Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Prof. Dr. Dan C. Vodnar și Prof. Dr.Victoria Cecilia Cristea alături de echipele de cercetare premiați la Galei Cercetării Românești

Două dintre premiile acordate la gala Cercetării Românești au fost adjudecate de echipe de cercetare din universitățile clujene. Echipa de cercetare a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj, condusă de Prof. Dr. Dan C. Vodnar a obținut premiul „Gheorghe Ionescu-Șișești” – Domeniul științific Biotehnologii, acordat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Echipa de cercetare a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, condusă de Prof. Dr.Victoria Cecilia Cristea a fost distinsă cu premiul „George Emil Palade” în domeniul Științele Vieții. Ambele echipe au obținut pentru a doua oară aceste premii.

Gala Cercetării Românești a avut loc la București în 27 februarie 2024, la Opera Română din București. Premiul „Gheorghe Ionescu-Șișești” – Domeniul științific Biotehnologii a fost acordat „în semn de recunoaștere a rezultatelor extraordinare obținute în activitatea de cercetare științifică a domnului profesor universitar Dan-Cristian Vodnar și a echipei sale la nivel național și internațional, a contribuției la formarea și perfecționarea specialiștilor în domeniul bioeconomiei”, se spune în Laudatio.

La reuniunea anuală, organizată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării sunt promovate, recunoscute și premiate rezultatele cercetătorilor români. Pentru prima dată, fiecare premiu acordat în cele 10 domenii științifice beneficiază și de o recompensă financiară, în valoare de 300.000 lei, conform HG nr. 526/2023.

UMF „Iuliu Hațieganu” din nou pe podium

„Cu bucurie și recunoștință am acceptat Premiul „Gheorghe Ionescu-Șișești” pentru domeniul științific Biotehnologii, în cadrul Galei Cercetării Românești – Ediția 2024” a spus Prof. Dr. Dan C. Vodnar, care a fost premiat și în 2023, la prima ediție a Galei Cercetării Românești.

Premiul „George Emil Palade” în domeniul Științele Vieții i-a fost acordat Prof. Dr.Victoria Cecilia Cristea, care, „prin activitatea sa de cercetare a reușit să pună bazele unor progrese notabile în domeniul detecției rapide a biomarkerilor, cu implicații în diferite patologii, detecției unor medicamente, a unor droguri, a bacteriilor patogene și a unor alergeni alimentari” împreună cu echipa de cercetare din cadrul Disciplinei Chimie analitică şi analiză instrumentală din cadrul Facultății de Farmacie a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

Acest premiu reprezintă o recunoaștere a rezultatelor excepționale obținute în activitatea de cercetare științifică de către doamna Prof. Dr. Cecilia Cristea și echipa sa de cercetători. Sub îndrumarea ei, grupul de cercetare Biosenzori și Bioelectrochimie  a dezvoltat dispozitive electrochimice portabile integrate, care promit să revoluționeze metodele convenționale în domeniile medicină, farmacie, științele vieții, monitorizarea mediului și siguranța alimentară.
Inovațiile aduse nu numai că au potențialul de a îmbunătăți calitatea vieții și sănătatea publică la nivel global, dar marchează și un pas semnificativ înainte în lupta împotriva cancerului și a rezistenței la antibiotice, subliniind importanța cercetării direcționate și a aplicării științei în beneficiul societății.
Echipa de cercetători a universității noastre s-a distins prin capacitatea sa de a ghida și forma tineri cercetători, creând un mediu de lucru stimulativ și incluziv, care încurajează curiozitatea științifică și participarea activă a acestora în proiecte de cercetare. Această abordare a avut un impact profund asupra dezvoltării carierelor profesionale ale membrilor echipei și a consolidat bazele pentru o generație viitoare de cercetători de excepție.

Cele 11 domenii științifice pentru care se acordă premii

 1. Științe inginerești – Premiul „Henri Coandă”
 2. Matematică și informatică – Premiul „Grigore Constantin Moisil“
 3. Științele pământului, mediu și schimbări climatice – Premiul „Grigore Cobălcescu”
 4. Științele vieții – Premiul „George Emil Palade”
 5. Chimie – Premiul „Raluca Rîpan”
 6. Energie și materiale avansate – Premiul „Nicolae Vasilescu Karpen”
 7. Fizică – Premiul „Șerban Țițeica”
 8. Biotehnologii – Premiul „Gheorghe Ionescu-Șișești”
 9. Științe umaniste – Premiul „Dimitrie Cantemir”
 10. Medicină – Premiul „Ana Aslan”
 11. Științe sociale și economie – Premiul „Mattei Dogan”

Echipele câștigătoare de la Cluj

Prof. Dr. Dan Vodnar a obținut premiul la Gala Cercetării Românești alături de echipa de cercetare de la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor USAMV Cluj-Napoca, alcătuită din Dr. Lavinia Călinoiu, Dr. Laura Mitrea, Dr. Adrian Martău, Dr. Szabo Katalin, Dr. Teleky Bernadette-Emőke, Dr. Bianca Eugenia Ștefănescu, precum și doctoranzilor Silvia Amalia Nemeș, Rodica-Anita Varvara, Călina Ciont, Diana Plămadă, Ana-Maria Cocean și Mihaela Ștefana Pășcuță.

Prof. Dr. Victoria Cecilia Cristea a obținut premiul în cadrul Galei Cercetării Românești conducând echipa formată din Dr. Mihaela Tertiș, Dr. Andreea Cernat, Dr. Bogdan Feier  și Dr. Oana Hosu-Stăncioiu, un cercetător postdoctorand și 7 doctoranzi.

Transilvania are și un premiu pentru domeniul Științelor umaniste. Premiul „Dimitrie Cantemir” a fost obținut de Prof. Dr. Andrei Terian de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

O moară istorică din județul Arad caută parteneri de producere a berii artizanale

Articolul următor

Transfăgărășanul ar putea fi deschis tot anul - etapa SF

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share