Târgu Mureș putem efectua orice procedură care se face în centrele performante din străinătate. Asta implică și dotări. Avem două săli cu două angiografe biplane, de ultimă generație, de înaltă performanță, ecografe, probă de efort, tot ceea ce înseamnă monitorizare a pacientului cu device implantat. Avem aparate de electrofiziologie tridimensională, de ablație, de crioablație, precum și echipamente de ecografie intracoronariană sau de tomografie de coerență optică intracoronariană. Deținem toată gama de device-uri existente în prezent, iar în terapia intensivă avem propriile analizoare de laborator care fac determinări specifice pentru urgențele cardiovasculare, care nu se fac la laboratorul central. Unitatea USTACC este dotată cu paturi speciale de terapie intensivă, ecocardiografe și ventilatoare non-invazive, ceea ce ne permite să putem asista respirator pacientul fără a fi nevoie să îl transferăm la ATI”, a menționat medicul cardiolog.

Pacienți din toată România

Pacienții tratați de echipa condusă de către Prof. Univ. Dr. Habil. Theodora Benedek sunt originari atât din județul Mureș, cât și din județele limitrofe, dar și din zone mai îndepărtate ale României.

„Cred că principalul atu al Clinicii de Cardiologie în tot ceea ce înseamnă sistemul medical din Târgu Mureș și din regiune este profesionalismul echipei, pentru că aici noi acordăm o foarte mare atenție calității actului medical, calității a ceea ce facem ca diagnostic, ca management terapeutic, ca proceduri intervenționale, ca urmărire, ca follow-up, ca cercetare. De aceea vin la noi cazurile complexe și aici mă refer nu numai la infarcte miocardice. Sunt trimise la noi și cazuri nerezolvate din alte județe, chiar de departe, din București sau Constanța, pentru că s-a aflat că aici se pot rezolva cazurile mai complexe, care nu au putut fi rezolvate în alte centre”, a declarat șeful Clinicii de Cardiologie.

În prezent, circa 95% din pacienții Clinicii de Cardiologie vin prin Unitatea de Primiri Urgențe (UPU).

„Recomandarea europeană ca indicația de clasă 1, obligatorie, este ca pacientul cu infarct miocardic care este trimis cu acest diagnostic dintr-un alt centru, o dată ajuns la Târgu Mureș nu trebuie să treacă pe la SMURD, ci la sosire să „bypasseze” Unitatea de Primiri Urgență și să fie dus direct în sala de intervenții, direct pe masă, pentru că fiecare minut de întârziere contează. În schimb pacientul din Târgu Mureș care se duce ca primă prezentare la SMURD nu are încă diagnosticul stabilit, la el fiind nevoie de prezentare SMURD pentru EKG, iar de acolo este chemată Cardiologia care confirmă infarctul și apoi se intră în sală. Cât timp petrece acest pacient în SMURD nu ține de noi. Având în vedere că UPU este întotdeauna aglomerat, cu foarte multe cazuri de urgență, din toate patologiile, există riscul ca pacientul din Târgu Mureș care are prima prezentare la UPU să piardă acolo timp prețios, așteptând să i se stabilească diagnosticul. Din păcate, în ziua de azi se practică foarte mult ”medicina defensivă”, medicii vor să se acopere de investigații, de CT, de analize pentru ca nu cumva să greșească, iar toate acestea durează. Însă lucrurile se îmbunătățesc, iar în ultimii ani s-au înregistrat multe progrese în acest sens”, a punctat Prof. Univ. Dr. Habil. Theodora Benedek.

Etalon pe plan național

Dedicarea și mai ales pregătirea continuă de specialitate a personalului medical au transformat Clinica de Cardiologie condusă de către Prof. Univ. Dr. Habil. Theodora Benedek într-un etalon național de succes în tratarea cazurilor de infarct miocardic acut.

