Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

20 de companii se bat pe concediații de la combinatul din Câmpia Turzii

Acțiune de consiliere a personalului disponibilizat de la combinatul clujean | Foto: AJOFM

Stada, Eckerle, Saint-Gobain, Heco Schrauben, La Lorraine sau Electrogrup și-au manifestat intenția de a angaja personalul disponibilizat de la Industrial Steel Wires (ISW).

Primăria Câmpia Turzii și Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Cluj vor organiza, în 29 februarie, o bursă a locurilor de muncă la Hotelul Liador care va reuni un număr semnificativ de angajatori din zonă.

Companii participante sunt Sosim Trans, CIA Aboliv, Cikautxo, Electrogrup, WIP Industries, Berg Banat, Heco Schrauben, GreenWee, CB Electric, Eckerle, Mobistal, Cargo Trans, Coland Spedition, Stada, Modulo, Industrial Laundry, Lapp – Insulators, Saint-Gobain, La Lorraine și Domeniul Public.

“Am inițiat această acțiuni atât ca un răspuns la situația socială generată de disponibilizările recente de la ISW, cât și ca o posibilitate de reorientare profesională pentru toți cetățenii interesați. Motivația noastră este ca locuitorii municipiului și a localităților limitrofe să muncească aproape de casă, fără a face naveta în diverse localități”, a spus primarul Dorin Lojigan.

Beneficiile pentru participanți vor fi accesul la o gamă largă de oportunități profesionale în diverse domenii, întâlniri directe cu reprezentanți ai companiilor, informații și consiliere din partea specialiștilor AJOFM, susțin organizatorii.

“Suntem prezenți la ISW, în această perioadă, în sprijinul celor peste 200  de cetățeni care își vor pierde locurile de muncă prin concediere colectivă. Consilierii noștri oferă serviciile suport legale necesare reintegrării pe piața muncii.

Vom asigura servicii de preconcediere prin informarea privind prevederile legale referitoare la protecția șomerilor și acordarea serviciilor de ocupare și de formare profesională; plasarea pe locurile de muncă vacante existente pe plan local și instruirea în modalități de căutare a unui loc de muncă; reorientarea profesională pe piața muncii sau prin cursuri de formare; sondarea și consilierea salariaților cu privire la măsurile de combatere a șomajului”, conform AJOFM.

Au contactat angajatori relevanți din județ

“Doresc să asigur angajații afectați de această măsură că vom acorda, în această perioadă, tot sprijinul necesar în vederea realizării serviciilor specializate de ocupare, aflându-ne în legătură permanentă cu societatea și angajații acesteia”, a spus directorul executiv al AJOFM, Ana Maria Chiciudean.

“Analiza efectuată a vizat măsurile imediate ce pot fi adoptate pentru reducerea impactului social prin identificarea unor soluții pentru persoanele care vor fi disponibilizate.

Acestea sunt organizarea unei burse locale a locurilor de muncă, înainte de termenul la care vor înceta contractele de muncă ale salariaților; efectuarea analizei locurilor vacante din regiune; asigurarea informării și consilierii profesionale a fiecărui angajat; identificarea și orientarea spre programele de formare profesională cele mai potrivite reorientării profesionale pentru meserii solicitate pe piața de muncă locală.

AJOFM Cluj a anunțat că va contacta angajatorii relevanți din județ în vederea identificării unor locuri de muncă vacante compatibile cu meseriile persoanelor care vor fi disponibilizate.

Uzine cumpărate cu 230 de lei

La finele anului trecut, Comisia de dialog social a Instituției Prefectului Cluj a fost convocată la solicitarea sindicatului în urma deciziei managementului ISW. Sindicatul a înaintat un memoriu în vederea solicitării sprijinului din partea Guvernului în condițiile în care a demarat procedura de concediere colectivă pentru ISW la Inspectoratul Teritorial de Muncă și AJOFM.

Înființarea uzinei i s-a datorat antreprenorului Isidor (Iszo) Diamant, în condițiile reconstrucției după distrugerile din primul război mondial. În vremurile bune, combinatul se întindea pe 107 ha și avea 10.000 de angajați. ISW este controlată de Alphard Financial Corp (AFC), companie cu sediul în paradisul fiscal Insulele Virgine Britanice.

Aceasta a realizat, în 2022, afaceri de 269 milioane lei, cu un profit net de 0,38 milioane. La ISW lucrau 292 de oameni. Prețul plătit la privatizarea ISCT de Conares Trading (companie înregistrată în Elveția intrată apoi în grupul rus Mechel) a fost de numai 2,5 milioane USD, cu promisiuni de investiții de 20 milioane USD în retehnologizare. Noul proprietar a solicitat și ștergerea de datorii de 58 milioane USD.

Mai multe secții au fost transferate de Mechel către ISW în 2020. AFC era creditor al ISCT, iar transferul s-a făcut în baza creanței. Grupul din Rusia a mai achiziționat combinate metalurgice la Târgoviște, Buzău, Oțelu Roșu, pe care apoi le-a înstrăinat, la pachet, altei firme din această țară, Nikarom Invest, la prețul simbolic de 230 de lei.

ISCT a intrat în insolvență în 2013. Aceasta figurează acum ca fiind în reorganizare judiciară. Afacerile sale de anul trecut erau de 40,9 milioane lei, cu un profit net de 6 milioane, având 39 de salariați. Acționarii săi erau AFC (70%), Silnef (19%), Solvalle (10%), Societatea de Investiții Financiare Banat-Crișana (1%).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Investițiile pentru construirea celor SRU sunt de 7 miliarde de lei, iar termenul de implementare este până în 2026.

Spitalul Regional de Urgență Cluj trebuie să fie gata în 3 ani. După 15 de birocrație

Articolul următor

Reprezentanții Băncii Mondiale caută proiecte sustenabile în Oradea și ZMO

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share