Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Despre energie verde și potențialul acesteia la Satu Mare prin proiectul RENEWSM

Județul Satu Mare are un potențial uriaș în ceea ce privește producerea de energie verde. Studiile realizate în cadrul proiectului RENEWSM au evidențiat necesitatea tranziției spre surse de energie regenerabilă și deschiderea investitorilor spre noi investiții în acest domeniu.

 

Proiectul dezvoltat de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare în parteneriat cu organizația Vista Analyse AS din Norvegia, a ajuns la final și va sta la baza susținerii proiectelor de dezvoltare care vor fi elaborate la nivel de județ în perioada următoare.

Conferința finală a proiectului RENEWSM s-a desfășurat la Satu Mare în data de 27 februarie 2024. Proiectul a avut o durată de 12 luni și a fost finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice locale, mediului de afaceri și ONG-urilor din domeniul protecției mediului. Conferința a fost deschisă de către președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare, Pataki Csaba, și de către Leif Grandum, reprezentant al partenerului Vista Analyse AS din Norvegia. Programul conferinței a inclus prezentarea proiectului și a rezultatelor acestuia, prezentarea raportului privind potențialul energiei regenerabile în județul Satu Mare elaborat în cadrul proiectului de către partenerul norvegian, și discuții privind posibilele proiecte în domeniul energiei regenerabile care ar putea fi implementate în viitorul apropiat în județul Satu Mare.

Activitățile proiectului

Activitățile proiectului au inclus o campanie publică pentru creșterea nivelului de cunoaștere privind energia regenerabilă, eficiența energetică și securitatea energetică (1.000 de elevi și 1.000 de adulți din județul Satu Mare); elaborarea de către partenerul Vista Analyse AS a unui raport privind potențialul energiei regenerabile în Județul Satu Mare; un training pentru 40 de reprezentanți ai instituțiilor publice și ONG-urilor privind sursele alternative de energie, eficiența energetică și securitatea energetică; un schimb de experiență sub forma unei vizite de studiu în Norvegia pentru 10 reprezentanți ai Asociației și ai autorităților publice locale.

 

Rezultatele proiectului

Principalele rezultate ale proiectului pe termen mediu și lung sunt – cunoștințe sporite cu privire la sursele de energie regenerabilă, eficiența energetică și securitatea energetică pentru 50 de reprezentanți ai autorităților și instituțiilor locale, ceea ce va duce pe termen lung la un consum mai puțin de carbon și la creșterea securității aprovizionării; creșterea gradului de conștientizare cu privire la sursele regenerabile de energie, eficiența energetică și securitatea energetică pentru 2.000 de locuitori ai județului Satu Mare.
Valoare totală a proiectului a fost de 163.205 euro, din care 138.724 euro reprezintă finanțare din Granturile SEE. Proiectul RENEWSM are ca obiectiv principal consolidarea cunoștințelor și creșterea gradului de conștientizare a populației din Județul Satu Mare cu privire la energia regenerabilă, eficiența energetică și securitatea energetică.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Electrocentrale Borzești a pus în funcțiune primul megawatt din fotovoltaice  

Articolul următor

Investimental ajunge la o bază de clienți de 1.000 de investitori de retail

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share