„Noi, în Clinica de Cardiologie, avem conform statisticii Băncii Mondiale cea mai mică rată de mortalitate în USTACC în tratamentul infarctului miocardic acut. În urmă cu 5-6 ani, Banca Mondială a dotat unitățile de terapie intensivă coronariene. Și noi am primit atunci, ca și alte unități de terapie intensivă din România, paturi, injectomate, aparatură, s-a renovat și compartimentul USTACC, cu respectarea tuturor criteriilor privind circuitele funcționale. După aceea, Banca Mondială a monitorizat rata de complicații și deces a acestor unități USTACC din România. Conform acestei statistici noi avem cea mai mică rată de mortalitate din toată țara, tocmai pentru că pe de o parte, echipa medicală de aici efectuează toate procedurile cu mare grad de profesionalism, iar pe de altă parte urmărirea pacientului în post-operator și până la externare este extrem de riguroasă, și se efectuează conform unor standarde și protocoale riguros monitorizate. Avem un sistem foarte precis de monitorizare a respectării protocoalelor de terapie elaborate de societățile europene de profil pe toate urgențele cardiovasculare majore: infarct, embolie pulmonară, aritmii, insuficiență cardiacă acută, etc.”, a arătat medicul cardiolog.

Rețea interjudețeană de infarct

Un alt factor care a contribuit la salvarea vieților a numeroși pacienți a fost o inițiativă demarată în premieră națională, în urmă cu mai mulți ani, pe vremea când activitatea Clinicii de Cardiologie era coordonată de către Prof. Univ. Dr. Benedek Imre, care a pus bazele unei rețele interjudețene de gestionare a cazurilor de infarct miocardic.

„Înainte cu mulți ani ca Ministerul Sănătății să facă arondarea județelor din Regiunea Centru, la Clinica de Cardiologie din Târgu Mureș funcționa deja rețeaua de infarct. Echipa coordonată de Prof. Benedek Imre s-a deplasat la toate spitalele din Mureș și din județele din jur și a dus muncă de lămurire pentru a explica necesitatea ca pacientul cu infarct să fie trimis la centrul intervențional. Unele spitale nici nu aveau clinică de cardiologie, iar de gardă era un medic de altă specialitate când apărea un infarct. Comunicarea se face și acum pe un telefon direct de gardă, al echipei noastre. Inițial, în rețea au fost cuprinse județele Mureș, Harghita și Covasna, iar ulterior rețeaua s-a extins cu județele Sibiu, Alba și Bistrița. Le-am explicat ce trebuie să facă, cum să recunoască infarctul, deoarece fiecare oră, fiecare minut este important în salvarea pacientului. Foarte mult contează relația interumană cu medicii din rețea, bazată pe respect și ajutor reciproc. Noi avem o relație de colaborare bună cu medicii care ne trimit cazurile din teritoriu. Uneori aceste spitale mici care ne trimit pacienți se confruntă cu situații disperate. Puneți-vă în situația unui medic la care apare un caz de infarct la un pacient tânăr sau un caz complicat.  Pentru el este o mare ușurare faptul că cineva îi răspunde la telefon și îi spune: „Da, trimite pacientul, pune-l pe Salvare”, a subliniat Prof. Univ. Dr. Habil. Theodora Benedek.

Cu timpul, rețeaua creată datorită viziunii și perseverenței de care a dat dovadă Prof. Univ. Dr. Benedek Imre s-a extins.

„A început doar ca o rețea de infarct, după aceea a devenit o rețea de rezolvare a tuturor urgențelor, pentru că prin această rețea primim cazuri de insuficiență cardiacă, blocuri atrioventriculare, aritmii, practic orice complicație cardio care necesită tratament intervențional sau tratament în terapie intensivă care se trimit din teritoriu la noi”, a adăugat medicul cardiolog.

Resursă umană de calitate

Un alt atu puternic al Clinicii de Cardiologie este calitatea superioară a resursei umane, respectiv faptul că echipa de medici acoperă practic întreaga gamă de competențe intervenționale.

Alături de Prof. Univ. Dr. Theodora Benedek, în cadrul Clinicii de Cardiologie își desfășoară activitatea un colectiv care dă dovadă de mare profesionalism și competență. Prof. Univ. Dr. Benedek Imre este cel care a creat, practic, Școala de Cardiologie de la Târgu Mureș și care este unul din foarte puținii cardiologi ai României care are toate competențele intervenționale pe toată gama de proceduri. Alături de el, în Laboratorul de cateterism cardiac lucrează și Șef de lucrări Dr. Monica Chițu – cu competență în cardiologie intervențională, în implantare de stimulatoare cardiace, electrofiziologie intervențională, eco, eco-transesofagian, eco-vascular, Șef de lucrări Dr. Kovacs Istvan – cu competență în cardiologie intervențională, în implantare de stimulatoare cardiace, electrofiziologie intervențională, eco, eco-transesofagian, eco-vascular, Șef de lucrări Dr. Nora Raț – cu competență în cardiologie intervențională, în implantare de stimulatoare cardiace, eco, eco-transesofagian, eco-vascular, Dr. Ciprian Blendea – cu competență în cardiologie intervențională, electrofiziologie intervențională și în implantări de deviceuri și Dr. Bajka Balazs – cu competență în cardiologie intervențională, electrofiziologie intervențională și în implanări de deviceuri, precum și medicii specialiști Dr. Ioana Rodean, Dr. Bordi Lehel, Dr. Bogdan Halațiu și mulți rezidenți și doctoranzi.

„Ca să ai voie să faci o procedură, de exemplu o stentare, o implantare de pacemaker, o ecografie, trebuie să ai o competență acordată de Ministerul Sănătății. Centrul universitar Târgu Mureș este în momentul de față Centru de formare pentru toate competențele de Cardiologie: cardiologie intervențională, pacemakere, defibrilatoare, resincronizatoare, implantări, electrofiziologie intervențională și cele imagistice de eco, eco-vascular și eco-transesofagian, iar aceasta este o realizare pe care am obținut-o în urmă cu 3 ani. Noi suntem Centru de formare pe toate competențele respective, iar pe cardiologie intervențională avem șapte medici care au competența necesară, un număr record în țara noastră. Domnul profesor Benedek este coordonator național pe competența de cardiologie intervențională și de electrofiziologie intervențională, iar eu sunt coordonator național pe competența de implantare de pacemakere, defibrilatoare și resincronizatoare cardiace. La noi, aceste proceduri se pot face non-stop, continuitatea nefiind afectată de concedii, deplasări, etc. Practic, Târgu Mureșul nu doar că are personal calificat să facă aceste proceduri, dar este și Centru de formare în care s-au format în ultimii ani profesioniști care lucrează azi în Baia Mare, Oradea sau alte centre universitare”, a explicat medicul cardiolog.

În plus, calitatea de a fi și cadru didactic la UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș înseamnă, în viziunea șefului Clinicii de Cardiologie, o oportunitate ideală de a te ”infecta” cu ”microbul cercetării”: ”Cineva care are ambiție universitară, carieră universitară, are și dorința de a face tot timpul ceva nou iar această ambiție cu care este ”infectat” în universitate duce la profesionalism.”

Interesul pacientului, primordial

Model și mentor pentru generațiile mai tinere de medici cardiologi, Prof. Univ. Dr. Habil. Theodora Benedek amintește în permanență colectivului de profesioniști pe care îl coordonează faptul că pacientul se află întotdeauna pe primul loc în activitatea pe care o desfășoară.

„Un pacient mi-a spus chiar astăzi că este foarte impresionat de faptul că personalul din Clinica de Cardiologie are foarte multă empatie față de pacient. Cred că în sistemul sanitar din România de multe ori asta lipsește, de aceea este foarte important ca tu ca medic să pui pacientul pe primul loc. Le spun de multe ori colegilor mai tineri că atunci când au de luat o decizie dificilă să ia întotdeauna decizia care este în interesul pacientului, pentru că doar așa nu greșești. Noi suntem aici pentru pacienți, nu pacienții sunt pentru noi. Nu pacienții vin ca să ne facă indicatorii. Din profunzime, din start, trebuie să pornim de la acest concept, că noi suntem aici pentru a trata pacienții. Evident, avem nevoie de indicatori și de alte detalii ca să îi tratăm cât mai bine. Dar să nu uităm niciodată că pacientul trebuie să fie în centrul preocupărilor noastre. Ce să facem pentru asta? În primul rând, să fim empatici. Trebuie să fim atenți la ce are nevoie pacientul, ce manevră de diagnostic, ce manevră de tratament este cea mai bună pentru el. Trebuie să ne punem întotdeauna în locul pacientului și se avem răbdare cu el”, a dezvăluit medicul cardiolog o parte din filozofia care stă la baza relației medic-pacient.

Totodată, comunicarea corectă cu pacientul reprezintă un alt detaliu important în furnizarea unui act medical de calitate.

„La externare, îi scrii pacientului foarte multe lucruri în documente, care nu sunt neaparat necesare, dar așa este protocolul. În general, pe biletul de ieșire i se scrie ce nu are voie să facă, dar nu i se spune ce are voie să facă. I se spune ce nu are voie să mănânce, dar nu i se spune ce are voie să mănânce… și atunci pacientul nu prea mai știe ce să facă… Noi încercăm să îi comunicăm pacientului cât mai multe informații utile despre perioada de după externare. Nu îi poți da pacientului pur și simplu o hârtie și să îi spui doar să revină peste o lună, la control. În funcție de cum simte el că este sfătuit la externare, așa va veni sau nu la control. Trebuie să comunici bine cu pacientul, să îi explici de ce trebuie să revină, ce să facă la externare și apoi, în funcție de rezultatele controlului, se poate decide ce va face mai departe. Pacientul cardiac nu e un pacient cu o răceală, pe care ai tratat-o și după aceea e la fel ca înainte. Pacientul cardiac, odată ce a avut un eveniment cardiac, rămâne cardiac toată viața. El trebuie să înțeleagă asta. Noi asta încercăm să facem: îi explicăm pacientului, îl sfătuim să revină la control și avem evidența lui în registre digitalizate, astfel încât atunci când vine să nu o luăm de la început, chiar și atunci când revine după mai mulți ani”, a declarat șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș.

Performanța și managementul sanitar

Referindu-se la performanța actului medical, Prof. Univ. Dr. Habil. Theodora Benedek a fost de părere că aceasta trebuie susținută într-un mod mult mai eficient de către decidenții din sistemul de Sănătate.

„Cred că lucrurile vor merge mult mai bine dacă decidenții vor avea o abordare mai pragmatică asupra sistemului medical, adică practic să aloce resursele acolo unde pot genera performanță. Eu înțeleg performanța ca fiind performanța actului medical pentru pacient, alții o înțeleg ca fiind performanță financiară, ca să nu fie spitalul în pierdere. Din orice punct de vedere am privi problema, vorbim de performanță. În opinia mea, investițiile trebuie orientate spre zonele unde se generează performanță, pentru că numai așa poți produce excelență. Din punctul meu de vedere, ca șef de secție, în primul rând performanță înseamnă performanța actului medical, performanța a ceea ce oferi pacientului. Evident că dacă oferi performanță în actul medical vei avea mulți pacienți, pentru că în lumea noastră vorba merge, iar pacientul vine acolo unde știe sau a auzit că este bine tratat. În România pacientul merge acolo unde știe că va fi tratat de un doctor bun. De aceea spitalul trebuie să își prețuiască doctorii buni. Dacă spitalul pierde doctorii buni va pierde și pacienții, pentru că pacienții îi urmează pe doctorii buni”, a conchis medicul cardiolog.

Alex TOTH, Aurelian GRAMA

Articol publicat în ediția tipărită a revistei Transilvania Business cu nr. 126 (13 februarie – 6 martie 2024)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

UMB trage tare la Centura Timișoara Sud. Termenul final este iulie 2024

Articolul următor

Sustenabilitate și povești de succes în cadrul unui eveniment organizat de UO

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share